Οι μέλλουσες μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν λόγω του γενικευμένου άγχους το οποίο προκαλούν τα μέτρα λιτότητας, όπως αναφέρουν πρόσφατες έρευνες. Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Ads

 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Independent, ερευνητές δήλωσαν στο Royal Economic Society Cοnference ότι οι μειώσεις των εισοδημάτων ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας προκαλούν στρες στην έγκυο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα της αποβολής.
 
Οι οικονομολόγοι Σιμόνα Μπετζενάριου από το πανεπιστήμιο του Γκόθενμπεργκ, η Αντρέα Μίτρουτ από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το ιατρικό κέντρο της Ουψάλα για τη μελέτη του τοκετού εξέτασαν τον αντίκτυπο των πρόσφατων μέτρων λιτότητας στη Ρουμανία. Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Μάιο του 2010 περιελάμβαναν μείωση του 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές στα επιδόματα παιδικής μέριμνας.
 
Οι συντάκτες της έρευνας ανέλυσαν όλες τις γεννήσεις οι οποίες έλαβαν χώρα στη Ρουμανία τα τελευταία 3 χρόνια. Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα της γέννησης των παιδιών τα οποία ήταν έμβρυα τη στιγμή της ανακοίνωσης των μέτρων λιτότητας με τα αντίστοιχα εκείνων που γεννήθηκαν το 2009.
 
Η έρευνα κατέδειξε ότι γεννήθηκαν λιγότερα αγόρια, με την πιθανότητα να γεννηθεί αγόρι να έχει μειωθεί κατά 4,5% σε σχέση με πιο ευημερείς περιόδους. Ωστόσο, τα αγόρια τα οποία επιβίωσαν αποδείχθηκαν υγιέστερα σε σχέση με πιο φυσιολογικές εποχές. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως ένα ισχυρό σοκ στη ζωή της μητέρας επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τα ευάλωτα έμβρυα αρσενικού γένους.
 
Παλιότερες έρευνες είχαν καταδείξει ότι τα έμβρυα αρσενικού γένους έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από ένα έντονο τραύμα σε σχέση με τα έμβρυα θηλυκού γένους.
 
Η νέα μελέτη απέδειξε ότι τα παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στη Ρουμανία μετά το 2010 είναι κατά 17% λιγότερο πιθανό να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, ενώ το ποσοστό γεννητικότητας έχει μειωθεί σημαντικά στη χώρα μετά τις περικοπές.
 
Τον Φεβρουάριο του 2011, ακριβώς 9 μήνες μετά τις μεταρρυθμίσεις, ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε σε λιγότερο από 15.000 για πρώτη φορά μετά το 1956, οπότε ο αριθμός των γεννήσεων ήταν 13.844, ο χαμηλότερος που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα.   
 
Οι μελετητές υπογραμμίζουν ότι οι πολιτικοί πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το γεγονός ότι οι μη αναμενόμενες αλλαγές πολιτικής μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο άγχος στις έγκυες γυναίκες, γεγονός με απροσδόκητες συνέπειες.