του Βαγγέλη Στολάκη

Ads

Σε φιάσκο οδηγείται όπως φαίνεται, μετά τις τελευταίες επιστολές Τρεμόπουλου – Μπουτάρη, η όλη προσπάθεια ανάδειξης ενός κοινού υποψηφίου δημάρχου για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, το λεγόμενο διαπαραταξιακό, στο οποίο δεν συμμετέχει πλέον ο Γιάννης Μπουτάρης. Και ενώ αρχικά όλα έμοιαζαν ιδανικά για τη δημιουργία του ανάλογου κλίματος και συνεπώς αποτελέσματος στην κάλπη…στην πορεία ο κοινός στόχος χάθηκε!

Το διαπαραταξιακό όργανο, το οποίο αποτελείται από τις παρατάξεις “Θεσσαλονίκη – Πρωταγωνίστρια”, “Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας”, “Οικολογία – Αλληλεγγύη” και τις κινήσεις πολιτών “Δώδεκα”, “Αλλάζουμε την πόλη” και “Θεσσαλονίκη – Δημιουργική πόλη” σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως στις 24 Αυγούστου, δηλαδή σήμερα, θα αποφασίσει για το πρόσωπο που προτείνει να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και να ριχτεί στη μάχη του “σταυρού” απέναντι στον Κώστα Γκιουλέκα. Και αυτό ήταν το ζητούμενο των συζητήσεων που γίνονταν ανάμεσα στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, όλο αυτό το διάστημα: η συμφωνία σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που θα βάλει τέλος στην προσωποκεντρική πολιτική που ακολουθείται στο δήμο τα τελευταία 24 χρόνια. Για να κατορθωθεί ωστόσο κάτι τέτοιο και να επιτευχθεί η αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης της πόλης, βασική απαίτηση είναι ο υποψήφιος να χαίρει εκτίμησης και εμπιστοσύνης της αντιπολίτευσης.

Χωρίς την Πρωταγωνίστρια

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως στη σημερινή συνάντηση σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα αποφασιστεί ο κοινός υποψήφιος του διαπαραταξιακού, δε θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ» της Χρύσας Αράπογλου. Οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης, δυσαρεστημένοι από τις ενέργειες του διαπαραταξιακού και ενώ συμμετείχαν σε όλες τις διεργασίες για την κατάρτιση ενός κοινού προγραμματικού πλαισίου, με τον τρόπο αυτό θέλουν να δείξουν την αντίθεσή τους στην επιλογή ενός πολιτικού προσώπου, στην οποία οδηγούνται όσοι έχουν απομείνει στο όργανο. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο απομακρυνθήκαμε από την επιλογή της Χρύσας Αράπογλου και οδηγούμαστε στην επιλογή του κυρίου Τρεμόπουλου που είναι ευρωβουλευτής και ιδρυτικό μέλος των «Οικολόγων- Πράσινων»; Ένα κατεξοχήν πολιτικό πρόσωπο» αναφέρουν. Από την άλλη, η Ιπποκράτους ουδέποτε δήλωσε ότι θα συνταχθεί με τις αποφάσεις του διαπαραταξιακού.

Ads

Πόλεμος επιστολών

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το διαπαραταξιακό όργανο γνωστοποίησε τα ονόματα των ανθρώπων που επιθυμούν να κατέλθουν υποψήφιοι δήμαρχοι. Πρόκειται για τον επιχειρηματία Τάσο Τζήκα, τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο και το δημοτικό σύμβουλο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Ως φαβορί προβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τρεμόπουλος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε μία σειρά δράσεων απασχολώντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μήπως άραγε η απόφαση έχει ληφθεί και η σημερινή συνάντηση στο ξενοδοχείο City, απλά θα την επικυρώσει;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει η “πρωτοβουλία” του Μιχάλη Τρεμόπουλου να αποστείλει εκ μέρους της επιτροπής επιστολή στον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη να συνεχίσει να συμμετέχει στις συζητήσεις και τις διαδικασίες του διαπαραταξιακού για την ανάδειξη του κοινού υποψηφίου. “Μπορούμε να είμαστε μαζί. Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η πόλη που ονειρευόμαστε είναι εφικτή γιατί είμαστε πολλοί που συμμεριζόμαστε την ανάγκη για αλλαγή!” κατέληγε η επιστολή προς τον κ. Μπουτάρη.

Ακολούθησε το Δελτίο Τύπου της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη: “Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» διαπιστώνει με λύπη ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο εναπομείναν Διαπαραταξιακό το οδηγούν σε πορεία κονκλαβίου κλειστού τύπου και το απομακρύνουν από την υπόθεση της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας για την αλλαγή στον Δήμο. Με διάτρητες «εσωτερικές» διαδικασίες, με μεθοδευμένους αποκλεισμούς και μακριά από την κοινωνία των πολιτών, δεν υπηρετείται ο στόχος της αλλαγής ούτε και οι αρχικές εξαγγελίες για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό και «από τα κάτω» εγχείρημα. Η «Πρωτοβουλία», με κατατεθειμένη έγκαιρα και δημοσίως την πολιτική της πρόταση και την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη στην κοινωνία της πόλης και με ολοένα διευρυνόμενη στήριξη και αποδοχή από δυνάμεις ευρέος κοινωνικού και πολιτικού φάσματος παραμένει συνεπής στον δημόσιο και ανοιχτό διάλογο για συνεργασία με σκοπό την αλλαγή στη Θεσσαλονίκη. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την πόλη και τους ανθρώπους της, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους”.
Στη συνέχεια, ο ίδιος ο οινοπαραγωγός απέστειλε επιστολή στον ευρωβουλευτή στην οποία καλεί το διαπαραταξιακό να συστρατευθεί με την “¨Πρωτοβουλία” του. Σύμφωνα με το Γιάννη Μπουτάρη: “Η παράταξή μας, με ολοένα διευρυνόμενη στήριξη και αποδοχή από ευρέος φάσματος κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, αποτελεί το πλειοψηφικό ρεύμα που είναι αναγκαίο και ικανό να αλλάξει σελίδα στον δήμο και, κυρίως, να ανταποκριθεί με ευθύνη στις ανάγκες της πόλης και στις προσδοκίες των ανθρώπων της”.

Όπως όλα δείχνουν κοινός τόπος δύσκολα θα υπάρξει. Ο Γιάννης Μπουτάρης θεωρεί πως η δυναμική του στην πόλη καλά κρατεί και ότι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ (το φλερτ του με την Ιπποκράτους ξεκίνησε από το 2006 και ακόμα συνεχίζεται) οδηγείται στο δεύτερο γύρω με πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, δεδομένου ότι η ΝΔ έχει απώλειες (Το σύστημα Παπαγεωργόπουλου δεν φαίνεται διατεθειμένο να «βάλει πλάτη» σε περίπτωση που κοπεί από το ψηφοδέλτιο Γκιουλέκα, οι “φίλοι” της Ντόρας Μπακογιάννη δε θα στηρίξουν τον υποψήφιο της ΝΔ, καθώς όπως φαίνεται η πρώην Υπουργός θα προσφέρει απλόχερα τη στήριξή της στον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ/τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκη Τζακόπουλο και στις επαναληπτικές εκλογές θα κάνει τα πάντα για να “εκδικηθεί” τον εκλεκτό του Σαμαρά).

Από την πλευρά τους, τα μέλη της “Πρωτοβουλίας” του Μπουτάρη, εκτιμούν ότι το διαπαραταξιακό όργανο αποδείχτηκε κατώτερο των προσδοκιών και τείνουν εκ νέου χείρα συνεργασίας στο Μιχάλη Τρεμόπουλο, τον οποίο καλούν να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μπουτάρη. Εμφανίζονται δε αισιόδοξοι πως το ΠΑΣΟΚ θα ακούσει σε αυτές τις εκλογές τη λογική και θα στηρίξει τον επικρατέστερο. Δηλαδή το μπαρμπα-Γιάννη. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν ξέχασαν τη δήλωση που είχε κάνει πριν από το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2006(«τι Παπαγεωργόπουλος, τι Αράπογλου, σκατά ο ένας, σκατά ο άλλος»), και κυρίως η ίδια η βουλευτής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης

Όχι στα λάθη του παρελθόντος

Από την πλευρά του ο υποψήφιος του διαπαραταξιακού οργάνου θα συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων και θα λάβει τη βοήθεια του Γιάννη Μπουτάρη στο δεύτερο γύρω, καθώς ο γνωστός οινοποιός φαίνεται πως δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του 2006. “Σε μια τέτοια περίπτωση θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τον υποψήφιο απέναντι στο κατεστημένο” δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Υπό τη δεδομένη σεναριολογία μικρή τύχη για να λάβουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχουν ο Νίκος Ευθυμιάδης και ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης ενώ το κεφάλαιο δήμος Θεσσαλονίκης θα κλείσει και για τον Τάσο Τζήκα αν το όνομά του δε συμφωνηθεί στους κόλπους του διαπαραταξιακού.

Η Ιπποκράτους πάντως ακόμα δεν έχει ανοίξει επίσημα τα χαρτιά της. Αυτό θα το κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ενόψει της κομματικής επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρείται απίθανο το κυβερνών κόμμα να δώσει χρίσμα σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο, ενώ εξετάζει τα αποτελέσματα των τελευταίων μυστικών δημοσκοπήσεων. Ο δήμος της Θεσσαλονίκης άλλωστε, ένας κατεξοχήν “μπλε” δήμος, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους “πράσινους”. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι τοπικοί παράγοντες που αναφέρουν δεξιά και αριστερά πως το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στις συζητήσεις του διαπαραταξιακού. “Το διαπαραταξιακό δεν είναι κάτι θεσμικό” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αντιτίθενται στις αποφάσεις του διαπαραταξιακού οργάνου και συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις προκειμένου να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα στηρίξουν.

Το ζήτημα ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έγκειται στο κατά πόσο η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της πόλης είναι επιτακτική και αναγκαία, όπως διατείνεται εδώ και πολλά χρόνια, ή απλά εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις.