Στη δικαιοσύνη θα κληθούν να λογοδοτήσουν ο νομάρχης Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, Διονύσης για τις «γαλάζιες» απευθείας αναθέσεις δεκάδων «45αριών» από τη Νομαρχία, δηλαδή έργων που ο προϋπολογισμός τους δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ. Υπολογος στη δικαιοσύνη θα βρεθεί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και γι ατο ζήτημα των υπέρογκων μισθώσεων σχολικών λεωφορείων.

Ads

Η έρευνα αφορά υποθέσεις απευθείας αναθέσεων έργων της Νομαρχίας, ύψους μέχρι 45.000 ευρώ, που δεν έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα και εκτιμάται πως υπερβαίνουν τα 500! Οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να κάνουν «φύλλο και φτερό» τους φακέλους των αναθέσεων δεκάδων μικρού κόστους έργων στο νομό Θεσσαλονίκης, σε «γαλάζιους» εργολάβους, πίσω από τις οποίες φέρονται να είναι Παναγιώτη Ψωμιάδης αλλά και ο αρμόδιος(τότε) αντινομάρχης και αδελφός του, Διονύσης. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα των Επιθεωρητών για το ζήτημα, για τα έργα αυτά η Νομαρχία δεν ακολουθούσε την διαδικασία της δημοπράτησης για την ανάδειξη του μειοδότη, αλλά αυτή του πρόχειρου διαγωνισμού, η οποία σύμφωνα με γνωρίζοντες τα της Θεσσαλονίκης, «ισοδυναμεί ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση». Από την πρακτική αυτή εκτιμάται πως το Δημόσιο έχασε ένα σημαντικό ποσό, καθώς η Νομαρχία δίνοντας τα έργα στους «γαλάζιους εκλεκτούς» της, έχανε την ευκαιρία ανάθεσης τους σε εργολάβους με πιο ανταγωνιστικές προσφορές.

Στην παραγγελία του προς τον πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μπακέλας ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις για να διαλευκανθεί η υπόθεση των απευθείας αναθέσεων, αλλά και να προσκομιστούν τα σχετικά έγγραφα που αποκάλυψε τη Δευτέρα η εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”. Παράλληλα, παρήγγειλε να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις (ως υπόπτων) τόσο από τον νομαρχιακό σύμβουλο Διονύση Ψωμιάδη, όσο και από τον επικεφαλής της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας. Τα αδικήματα που διερευνά σε αυτήν την προκαταρκτική εξέταση ο εισαγγελέας είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος.

Παλιά μου τέχνη…

Πριν από δύο χρόνια, σχετικές καταγγελίες με αναφορά τους στις εισαγγελικές αρχές για συγκεκριμένα έργα που εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο έκαναν ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του νομαρχιακού συμβουλίου Ν. Γιαννόπουλος Ήδη, η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, αφού έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος. Στις διώξεις “φωτογραφίζονται” δύο προϊστάμενοι υπηρεσιών της νομαρχίας, οι οποίοι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης κατέθεσαν ανωμοτί (ως ύποπτοι).

Ads

Δικαστική έρευνα και για το σκάνδαλο με τα λεωφορεία

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελία και για την υπόθεση των υπέρογκων μισθώσεων σχολικών λεωφορείων στο νομό Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως προέκυψε από τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η Νομαρχία σπατάλησε ποσά υπερπολλαπλάσια των προκαθορισμένων για τη μεταφορά μαθητών, κατά τα σχολικά έτη από το 2004 έως το 2007.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2004-2005 ξόδεψε 2.253.623 ευρώ πάνω από την προβλεπόμενη πίστωση για την προκηρυχθείσα σύμβαση, 4.905.783 ευρώ επιπλέον κατά το σχολικό έτος 2005-2006 και 4.113.972 ευρώ, πάνω από τη σύμβαση κατά το έτος 2006-2007.

Ενδεικτικό των παρατυπιών στις οποίες υπέπεσε η νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός ότι κατά το σχολικό έτος 2005-2006, μίσθωσε με απευθείας ανάθεση 9 δρομολόγια στην ημερήσια τιμή των 2.795 ευρώ, τη στιγμή που η ανώτατη επιτρεπόμενη ημερήσια δαπάνη ορίζονταν στα 857 ευρώ. Ενδεικτικό είναι επίσης και το γεγονός ότι την ίδια χρονιά, η νομαρχία ενέκρινε ημερήσιο κονδύλι της τάξης των 2.000 ευρώ – και πάλι με απευθείας ανάθεση – για τη μεταφορά μαθητών από και προς το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, αν και η περιοχή χαρακτηρίζεται αστική και όπως ορίζει ο νόμος οι μαθητές μετακινούνται με δική τους δαπάνη, καταβάλλοντας μειωμένο εισιτήριο κατά 50%.

Σημειώνεται πως παρόμοιες παρατυπίες εντόπισε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στους νομούς Δράμας και Σερρών, όπου στη μεν Δράμα δαπανήθηκαν 19.500 ευρώ για τη μεταφορά ενός μαθητή, στις δε Σέρρες δαπανήθηκε το ποσό των 37.177 ευρώ, μόλις για δύο παιδιά.

Η απάντηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης για όλα αυτά; – «Ο πόλεμος λάσπης που δέχεται η διοίκηση Ψωμιάδη τις τελευταίες ημέρες»…

Διαβάστε αναλυτικά:
Τα 45άρια των αδελφών Ψωμιάδη