Από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές έχει αναδειχθεί η ηχορύπανση σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, ο θόρυβος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος για το περιβάλλον, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι μάλιστα, αρκετά ικανός να υποβαθμίζει κάθε δευτερόλεπτο την ποιότητα της ζωής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, παρουσιάζεται στην Αθήνα, με άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο της Κρήτης να ακολουθούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Real News».

Ads

Τα συμπτώματα που έχουν καταγράψει ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι ανησυχητικά και περισσότερα απ’ όσα μπορεί να φανταστεί κανείς. Μία συνεχής έκθεση στο ήχο μπορεί να φέρει εκνευρισμό, δυσφορία, απώλεια ακοής, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ψυχολογικές διαταραχές, ακροαστική κόπωση, επιθετική συμπεριφορά, διαταραχές ύπνου, δυσάρεστες ορμονικές αντιδράσεις, μειωμένη απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο, αλλά και κακή επικοινωνία είναι μερικά από αυτά.

Η Αθήνα, έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο φασαριόζικες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,
εξαιτίας της πυκνής αστικής δόμησης της, που εγκλωβίζει τους ήχους διαφόρων συχνοτήτων μέσα της. Την ώρα που το όριο κινδύνου είναι 70 ντεσιμπέλ, περίπου 3 εκατ κάτοικοι του λεκανοπεδίου εκτίθενται σε θορύβους έντασης 75 ντεσιμπέλ, ενώ στα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας, ξεπερνώνται τα 100 ντεσιμπέλ. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το ένα μεγάλο ποσοστό των Αθηναίων, περίπου το 60%, υποφέρει από ηχορύπανση.

Μπορεί να μην γίνεται κατανοητό το μέγεθος του κινδύνου από την ηχορύπανση, ειδικά στην Ελλάδα και στην Αθήνα, που οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν σε αυτές τις συνθήκες, τα μεγέθη ωστόσο των θανάτων από αυτή τη περιβαλλοντική απειλή ίσως μας ταρακουνήσουν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη από εμφράγματα που οφείλονται στον θόρυβο. Επίσης, στην χώρα μας πάνω από 5 εκατ. Πολίτες απειλούνται από τον θόρυβο.

Νόμος για τον έλεγχο του θορύβου υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται. Σύνηθες φαινόμενο για την χώρα μας. Υπεύθυνη για την ηχορύπανση από τα οχήματα είναι η τροχαία, ενώ για μηχανολογικό εξοπλισμό και άλλες πηγές θορύβου, τους ελέγχους διενεργεί το Τμήμα Καταπολέμησης Θορύβου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες οι πιο «ενοχλητικοί» δρόμοι στην Αθήνα είναι η Χαριλάου Τρικούπη και οι λεωφόροι Βουλιαγμένης, Αλεξάνδρας, Κατεχάκη, Βασιλίσσης Σοφίας, Αθηνών, Μεσογείων, Πατησίων Αχαρνών, Κηφισού και Κωνσταντινουπόλεως.

Ads

Ο θόρυβος όπως δείχνουν οι έρευνες, επηρεάζει σημαντικά και τη συμπεριφορά των παιδιών. Υπάρχουν παιδιά τα οποία όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Real News» δεν γνωρίζουν τι θα πει ησυχία, αφού ζουν μονίμως σε θορυβώδες περιβάλλον. Οι συνέπειες στην υγεία τους είναι ολέθριες όπως αναφέρει η ιατρική ψυχολόγος Σμαρούλα Παντελή. Είναι σε συνεχή υπερδιέγερση, έχουν στρες, διαταραχή ύπνου και εκνευρισμού. Γενικά το ζωτικό τους σύστημα λειτουργεί στη διαπασών.