Αναθερμάνθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», το σενάριο λειτουργίας τεσσάρων νέων σταθμών στους κόμβους Βαρυμπόμπης, Αγίου Στεφάνου, Λυκόβρυσης και Καλυφτάκη, αλλά και στον νότιο άξονα του Λεκανοπεδίου, στο τμήμα Ελευσίνας – Κορίνθου, πρόκειται εντός του 2011 να προστεθούν νέοι σταθμοί διοδίων.

Ads

Επικρατούσα άποψη, μάλιστα, είναι να καταστεί υποχρεωτική για τους οδηγούς η αγορά του ειδικού μηχανήματος ηλεκτρονικής πληρωμής, καθώς δεν θα δίνεται η δυνατότητα καταβολής του αντιτίμου με μετρητά.

Το υπουργείο επαναφέρει το σενάριο λειτουργίας των τεσσάρων σταθμών, το οποίο είχε «παγώσει» ο τέως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμ. Ξανθόπουλος το 2008, μετά τις δριμύτατες αντιδράσεις κατοίκων τουλάχιστον δέκα δήμων που εξυπηρετούνται καθημερινά από τους συγκεκριμένους κόμβους. Αυτή η άποψη επικρατεί στο υπουργείο Υποδομών για τα διόδια στους συγκεκριμένους τέσσερις κόμβους με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος για τη δημιουργία πολλών «κουβουκλίων» διοδίων, άρα θα δημιουργούνταν ουρές μέσα στη λεωφόρο Κηφισού και γύρω από τους κόμβους. Αν ο οδηγός εισέλθει στην Eθνική χωρίς να χρησιμοποιήσει το ειδικό μηχάνημα, τότε η πινακίδα του οχήματος θα φωτογραφίζεται και η κλήση θα ταχυδρομείται στο σπίτι. Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Ωστόσο, προς το παρόν, το μόνο που εξετάζεται άμεσα είναι η λειτουργία διοδίων στον Αγιο Στέφανο μόνο για τα βαρέα οχήματα, ώστε να μην εισέρχονται στο τοπικό οδικό δίκτυο. Εξελίξεις θα υπάρξουν και στα «νότια» διόδια της Αθήνας, στο τμήμα Ελευσίνας – Κορίνθου. Μέσα στο 2011 πρόκειται να προστεθούν κι άλλοι πλευρικοί σταθμοί στους κόμβους εντός της Αττικής, εκτός από αυτούς της Νέας Περάμου και των Αγίων Θεοδώρων.

Ads

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τρεις σταθμούς διοδίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα από το κίνημα «δεν πληρώνουμε διόδια» στα διόδια στις Αφίδνες, στην Αττική Οδό, στον κόμβο της Μεταμόρφωσης και για δύο ώρες συγκέντρωση και στην Ελευσίνα.

Τα μέλη του κινήματος διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο για τις μηνύσεις που έκανε η εταιρεία Ολυμπία Οδός σε 25. Το κίνημα «Δεν πληρώνουμε διόδια» ξεκίνησε περίπου πριν από δύο χρόνια, με κύρια αφορμή τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή των Αφιδνών εξαιτίας της ύπαρξης διοδίων, και σήμερα δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα μέλη του κινήματος, η μη πληρωμή διοδίων δεν συνιστά αδίκημα.