Σε ξενοδοχείο της Λέρου φιλοξενούνται πλέον οι 39 μετανάστες που παρέμειναν επί μέρες αποκλεισμένοι στο Φαρμακονήσι εξαιτίας της γραφειοκρατίας του λιμενικού αλλά και των καιρικών συνθηκων. Οι 39 μετανάστες, 27 άνδρες και 12 γυναίκες από το αφγανιστάν παρέμειναν εγκλωβισμένοι (σ.σ. Στην πραγματικότητα φυλακισμένοι) σε στρατόπεδο του Φαρμακονησίου καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο πλωτό μέσο για να τους μεταφέρει στη Λέρο. Για μέρες το λιμενικό επικαλείτο βλάβη στα διαθέσιμα σκάφη του ενώ το μοναδικό αξιόπλοο ήταν συνεχώς σε υπηρεσία περιπολίας και δεν μπορούσε να κάνει τη μεταφορά στη Λέρο, όπως γίνεται με όσους μετανάστες βγαίνουν στο Φαρμακονήσι αφού το μικρό νησί δε διαθέτει τις υποδομές για τη φιλοξενία τους.

Ads

Αν και η έπαρχος Χρυσούλα Σιφινιού προχώρησε στην εκμίσθωση ιδιωτικών σκαφών για τη μεταφορά τους, εντούτοις το λιμενικό δεν έδωσε άδεια απόπλου λόγω της …κακοκαιρίας, ενώ προεβλήθησαν και άλλες δικαιολογίες περί χωρητικότητας των ιδιωτικών σκαφών κτλ, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί να εκτελεστούν δύο ή τρία δρομολόγια.

Τελικώς μετά από συνεχείς πιέσεις και με πολύ δυσκολία όπως ομολογεί στο tvxs η κ. Σιφονίου έγινε δεκτό το αίτημά της για μεταφορά των μεταναστών με ιδιωτικά μέσα. “Εν τω μεταξύ βελτιώθηκε και ο καιρός και αυτό διευκόλυνε τα πράγματα“ αναφέρει η έπαρχος Καλύμνου.

Οι 39 μετανάστες στεγάζονται προσωρινά σε ξενοδοχείο της Λέρου και μετά τις σχετικές διατυπώσεις αναμένεται η μεταφορά τους στην Αθήνα.

Ads