Την πρώτη θεραπευτική χρήση βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από έμβρυα πραγματοποιεί αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας.

Ads

Η εταιρεία Geron έλαβε την άδεια να εφαρμόσει την αμφιλεγόμενη μέθοδο σε ασθενείς με τραύματα στην σπονδυλική τους στήλη και ήδη έχει ξεκινήσει η θεραπεία ενός εξ αυτών στο νοσοκομείο της Ατλάντα.

«Η έναρξη της κλινικής δοκιμής GRNOPC1 είναι ένα σημαντικό βήμα για τις θεραπείες ανθρώπων που θα βασίζονται στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα» σημείωσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Δρ. Τόμας Οκάρμα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε πως «όταν αρχίσαμε να εργαζόμαστε με ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα το 1999, πολλοί προέβλεπαν ότι θα περνούσαν αρκετές δεκαετίες πριν μια τέτοια κυτταρική θεραπεία εγκριθεί για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».

Προϋπόθεση για να συμμετάσχει ένας ασθενής στην κλινική δοκιμή είναι να έχει τραυματιστεί μέσα σε διάστημα 14 ημερών. Στόχος είναι να εγχυθούν σε παράλυτους εθελοντές κύτταρα που θα προέρχονται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα με την ελπίδα ότι θα αναγεννηθούν τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα και, τελικά, θα μπορέσουν να ανακτήσουν τη δυνατότητα κίνησης και αίσθησης.

Ads

Ειδικοί θεωρούν πως τα βλαστικά κύτταρα θα φέρουν την επανάσταση στην Ιατρική.
Βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών ή άλλους ιστούς έχουν δοκιμαστεί και παλαιότερα σε ανθρώπους, τώρα όμως θα χορηγηθούν σε ασθενείς κύτταρα από έμβρυα, τα οποία θεωρούνται πιο «ευέλικτα» από τα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων, και μπορούν να δώσουν οποιονδήποτε ιστό του ανθρώπινου σώματος.