Σκάνδαλο «μεγαλύτερο ίσως του Βατοπεδίου» χαρακτήρισε ο τέως δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιάννης Αναγνώστου, την υπόθεση της διεκδίκησης χιλιάδων στρεμμάτων ανυπολόγιστης αξίας στον Υμηττό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», το θέμα αυτό «ταλανίζει τις περιοχές και τους κατοίκους πολλές δεκαετίες και κρύβει πίσω του μικρότερα ή μεγαλύτερα διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Ads

Το ιστορικό της υπόθεσης των «Ναστέικων» ξεκινά το 1922, όταν ο Α. Νάστος αγόρασε το «κτήμα Καρρά», συνάπτοντας ένα «τουλάχιστον ύποπτο και διάτρητο» συμβόλαιο, όπως χαρακτηρίστηκε από την έρευνα που διενήργησε η εισαγγελεία Εφετών Αθηνών το 1997. Μέχρι το 1984, ο Α. Νάστος και οι κληρονόμοι του εκμεταλλεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό την αχανή αυτή έκταση, πουλώντας περισσότερα από 5.000 στρέμματα, τη στιγμή που η αρχική αγορά αφορούσε μόλις 320 με 520 στρέμματα, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Από το 1985, η οικογένεια Νάστου κινείται δικαστικά εναντίον του Δημοσίου και όπως σημειώνει η «Αυγή», «σε επί μέρους δίκες που διενεργήθηκαν με διαδικασίες- εξπρές προκαλώντας στην κοινή γνώμη, το λιγότερο, ερωτήματα, πέτυχαν την έκδοση αποφάσεων προς όφελός τους».

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις εκτείνονται στους δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου και έχουν αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από το Δημόσιο για έργα κοινής ωφέλειας, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, εκπαιδευτήριο κωφών, εκθεσιακά κέντρα, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, κλπ. Σήμερα, οι κληρονόμοι Νάστου, διεκδικούν περίπου 17.000 στρέμματα, από τη λεοφώρο Βουλιαγμένης μέχρι τις κορυφές του Υμμητού.

Ads

Στην σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εχθές, οι τρεις ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι Χρ. Κορτζίδης (Αργυρούπολη- Ελληνικό), Βασ. Βασιλόπουλος (Ηλιούπολη) και Θ. Ορφανός (Άλιμος) μίλησαν για μια «χαρακτηριστική περίπτωση διαπλοκής Δημοσίου και διεκδικητών δημόσιας περιουσίας», αναφερόμενοι κυρίως στην περίπτωση της Πάολα Μάλοβιτς.

Η συγκεκριμένη κληρονόμος της περιουσίας Νάστου είχε διοριστεί το 2004 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου, τη στιγμή που η διεκδίκηση των εκτάσεων εκκρεμούσε. Όπως υπενθυμίζει η «Αυγή», μετά από έντονες αντιδράσεις η κ. Μάλοβιτς απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή και στη συνέχεια ανέλαβε χρέη ειδικής συμβούλου του τότε υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη.

Σε κάθε περίπτωση, η υπερασπιστική γραμμή των δήμων περιλαμβάνει ένα «δυνατό χαρτί», που δεν είναι άλλο από την απόφαση του τότε εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά το 2007, που μετά από παρέμβαση των δημάρχων άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος 11 κληρονόμων «για απάτη και για απόπειρα ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος του Δημοσίου».

Όπως σημείωσαν οι δήμαρχοι στη χθεσινή τους ομιλία, η συγκεκριμένη παραπομπή για κακούργημα μπορεί να αποβεί καταλυτική για τη θετική έκβαση της δίκης, στην οποία το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται να αποφανθεί για 300 στρέμματα. Παράλληλα, οι δήμαρχοι κάλεσαν σε συγκέντρωση τους ενδιαφερόμενους δημότες στα Πολυκλαδικά Ηλιούπολης (Βουλιαγμένης και Παπαναστασίου) την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 μ.μ.