Κατά 14% είναι αυξημένη η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο κατά την περίοδο 1999-2009, σε σχέση με εκείνη των κατοίκων της υπόλοιπης Βοιωτίας, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Υγείας της περιοχής. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, με επιφύλαξη, και στην επί μακρόν παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Ασωπού.

Ads

Η επιδημιολογική μελέτη συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και χρηματοδοτείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τον πληθυσμό της μελέτης αποτελούν 5842 άτομα που κατά την περίοδο 1999-2009 ήταν Δημότες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι των Οινοφύτων.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των 11 ετών της παρακολούθησης καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες, αλλά και του πνεύμονα.

Η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πιθανή αιτία των παρατηρούμενων αυξήσεων στους παραπάνω καρκίνους είναι η επί μακρόν παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό των Οινοφύτων, γεγονός που αποδίδεται στην πρακτική των βιομηχανιών της περιοχής να ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για την απόδοση αιτιωδών σχέσεων, ενώ στη θνησιμότητα από καρκίνο δεν αποκλείεται να έχουν συμβάλει και άλλοι ρυπαντές τόσο στο νερό όσο και στην ατμόσφαιρα.

Ads

Επισημαίνεται ότι τα ευρήματα αφορούν μόνο στοιχεία θνησιμότητας και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η επίδραση και άλλων παραγόντων όπως το κάπνισμα. Κατά την επόμενη φάση της μελέτης θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις με τους πλησιέστερους συγγενείς των θανόντων από καρκίνους που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση και θα συνεχιστεί η μελέτη νοσηρότητας του Παρατηρητηρίου Υγείας Οινοφύτων στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 2000 άτομα.