Κανένα ελληνικό μαιευτήριο δεν φέρει την πιστοποίηση για τον μητρικό θηλασμό παρά το γεγονός ότι τα οφέλη του μητρικού γάλατος είναι δεδομένα για την υγεία των παιδιών και δεν αντικαθίστανται από το «ξένο». Ελάχιστα δημόσια μαιευτήρια προωθούν τον θηλασμό, ακόμη και σε αυτά, ωστόσο, δεν υπάρχει η κατάλληλη εξειδίκευση του προσωπικού. «Το μητρικό γάλα είναι σαφέστατα η καλύτερη τροφή στον κόσμο. Αυτή που έχει φτιάξει η φύση για τον άνθρωπο. Το ξένο γάλα το παίρνουμε και το “φτιάχνουμε” ώστε να μιμηθεί το ανθρώπινο γάλα, όμως, λίγα πράγματα καταφέρνουμε», δήλωσε στο tvxs.gr ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου από το Κέντρο Παιδιατρικής Έρευνας.

Ads

Της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να θηλάσουν τα μωρά τους αποκλειστικά με το μητρικό γάλα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όμως στην καθημερινότητα είναι πολλές και οφείλονται κυρίως στην έλλειψη υποδομών προώθησης του μητρικού θηλασμού. Το πρόβλημα φαίνεται ότι ξεκινά από το πρώτο «σπίτι» του νεογέννητου, το μαιευτήριο. Ο θηλασμός είναι πρωταρχικής σημασίας για την υγεία των παιδιών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef ήδη από το 1989 ψήφισαν τα «10 Βήματα» που πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των μαιευτηρίων, ώστε να προωθούν τον μητρικό θηλασμό αλλά και να βοηθούν τις νέες μητέρες. Πολλά μαιευτήρια στην Ευρώπη ακολουθούν αυτά τα βήματα και έτσι φέρουν την πιστοποίηση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα μαιευτήριο, ενώ μόνο το «Έλενα» και το «Αττικόν» μπαίνουν σε αυτή τη λογική. «Τα δημόσια και τα ιδιωτικά μαιευτήρια πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την προσπάθεια, ώστε μία μητέρα να έχει την επιλογή. Για το μητρικό θηλασμό θα πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Οι μαίες και γιατροί στα μαιευτήρια δεν είναι εξειδικευμένοι», σημειώνει ο κ. Ανδρέου. Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ προτρέπουν, μεταξύ άλλων, να θηλάζει το μωρό κατά το πρώτο ημίωρο μετά τη γέννησή του, να παραμένει 24 ώρες το 24ώρο δίπλα στη μητέρα και καμία προώθηση ή διαφήμιση στο μαιευτήριο ξένου γάλατος.

Ads

Από έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού προκύπτει ότι το 89,7% των νέων μητέρων θηλάζει αμέσως μετά τον τοκετό, όμως μετά από ένα μήνα το ποσοστό πέφτει στο 69% και μετά το πρώτο εξάμηνο στο 22%. Τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλατος για το παιδί έχουν επισημανθεί από την ιατρική κοινότητά. Αυτά κυρίως είναι η ιδανική σύνθεσή του για την ανάπτυξη του παιδιού, τα έτοιμα αντισώματα που προσφέρει για την πρόληψη λοιμώξεων και αλλεργιών, πρόληψη του νεανικού διαβήτη και του καρκίνου.

«Εκτός από όλα τα άλλα πλεονεκτήματα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης του παιδιού κατά οκτώ μονάδες», τονίζει ο κ. Ανδρέου. Παράλληλα, οφέλη υπάρχουν και για τις μητέρες, καθώς όπως έχει αποδειχτεί, ο θηλασμός προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού. «Όταν θέλουμε να προάγουμε το μητρικό θηλασμό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όχι επικριτικοί με τις μητέρες που δεν θηλάζουν. Υπάρχουν βιολογικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό», επισημαίνει ο παιδίατρος.

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοέμβριου 2010, μητέρες συγκεντρώθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας, πραγματοποιώντας ταυτόχρονο θηλασμό. Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν η ανάδειξη της σημασίας των «10 βημάτων», ανάληψη δράσης από τα συστήματα υγείας προκειμένου ο θηλασμός να αποτελεί εύκολη επιλογή για τις γυναίκες, ενημέρωση για τους κινδύνους του υποκατάστατου μητρικού γάλατος και υποστήριξη των μητέρων από το σύστημα Υγείας και όχι μόνο. Οι μητέρες εκτός από την ελλιπή ενημέρωση και βοήθεια που τους παρέχεται από τα μαιευτήρια έχουν να αντιμετωπίσουν μία ακόμη έλλειψη. Δεν υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα της πολιτείας, ώστε να μπορούν να θηλάσουν με ασφάλεια σε δημόσιους χώρους. Έρχονται αντιμέτωπες με ταμπού και πολλές φορές αναγκάζονται να διακόψουν το θηλασμό. «Το ίδιο το άτομο θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί να θηλάσει. Οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και η πολιτεία σαν “ομπρέλα” θα πρέπει να αγκαλιάσει τις νέες μητέρες», καταλήγει ο κ. Ανδρέου.