Επιστολή προς τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ απέστειλε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με το θέμα που είχε αναδείξει το tvxs.gr με την στημένη ερώτηση για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη από την εφημερίδα «Λαγκαδάς», στην συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. H δημοσιογράφος Άντζελα Πεΐτση, που έθεσε την ερώτηση στον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορεί το tvxs.gr, ενώ η εφημερίδα «Λαγκαδάς» κάνει λόγο για «επίθεση από το αθηναϊκό κατεστημένο».

Ads

Η επιστολή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης προς τον Πάνο Παναγιωτόπουλο αναφέρει :

«Με το θάρρος των συναδελφικών δεσμών που μας συνδέουν, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την έκπληξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης για το ακόλουθο γεγονός.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη, παραδόξως δε δόθηκε λόγος στους δημοσιογράφους που εκπροσωπούσαν την ΕΡΤ3 και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ads

Όπως αντιλαμβάνεστε, η παράλειψη αυτή εύλογα γεννά ερωτήματα μεταξύ των συναδέλφων. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου δόθηκε λόγος ακόμη και σε εκπρόσωπο νεοεκδοθέντος μηνιαίου δωρεάν διανεμόμενου εντύπου, είναι βεβαίως παράδοξο να στερούνται το δικαίωμα του ερωτήματος δύο Μέσα που υπηρετούν τη δημόσια ενημέρωση.

Με τη βεβαιότητα ότι ανάλογη παράλειψη δεν θα επαναληφθεί, καθώς γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ανήκει στις προθέσεις σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση».

Η εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», σε άρθρο με τίτλο «Ό,τι ξέρουμε για το Λαγκαδά εκτός από τις αδελφές Τατά» αναφέρει:

«Aτιμότατοι φίλοι μου, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η ΔΕΘ. Θέλανε, ΔΕΘέλανε οι Θεσσαλονικείς τη λούζονταν στις αρχές του Σεπτέμβρη μαζί με τα πρωτοβρόχια, καμιά φορά και μόνη της, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Από τότε που έφυγαν τα συγκρουόμενα και οι κούνιες, η ΔΕΘ ξαναπέκτησε νόημα, όταν σήμανε την αρχή του τέλους της προηγούμενης κυβέρνησης στη συνέντευξη Τύπου του Καραμανλή, τότε που κουρασμένος γαρ ο πρωθυπουργός μπέρδεψε το νόμιμο με το ηθικό, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Σε μία άλλη συνέντευξη Τύπου δύο χρόνια αργότερα με πρωταγωνιστή το διάδοχο εκείνου του πρωθυπουργού (μόνο στο κόμμα, όχι και στην πρωθυπουργία) η εξέλιξη δεν μπορούσε να είναι αναλόγως δραματική, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, το διακύβευμα δεν ήταν η εξουσία.

Έγιναν όμως πολλά και αξιόλογα, που προάγουν το κύρος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέτουν ψηλά τον πήχη της αξιοπιστίας του ίδιου του κ. Σαμαρά. Άσε που ψηλώνουν τη δημοσιογραφία της πόλης.

Οι ερωτήσεις-βούτυρο στο ψωμί του εκάστοτε πολιτικού αρχηγού που δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ήταν γνωστές, από την ώρα που καθιερώθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η φιλόξενη πόλη της Θεσσαλονίκης -που δεν θα τη λέγαμε και συνώνυμη του προοδευτισμού- ανέχθηκε πολλά αυτά τα πρωινά της Κυριακής στο «Βελλίδειο» τώρα, στη «Ρέμβη» παλαιότερα. Αγουροξυπνημένους δημοσιογράφους από το κλεινόν άστυ, που, αφού απήλαυσαν την ερωτική Θεσσαλονίκη το προηγούμενο βράδυ και δεν τη χόρταιναν, όπως και τους κεφτέδες, τα μύδια, τα στρείδια και τις γαρίδες της, διατύπωναν με την τσίμπλα στο μάτι κάτι σαν ερώτηση.

Ερωτήσεις κατά παραγγελία, που να δένουν φούστα-μπλούζα με την απάντηση που είχε έτοιμη ο ηγέτης. Δημοσιογράφους-διαμορφωτές της κοινής γνώμης να δίνουν την απάντηση στον αρχηγό του κόμματος, τόσο στρωμένη, που ο άλλος να μη χρειάζεται νεύμα να κάνει. Ερωτήσεις δύστροπες του στιλ «πόσο σπουδαίος είστε άραγε που τα καταφέρνετε τόσο καλά, χωρίς να ανοίξει μύτη, και πείτε μας ξέρετε κι άλλους σαν κι εσάς που διοικούν τόσο καλά;».

Αυτό που ζήσαμε όμως την προηγούμενη Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου Σαμαρά ήταν άνευ προηγουμένου. Σίγουρα πάντως δεν θα είναι άνευ επομένου. Θα δημιουργήσει σχολή και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο κόκκινος Πάνος της ΝΔ, θα έχει την ευτυχία να δηλώνει ο ιδρυτής της.

Κανά δίωρο μετά το εναρκτήριο λάκτισμα, και αφού ο Αντώνης Σαμαράς μάς είχε διαβεβαιώσει ότι η ΝΔ είναι μία καταπληκτική ομάδα(!) με παίκτες που μπορεί να μην είναι έμπειροι, αλλά είναι έμπυροι (με ύψιλον, άστο κάτω, κ. διορθώτρια), έχουν περάσει δηλαδή από την πυρά, όπως ο Βασίλης Κικίλιας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και αφού μας τόνισε ότι σε λίγο καιρό η κοινωνία θα νοσταλγήσει τη ΝΔ στην εξουσία, πριν η ΝΔ να νοσταλγήσει την εξουσία(!), έγινε κάτι που κράτησε το ενδιαφέρον ψηλά.

Χωρίς να έχουν λάβει ερώτηση οι ιστορικές εφημερίδες της πόλης ταύτης, «Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος», αλλά και η ΕΤ3 ή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων -η βασική πηγή ειδήσεων για όλη την Ελλάδα- πήρε το λόγο να ασκήσει το δικαίωμα ερώτησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εφημερίδα “Λαγκαδάς”!
Διά στόματος Άντζελας Πεΐτση, δημοσιογράφου μέλους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, διατυπώθηκε η ερώτηση-γροθιά στο στομάχι κάθε μορφής εξουσίας.

Αντιγράφουμε το διάλογο από το επίσημο site της ΝΔ:

Α. ΠΕΪΤΣΗ: Κύριε πρόεδρε, εδώ ο υποψήφιος που στηρίζει το κόμμα σας, ο κύριος Ψωμιάδης, φέρεται ως ένας από τους επικρατέστερους να γράψει το χάρτη γαλάζιο στις 7 ή στις 14 Νοεμβρίου. Ωστόσο όμως κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους για υπερβάσεις στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Ασκήθηκε μάλιστα και ποινική δίωξη, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τα προβλήματα στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για τη μεταφορά των μαθητών είναι γνωστά τοις πάσι… Εμείς, που είμαστε χρόνια βουλευτές της περιφέρειας, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα από τα μόνιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θα σας έλεγα ότι αυτό ασφαλώς και αξιοποιήθηκε, για να χτυπηθεί ο Παναγιώτης ο Ψωμιάδης. Αλλά δεν ακούστηκε τίποτα για αντίστοιχα παραδείγματα που υπάρχουν. Για παράδειγμα στη Δράμα, για παράδειγμα στη Μαγνησία, όπου ο ομόλογος του κ. Ψωμιάδη από πλευράς υποψηφιότητας είναι του ΠΑΣΟΚ. Αν είναι ο κ. Ψωμιάδης μπλεγμένος, άλλο τόσο και εκείνος σε μία αντίστοιχη υπόθεση. Αλλά για αυτόν δεν είπε κανένας τίποτα… Επομένως δεν υπάρχει κάτι για εμάς το μεμπτό. Τα συμπεράσματα είναι εύλογα. Εμείς στηρίζουμε τον Παναγιώτη τον Ψωμιάδη, που αντιμετωπίζει σήμερα αυτές τις καθεστωτικού τύπου επιθέσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης ήταν η ερώτηση να εκτιμηθεί τόσο από τους διοικούντες τη ΝΔ και τον ίδιο το νομάρχη, που συνόδευσε την ερώτηση με εκείνο το θεατρικό όλο νόημα κούνημα του κεφαλιού του, ώστε, ω του θαύματος, ελάχιστα 24ωρα αργότερα η Άντζελα ανακοινώθηκε ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό του.
Το ενδεχόμενο να ήταν όλα προαποφασισμένα και η εφημερίδα «Λαγκαδάς» (free press έντυπο, που ευκαιριακά και προεκλογικά εκδίδεται, για να γεμίσει με διαφημίσεις υποψηφίων) να έκανε τη δουλειά της ακουόμενη στο πανελλήνιο, όπως και η υποψηφία το χρέος της απέναντι σε αυτόν που την επέλεξε, είναι πέραν πάσης λογικής.
Και πέρασαν αυτοί καλά και πάντα θα περνάνε καλύτερα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.»

Η δημοσιογράφος-υποψήφια με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, Άντζελα Πεΐτση, με ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ κατηγορεί … το tvxs.gr κάνοντας λόγο για «κακόβουλα δημοσιεύματα».

Στην επιστολή αναφέρει:

«Κακόβουλα δημοσιεύματα «συναδέλφων» που χαρακτηρίζουν «στημένη» την ερώτηση που έθεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, προσβάλλοντας την επαγγελματική μου τιμή και την προσωπικότητά μου, με αναγκάζουν να λύσω τη σιωπή που κράτησα σχεδόν επί μία εβδομάδα. Προφανώς, τα γκόλντεν μπόις της ΕΡΤ (με εκπομπές των 460.000 ευρώ) και οι καραβανάδες της ΕΡΤ ενοχλήθηκαν γιατί εγώ, μία απολυμένη συμβασιούχος της ΕΡΤ3, δεν επέλεξα μια συστημική ερώτηση του τύπου «Κύριε Σαμαρά είστε τελικά ανεύθυνος, λαϊκιστής και δημαγωγός;».

Είναι γνωστό από πού και από ποιους εκπορεύονται –την έχουμε μάθει πια την πρακτική τους- αυτές οι σταλινικού τύπου ισοπεδωτικές πρακτικές. Δεν θα σταθώ όμως εδώ στην αντισυναδελφική συμπεριφορά για την οποία ζητώ φυσικά την προστασία της Ένωσης Συντακτών στην οποία ανήκω, της ΕΣΗΕΜΘ, αλλά και της ΠΟΕΣΥ, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).

Η αλήθεια είναι, αγαπητοί «συνάδελφοι», ότι είχα προετοιμάσει δύο ερωτήσεις ως εκπρόσωπος του Λαγκαδά. Η πρώτη είχε να κάνει με την επιλογή Κικίλια και Καμίνη στην Αττική και Αθήνα αντίστοιχα -θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για την περιοχή την οποία καλύπτω- δυστυχώς όμως είχαν και άλλοι νωρίτερα την ίδια ιδέα και έτσι κατέληξα σε αυτή που σας στενοχώρησε τόσο πολύ. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να σας κάνω πιο χαρούμενους αν μου υποδείξετε εγκαίρως τον τρόπο. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ είμαστε και επαρχία και δεν διαθέτουμε την κομψότητα της πρωτεύουσας.

Όσοι, λοιπόν, «συνάδελφοι» χαρακτηρίζουν την ερώτηση στημένη, προφανώς θεωρούν ότι η υπόθεση της μεταφοράς μαθητών ανά την Ελλάδα έχει να κάνει μόνο με το πώς θα ρίξουμε τον Ψωμιάδη, την ώρα που το θέμα παίζει στις τοπικές εφημερίδες ακόμη και πρώτο θέμα από τα τέλη Αυγούστου, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Αγνοούν, είτε από σκοπιμότητα είτε από ανεπάρκεια, αυτό που ακόμη και η κυβέρνηση αναγνώρισε μετά την άσκηση επιλεκτικής δίωξης κατά του Νομάρχη Θεσσαλονίκης: ότι το θέμα «καίει» τις τοπικές κοινωνίες κι ας μην απασχολεί ούτε μονόστηλο στις αθηναϊκές εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι’ αυτό δύο υφυπουργοί αναγκάστηκαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να βρουν λύση μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας. Γι’ αυτό και τελικά τρεις κορυφαίοι υπουργοί (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Διαμαντοπούλου) συνυπογράφουν τροπολογία με την οποία παρατείνονται οι συμβάσεις και αναγνωρίζεται η ανάγκη της υπέρβασης του μαθηματικού τύπου. Αν για σας μείζον θέμα είναι ποιος μάλωσε με ποιον μέσα στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ, για μας εδώ στο Λαγκαδά μας καίνε άλλα: πως θα πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο [διαβάστε εδώ https://taxalia.blogspot.com/2010/09/2010_25.html].

Χαίρομαι πάντως που έστω κι έτσι, επιτιθέμενοι σε μένα έγινε γνωστό ένα θέμα μικρής σημασίας για εσάς αλλά μεγάλης για την τοπική κοινωνία, που δεν επρόκειτο ποτέ να το δημοσιεύσετε στις σελίδες των εφημερίδων σας ούτε στις «ανεξάρτητες» καλοπληρωμένες διαδικτυακές τηλεοράσεις σας.

Προφανώς σας ενόχλησε ότι τρεις μέρες αργότερα, ο Π. Ψωμιάδης με επέλεξε για το ψηφοδέλτιό του. Για εσάς αυτό ήταν το «λάθος» μου. Ότι προτιμώ τον Ψωμιάδη, όπως και το 50% των Θεσσαλονικέων. Όμως όσο και να θέλετε όλοι εσείς που εκπροσωπείτε το σύστημα μιας -δήθεν αριστερίστικης- ελίτ, προσωπικά δεν πρόκειται να σταματήσω να μιλώ για τα προβλήματα του Λαγκαδά, της Θεσσαλονίκης, της περιφέρειας. Έτσι μας έχει μάθει ο Ψωμιάδης. Να παλεύουμε ακόμη και με τα θηρία. Τα υπόλοιπα, αρμοδίως.

Άντζελα Πεΐτση
Δημοσιογράφος – μέλος ΕΣΗΕΜΘ
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Π. Ψωμιάδης
»

Σημειώνεται ότι την επομένη της δημοσίευσης της υπόθεσης από το tvxs.gr, η εφημερίδα «Λαγκαδάς» είχε αντιδράσει αποδίδοντας την υπόθεση στο «κατεστημένο της Αθήνας» που ενδιαφέρεται να… χτυπήσει την εφημερίδα.

Αναλυτικά η αντίδραση της εφημερίδας Λαγκαδά με τίτλο «Επίθεση κατά του Λαγκαδά από το Αθηναϊκό Κατεστημένο» :

Ενοχλήθηκαν σφόδρα ορισμένοι δημοσιογράφοι της Αθήνας γιατί για πρώτη φορά αρχηγός κόμματος δέχθηκε να απαντήσει σε ερώτηση που τέθηκε από συνεργάτη μιας μικρής επαρχιακής εφημερίδας. Έμαθαν βλέπετε να μονοπωλούν τα πάντα όσοι με χίλιους δυο τρόπους ετσιθελικά θέλουν να διαφεντεύουν την ενημέρωση.

Όλα στην Αθήνα. Μόνον οι δικές τους εφημερίδες είναι οι έγκυρες. Μόνον οι δικές τους υπογραφές πρέπει να φαίνονται. Και τους ενόχλησε ο ΛΑΓΚΑΔΑΣ. Και έγραψαν τα μύρια όσα γιατί τολμήσαμε να θέσουμε μια ερώτηση για ένα καυτό θέμα της περιοχής μας. Υβριστικό πέρα για πέρα το δημοσίευμα. Προσβλητικό για τους κατοίκους τούτης της γωνιάς της Ελλάδας οι άνθρωποι της οποίας προσπαθούν με νύχια και δόντια να σταθούν όρθιοι. Και ρωτήσαμε το αυτονόητο.

Τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν έχουν λεωφορεία για να πάνε στο σχολείο. Και όρμηξαν να μας φάνε. Γιατί δόθηκε η ερώτηση σε συνεργάτη μας και όχι σε μια άλλη εφημερίδα. Και μιλούν αυτοί που γνωρίζουν ότι η σειρά των ερωτήσεων στην ΔΕΘ κάθε χρόνο καθορίζεται στην Αθήνα. Ορισμένοι δημοσιογράφοι στην Αθήνα μάλλον δεν μας θέλουν στην ελληνική επικράτεια. Είναι απίστευτο το μίσος .Είναι απύθμενο το θράσος. Ακούστε τούτο για να τελειώνουμε.

Τον Ψωμιάδη θέλατε να χτυπήσετε. Αλλά δεν έχετε το θάρρος να το πείτε ευθέως. Εμείς νοιαζόμαστε για τα προβλήματα του τόπου μας. Όποιος κι αν ήταν ο νομάρχης μας έτσι θα ενεργούσαμε. Στη δική μας μικρή κοινωνία δεν χωρούν κομματικές αντιπαλότητες και προσωπικές επιθέσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της διχόνοιας. Μας ενώνουν τα προβλήματα που χρόνια μένουν άλυτα εξαιτίας του αθηνοκεντρισμού.

Στηρίζουμε συνεχώς τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης η πολιτικής ιδεολογίας. Για εμάς όλοι τους πρώτα από όλα είναι φίλοι και συνεργάτες. Δεν είναι αντίπαλοι. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι όπως ορισμένοι δημοσιογράφοι της Αθήνας που εξασφαλίζουν με υψηλές αποδοχές εκπομπές στην κρατική τηλεόραση και γράφουν τα όσα έγραψαν για την εφημερίδα «ΛΑΓΚΑΔΑΣ».

Σας πόνεσε πολύ εκεί κάτω στην πρωτεύουσα η δυναμική εμφάνιση του «ΛΑΓΚΑΔΑ».Ευτυχώς. Διότι επιτέλους έστω και με αυτόν τον ανίερο τρόπο μάθατε ορισμένοι δημοσιογράφοι στην αμαρτωλή πρωτεύουσα ότι υπάρχουμε και εμείς.

Συγγνώμη δεν θα το ξανακάνουμε

Τέλος πάντων. Στο εξής θα είμαστε ως επαρχιακή εφημερι-δούλα ποιο προσεκτικοί. Δε θα θέτουμε ερωτήσεις σε πολιτικούς αρχηγούς από την Αθήνα πριν αυτές τεθούν υπόψη ορισμένων εντεταλμένων δημοσιογράφων της Αθήνας, αφού αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους δημοσιογράφους. Δυστυχώς όμως για αυτούς, οι πολιτικοί αρχηγοί που επισκέφθηκαν φέτος τη ΔΕΘ απάντησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε απαντήσεις που τέθηκαν απ΄ τους επαρχιώτες δημοσιογράφους.