Συνδέσμους, μεταξύ της ώρας που οι έφηβοι πηγαίνουν για ύπνο και της κατάθλιψης, διαπιστώνουν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους, όσο πιο νωρίς πέφτουν για ύπνο το βράδυ οι έφηβοι, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να νοσήσουν από κατάθλιψη.

Ads

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι νέοι ηλικίας 12-18 ετών που πέφτουν για ύπνο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κατάθλιψη, ενώ, οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες την ημέρα έχουν 71% περισσότερες πιθανότητες για κατάθλιψη, από όσους κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες.

Ο ύπνος στους έφηβους συνδέεται και με τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Όπως έδειξε η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων, οι έφηβοι που κοιμούνται μετά τις 12, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτοκτονικό ιδεασμό, ενώ, ο κίνδυνος αυτός είναι 48% μεγαλύτερος για όσους νέους κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετήθηκαν, 1στους 15 εφήβους είχε κάποια στιγμή κατάθλιψη στη ζωή του.

Ads

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep.