Νέα τεχνική που χρησιμοποιεί βακτήρια γιαουρτιού, «εξοπλισμένα» με μικροσκοπικά νανοσωματίδια αργύρου, προκειμένου να καταπολεμούν ιούς, μελετούν Βέλγοι επιστήμονες. Αν και οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ήδη ότι τα «ασημένια» βακτήρια μπορούν να καταστήσουν ορισμένους ιούς (νοροϊούς) ανίκανους να μολύνουν τον οργανισμό, η έρευνα προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες.

Ads

Οι νοροϊοί προκαλούν εννέα στα δέκα περιστατικά γαστρεντερίτιδας διεθνώς, ενώ η έρευνα ανοίγει το δρόμο πιθανώς για να καταπολεμηθούν και άλλοι ιοί με την ίδια μέθοδο, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, μικροβιολόγος του πανεπιστημίου της Γάνδης καθηγητής Βίλι Βερστρέτε, κατά την παρουσίαση της έρευνας σε συνέδριο της Εταιρίας Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Λονδίνο, ανέφερε πως τα βακτήρια θα μπορούσαν να χορηγούνται με μορφή ρινικού σπρέι, αλλά και απολυμαντικών για τα χέρια.

Ωστόσο, η χρήση νανοσωματιδίων μέσα στο σώμα έχει εγείρει νέες ανησυχίες λόγω φόβων για την πιθανή δημιουργία παρενεργειών στην υγεία του ανθρώπου. Ο άργυρος, σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, είναι γνωστό ότι κάνει ζημιά στο ήπαρ, τα νεφρά και τους πνεύμονες. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι το μικρό μέγεθος των νανοσωματιδίων θα τους επιτρέψει να «τρυπώσουν» και σε άλλα ευαίσθητα όργανα του σώματος και να προκαλέσουν βλάβες.

Ads

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να προσκολλούν τα νανοσωματίδια του αργύρου πάνω στην επιφάνεια των βακτηρίων του γιαουρτιού, ώστε αυτά να μην είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα στον οργανισμό. Τα εν λόγω βακτήρια-λακτοβάκιλλοι θεωρούνται «φιλικά» στον άνθρωπο και χάρη σε αυτά το γιαούρτι βοηθά στη χώνεψη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν καλλιεργούνται σε διάλυμα ιόντων αργύρου, στα βακτήρια προσκολλώνται μικροσκοπικά σωματίδια αργύρου, 10.000 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Αν και τα βακτήρια τελικά πεθαίνουν εξαιτίας των «ασημένιων» νανοσωματιδίων, τα νεκρά κελύφη τους που καταστρέφουν τους ιούς, μπορούν να ενσωματωθούν σε σπρέι ή διαλύματα (κάθε νανοσωματίδιο περιέχει περίπου 15.000 άτομα αργύρου).

Τέτοιου είδους νανοσωματίδια αργύρου ήδη χρησιμοποιούνται σε αντιμικροβιακά αθλητικά ρούχα, για να μειώσουν την άσχημη μυρωδιά τους και να διατηρήσουν την υγιεινή κατάσταση του αθλητή.

Η ομάδα του καθηγητή Βελστρέτε συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρίες (Janssen και Johnson & Johnson) για να αναπτύξει περαιτέρω τη νέα τεχνολογία κατά των ιών, ενώ αναζητά ταυτόχρονα κι άλλα είδη βακτηρίων, πέρα από αυτά του γιαουρτιού, που να μπορούν να περάσουν μέσα από το έντερο μαζί με τα νανοσωματίδια.