Οι νέοι Έλληνες σήμερα δεν κάνουν παιδιά. Μεταθέτουν ή αναβάλλουν για αργότερα τον οικογενειακό προγραμματισμό εξαιτίας του αβέβαιου μέλλοντος που αντιμετωπίζουν.

Ads

Μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων ηλικίας 30 έως 40 ετών, είναι αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα λόγω των οποίων διστάζουν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, αναφέρει το Spiegel – Online σε ρεπορτάζ που έγινε στη χώρα μας και έχει τίτλο «Παιδιά; Αργότερα! Ίσως».

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σε συνδυασμό με το ολοένα αυξανόμενο ποσοστό της ανεργίας προκαλούν φόβο στους Έλληνες που ονειρεύονται να αποκτήσουν απογόνους. Η έλλειψη στήριξης από το κράτος το οποίο περικόπτει τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, εντείνουν τα αισθήματα δυσχέρειας και δυσφορίας που αφορούν τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Το φαινόμενο της «Γενιάς των 700 ευρώ» αναστέλλει τα σχέδια των νέων για δημιουργία οικογένειας. Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων νεαρής ηλικίας έχουν αποκτήσει πανεπιστημιακή μόρφωση, οι προοπτικές για ένα οικογενειακό μέλλον φαντάζουν ελάχιστες έως και μηδενικές καθώς αρκετοί από αυτούς εργάζονται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ μένουν στο πατρικό τους σπίτι και μετά την ηλικία των 30 διότι δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά. Η διαρκής απειλή της απόλυσης και οι περιορισμένες πιθανότητες εύρεσης μίας άλλης εργασίας κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Ads

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες οι Ελληνίδες αναγκάζονται να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα. Το 1975 οι Ελληνίδες αποκτούσαν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 25,9 ετών κατά μέσο όρο, ενώ το 2009 ο μέσος όρος που καταγράφηκε ήταν η ηλικία των 31,1 ετών.

Η χώρα μας έρχεται πρώτη στον αριθμό εκτρώσεων πανευρωπαϊκά και διεκδικεί το παγκόσμιο ρεκόρ εκτρώσεων με 140 διακοπές κύησης ανά 1000 Ελληνίδες. Σε 300.000 υπολογίζονται οι εκτρώσεις ετησίως στο σύνολο του πληθυσμού αν και τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία δεν θεωρούνται ασφαλή.