Κακοτεχνίες και ανεπίτρεπετες παρεμβάσεις στα ρέμα της περιοχής διπιστώνουν επιθεωρητές περιβάλλοντος για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Ύστερα από δύο αυτοψίες που έκαναν στο χώρο (21.10.2010 και 4.2.2011) θέτουν είκοσι δύο ερωτήματα, τα οποία καλείται να απαντήσει «εντός πέντε εργάσιμων ημερών» η επιβλέπουσα αρχή των έργων από πλευράς κράτους, η υπηρεσία ΔΕΚΕ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Ads

Στο πόρισμά τους, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», οι επιθεωρητές σημειώνουν ότι διαπίστωσαν:

– «Μερική διαμόρφωση και στεγάνωση των κυττάρων (των χώρων δηλαδή όπου θα θάβονται τα απορρίμματα) και κατασκευή του φέροντος οργανισμού της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων»

– «Υπαρξη δύο ρεμάτων που διέρχονται μέσα από το χώρο του ΧΥΤΑ και τα οποία μετά τη συνένωσή τους καταλήγουν στο νότιο Ευβοϊκό», «μεγάλο όγκο υλικών εκσκαφής που έχουν αποτεθεί στα πρανή της όχθης του ρέματος και έχουν παρασυρθεί από τα όμβρια ύδατα», «επέμβαση στην κοίτη πιθανόν με σκαπτικό μηχάνημα, διαμόρφωση και διαπλάτυνση της κοίτης με ταυτόχρονη εκρίζωση ή και κοπή δέντρων».

Ads

Τονίζουν επίσης, ότι ως αποτέλσμα των παραπάνω, «τα παρασυρόμενα υλικά εκσκαφής είχαν γεμίσει μικρό φράγμα ανάσχεσης και είχαν καταλήξει μέσω του ρέματος στη θαλάσσια περιοχή στο Σέσι, γεγονός εμφανές από το αιώρημα λάσπης καφέ χρώματος που υπήρχε στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής». Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε επέμβαση μέσα σε ρέμα χρειάζεται ειδική άδεια.

Κατασκευάστρια κοινοπραξία είναι η Ηλέκτωρ (όμιλος Μπόμπολα)-Λάμδα Τεχνική (όμιλος Λάτση) –Μεσόγειος (ανάδοχος και στον ΧΥΤΑ Κερατέας).

Μεταξύ άλλων, οι επιθεωρητές ζητούν πρωτόκολλο εγκατάστασης και άδεια επέμβασης από το αρμόδιο δασαρχείο, δεδομένου ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ γίνεται σε δημόσια δασική έκταση, καθώς και υδρογεωλογικές μελέτες της περιοχής και δοκιμαστικές γεωτρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος και η διαμόρφωση του υδροφόρου ορίζοντα.