Την απόφαση να προωθήσει δική του μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων αποφάσισε ο καλλικρατικός δήμος Δέλτα. Στόχος είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς και απόθεσης των απορριμάτων που μέχρι τώρα γίνεται, για όλους τους δήμους της Βόρειας Ελλάδας στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αλλά και μείωση στο κόστος καυσίμων και συντήρησης των απορριματοφόρων.

Ads

Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δέχεται ημερησίως περίπου1.500 τόνους απορριμμάτων, ενώ έχει δυνατότητα να δεχθεί άλλους τόσους, ακόμα και σκουπίδια δήμων της περιφέρειας. Την πρωτοβουλία του δήμου Δέλτα, υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι, γεγονός που θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Τους επόμενους μήνες ο δήμος Δέλτα αναμένεται να καταλήξει σε πρόταση για το είδος της μονάδας που επιθυμεί και την τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ούτως ώστε να την υποβάλει σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να καλύψει το όριο των τόνων που απαιτείται, θα καλέσει να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την προσπάθεια και γειτονικοί δήμοι.

Ο δήμαρχος Νίκος Γιουτίκας σχολίασε ότι «στην Ε.Ε. υπάρχει εμπειρία, όπως και πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα για τέτοιες μονάδες. Θα αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτή την εμπειρία για να φτιάξουμε μια δική μας μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, ακόμη και σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους, γιατί το κόστος στον ΧΥΤΑ είναι πολύ μεγάλο για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου».

Ads

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς ανέφερε ότι ο δήμος Δέλτα δεν δικαιούται να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έργο, ειδικά όταν για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης δόθηκε μεγάλη μάχη ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι δήμοι. Όπως επισήμανε, «θεωρώ ότι έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μια μονάδα που θα επεξεργάζεται ειδικά απόβλητα και όχι τα στερεά».

Τέλος ο κ. Ζουρνάς τόνισε ότι το κόστος για τους δήμους θα μπορούσε να είναι περιορισμένο εφόσον είχαν κατασκευαστεί οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ΣΜΑ, δυτικά και ανατολικά της πόλης. Γεγονός που δεν συναίβει ποτέ και όπως σημείωσε ο ίδιος, «δυστυχώς τα έργα με ευθύνη της πολιτείας δεν προχωρούν».