Το εισιτήριο των επιβατών που το καλοκαίρι ταξίδεψαν από και προς τη Σαντορίνη επιβαρύνθηκε με αχθοφορικά τέλη χωρίς όμως να υπάρχουν αχθοφόροι!

Ads

Τα αχθοφορικά δικαιώματα κρατάνε από τις παλιές εποχές. Υποχρέωση των αχθοφόρων ήταν να μεταφέρουν τα εμπορεύματα που σήμερα μεταφέρονται με νταλίκες καθώς και τις αποσκευές όλων των επιβατών μέχρι τα ράφια της αποθήκης του πλοίου, με ανώτατο όριο 25 κιλά ανά επιβάτη.

Τα τελευταία χρόνια, η κατάργηση των αχθοφορικών τελών αποτελεί μόνιμο αίτημα εταιρειών ακτοπλοίας αλλά και Ενώσεων Καταναλωτών επειδή αυξάνουν το ύψος της τιμής των εισιτηρίων, ενώ η υπηρεσία δεν προσφέρεται πλέον. Υπενθυμίζεται ότι οι διάφορες κρατήσεις υπέρ τρίτων επιβαρύνουν τα εισιτήρια περισσότερο από 30%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ναύλων φθάνουν μέχρι το 45%..

Μετά από αιτήμα Ενώσεων Καταναλωτών, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου είχε απαντήσει ότι εξυπακούεται πως δεν πρέπει να πληρώνονται αχθοφορικά τέλη από τους επιβάτες, εφόσον δεν μεταφέρουν αχθοφόροι τις αποσκευές τους. Αντίθετα το ΛΙμεναρχείο Σαντορίνης επέμεινε πρόσφατα ότι πρέπει να πληρώνονται τα τέλη έστω και χωρίς αχθοφόρους. Η υπόθεση είναι χαρακτηριστική για τα αίτια της ακρίβειας στη χώρα αλλά και την ελληνική υπανάπτυξη και θα έχει συνέχεια.

Ads