Σε περισσότερους από 600.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που κάνουν τις αγορές τους στις παραμεθόριες περιοχές των γειτονικών χωρών κάθε μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών που έχουν μεταφερθεί σε όμορα κράτη ξεπερνούν τις 1.500, όπως εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Οι εμπορικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στις ακριτικές περιοχές της χώρας κάνουν λόγο για 500 εκατομμύρια ευρώ ρευστού χρήματος που διαρρέουν κάθε χρόνο προς τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Τουρκία, για καταναλωτικές αγορές.

Ads

 
Οι αγοραστές που ταξιδεύουν στις γειτονικές χώρες ψωνίζουν κυρίως προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ποτά, τσιγάρα, αλλά και βενζίνη. Παράλληλα εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερου κόστους οδοντιατρικές υπηρεσίες και επισκευές αυτοκινήτων, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προμηθεύονται και όλα τα τρόφιμα της εβδομάδας.
 
Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΣΕΕ, η Μακεδονία, η Θράκη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας που πλήττονται περισσότερο από το διασυνοριακό παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Χαρακτηριστική ένδειξη του μεγέθους του ζητήματος αποτελεί το γεγονός ότι αρκετά πρατήρια καυσίμων στην Ανατολική Μακεδονία έβαλαν «λουκέτο» αφού δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια, οι τιμές των οποίων είναι τουλάχιστον 0,50 ευρώ/λίτρο χαμηλότερες από τις τιμές που ισχύουν στη χώρας μας.

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για ακατάσχετη αιμορραγία η οποία οφείλεται στη μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και στο καταναλωτικό κοινό που στρέφεται στις γείτονες χώρες, αφού η ελληνική οικονομία στερείται από σημαντικά έσοδα ενώ ταυτόχρονα το ούτως ή άλλως ρευστό χρήμα που κυκλοφορεί στην εγχώρια αγορά, δαπανάται εκτός συνόρων.

Για τον περιορισμό του φαινομένου της καταναλωτικής μετανάστευσης, αλλά και για την προσέλκυση καταναλωτών από παραμεθόριες περιοχές στις ελληνικές εμπορικές αγορές, η ΕΣΕΕ έχει καταθέσει τις ακόλουθες προτάσεις:
·       Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών. Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
·       Άρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.
·         Αυστηροποίηση έλεγχου σε μικροπωλητές από τρίτες χώρες οι οποίοι εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως και στις οδικές αρτηρίες από τις παραμεθόριες περιοχές προς τα σύνορα, για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων.
 

Ads