Μια Βρετανίδα υπήκοος στο Plymouth, πρόσφατα, υπέστη μια κρίση ημικρανίας τόσο έντονη, που… έχασε την προφορά της του Devon και απέκτησε… την κινεζική! Όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται, οι γιατροί λένε ότι πάσχει από την σπάνια πάθηση που είναι γνωστή ως το Σύνδρομο της Ξένης Προφοράς, η οποία σημειώνεται όταν το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα κέντρα ομιλίας υποστεί βλάβη.

Ads

Η 35χρονη Sarah Colwill απέκτησε την κινεζική προφορά μετά από μια ημικρανία τόσο ισχυρή που χρειάστηκε να καλέσει το ασθενοφόρο. Πλέον, η παθούσα λαμβάνει θεραπεία λόγου προκειμένου να επανακτήσει την αρχική της ομιλία. «Δεν έχω πάει ποτέ στην κίνα» λέει η 35χρονη, «είναι πολύ ενοχλητικό και θέλω ξανά τη δική μου προφορά, αλλά δεν ξέρω αν θα την αποκτήσω… Ακόμα και οι φίλοι μου μού κλείνουν το τηλέφωνο γιατί νομίζουν ότι τους κάνω φάρσα».

Η πάθηση από την οποία πάσχει η Sarah Colwill είναι τόσο σπάνια που υπάρχουν μοναχά 60 καταγεγραμμένες παθήσεις στον κόσμο.

Άλλα περιστατικά:

Η ανταποκρίτρια του BBC Anne Bristlow-Kitney, της οποίας η ξεκάθαρη βρετανική προφορά αντικαταστάθηκε από βαριά σκωτσέζικη προφορά, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλική αιμορραγία το 1996.

Ads

Η δασκάλα παιδιών με ειδικές ανάγκες Wendy Hasnip, το 1999, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο έχασε την προφορά της του Yorkshire και άρχισε να μιλάει με τη γαλλική.

Η διοικητική υπάλληλος πανεπιστημίου Lynda Walker, όταν επανήλθε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ανακάλυψε ότι η προφορά της Geordie αντικαταστάθηκε από την… τζαμαϊκανή!