Θα πρέπει να απαγορευτεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Βρετανού γιατρού που κατέληξε στο αμφιλεγόμενο συμπέρασμα σύνδεσης του αυτισμού με το τριπλό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR).

Αυτή είναι η απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη επιτροπή γιατρών του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου της Βρετανίας, το οποίο αποτελεί το ρυθμιστή του ιατρικού επαγγέλματος στη χώρα, σύμφωνα με το New Scientist.

Ads

Ο Andrew Wakefield, εργαζόταν στο Royal Free Hospital του Λονδίνου, το 1998, όταν η αμφιλεγόμενη εργασία του σχετικά με το εμβόλιο MMR και τον αυτισμό, δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως ο ίδιος δήλωσε στο BBC, αρνείται κατηγορηματικά όσα του καταλογίζονται και είναι αποφασισμένος να προσφύγει κατά της ετυμηγορίας. Αν δεν το κάνει θα διαγραφεί αυτόματα από το ιατρικό μητρώο της Βρετανίας σε 28 ημέρες.

Η επιτροπή του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου της Βρετανίας έκρινε επίσης ότι ο John Walker-Smith, πρώην συνάδελφος του Wakefield στο Royal Free Hospital, θα πρέπει να διαγραφεί από το ιατρικό μητρώο ενώ απάλλαξε έναν τρίτο γιατρό, τον Simon Murch.

Η επιτροπή έκρινε ένοχο τον Wakefield για πληθώρα επιστημονικών ελλείψεων κατά τη διάρκεια της έρευνας που αυτός και οι συνεργάτες του εκπόνησαν σε 12 παιδιά και της οποία τα επίμαχα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» το 1998. Τα ευρήματα που ανακλήθηκαν από την επιθεώρηση The Lancet τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, συνέδεαν το τριπλό εμβόλιο με την ανάπτυξη αυτισμού αλλά και διαταραχών του εντέρου.

Ads

Πανικοβλημένοι γονείς αποφάσισαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους και η πρόσληψη του εμβολίου MMR, η οποία είχε αγγίξει το 92% υποχώρησε το 2004 στο
81%. Οι κατηγορίες που προσάπτει στον Wakefield η επιτροπή του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου περιλαμβάνουν ανεντιμότητα αναφορικά με τη μελέτη του, αδήλωτη σύγκρουση συμφερόντων και ηθικές παρατυπίες αναφορικά με τον τρόπο επιλογής και μεταχείρισης των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η επιτροπή σημειώνει στην έκθεση της ότι η ευρεσιτεχνία που Wakefield προώθησε εναλλακτική λύση για το εμβόλιο MMR (είχε καταθέσει αίτηση για πατέντα για ένα μονοδύναμο εμβόλιο ιλαράς εννέα μήνες πριν τη δημοσίευση της εργασία) και ο γιατρός είχε αρκετά οικονομικά οφέλη από τη δυσφήμιση του τριπλού εμβολίου. Επιπλέον ο ίδιος εμφανίστηκε ως ειδικός μάρτυρας σε μία δικαστική αγωγή κατά του εμβολίου. Σύμφωνα δε με την επιτροπή, ο Wakefield παρέλειψε να αναφέρει τις δύο αυτές παραμέτρους στο νοσοκομείο που εργαζόταν και στο οποίο διενέργησε την έρευνα αλλά και στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Επιπλέον η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Wakefield υπέβαλε τα παιδιά σε οδυνηρές επεμβατικές διαδικασίες οι οποίες δεν ήταν κλινικά αναγκαίες. Από τρία από τα παιδιά λήφθηκε νωτιαίος μυελός μέσω οσφυϊκής παρακέντησης ενώ άλλα υποβλήθηκαν σε κολονοσκοπίσεις. Επιπροσθέτως παρά τα όσα αναφέρονται στο «The Lancet» τα περισσότερα παιδιά δεν αντιμετώπιζαν γαστρεντερολογικά προβλήματα, ενώ εννέα από αυτά υποβλήθηκαν σε διαδικασίες για τις οποίες ο Wakefield δεν είχε ζητήσει δεοντολογικές εγκρίσεις. Σύμφωνα με την επιτροπή, ο πραγματικός σκοπός της έρευνας του Wakefield ήταν να διερευνήσει ένα προτεινόμενο νέο σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό.

«Κατά συνέπεια, η ειδική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όνομα δρ Wakefield θα πρέπει να διαγραφεί από το ιατρικό μητρώο» αναφέρει ρητά η απόφαση του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου, η οποία επικαλείται την ανάγκη προστασίας των ασθενών αλλά και της διατήρησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ιατρικό επάγγελμα.

Η έρευνα της υπόθεσης Wakefield είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου και διήρκεσε περισσότερο από τρία έτη. Πριν από λίγο καιρό είχε εκδώσει τις προκαταρκτικές της διαπιστώσεις. Λίγο καιρό μετά από αυτό, ο Wakefield άφησε το κέντρο «Thoughtful House Center for Children» που είχε ιδρύσει το 2005 στο Austin του Texas, για τη θεραπεία του αυτισμού και των συναφών διαταραχών. Επισημαίνεται ότι ο Βρετανός γιατρός δεν έχει άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος στις ΗΠΑ και το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιου υπογραμμίζει πως η καταδίκη του Wakefield θα χρησιμοποιηθεί ως ετυμηγορία για παρόμοιους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.