Ρεκόρ υποψηφιοτήτων σημειώνεται στο ΑΠΘ με συνολικά επτά σχήματα να διεκδικούν την πρυτανική αρχή. Οι περισσότεροι συνδυασμοί είναι πολυσυλλεκτικοί ενώ για πρώτη φορά το ΚΚΕ επέλεξε να αναμετρηθεί στις πρυτανικές εκλογές του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

«Το Πανεπιστήμιο ως ιδέα και ως πράξη»

Ads

Το πρυτανικό σχήμα «To Πανεπιστήμιο ως ιδέα και ως πράξη» θέτει ως στόχο την ισχυροποίηση του τρίπτυχου αυτοτέλεια – αυτοδιοίκηση – αυτονομία υπό συνθήκες πλήρους ακαδημαϊκής ελευθερίας. Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, διασφάλιση του κεντρικού ρόλου του Πανεπιστημίου στην κοινωνική πρόοδο και την ολόπλευρη ανάπτυξη του συλλογικού και του ατομικού υποκειμένου, εδραίωση της ανεξάρτητης έρευνας αλλά και προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση της ταυτότητας του πανεπιστημίου ως ενός κατά βάση ιστορικού θεσμού στο
εσωτερικό μιας πολιτικής της γνώσης που διαπλέκεται όσο ποτέ άλλοτε τόσο
επικίνδυνα (έκθετα) με την οικονομία είναι τα όσα προτάσσει το συγκεκριμένο σχήμα.

Υποψήφιος Πρύτανης: Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής.

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις: Τέσσα-Αναστασία Δουλκέρη, Καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Παναγιώτης Καρδαράς, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Παναγιώτης Στεφανίδης, Αν. Καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Ads

«Αδέσμευτο Πανεπιστημιακό Ψηφοδέλτιο»

Προγραμματισμό, αξιολόγηση του διοικητικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, αυτοτέλεια, αξιοκρατία, διαφάνεια, διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, ορθολογική διαχείριση των πόρων και αλλαγή του μοντέλου διοίκησης είναι τα όσα προτάσσει το πρυτανικό σχήμα «Αδέσμευτο Πανεπιστημιακό Ψηφοδέλτιο» απέναντι σε όσα υπογραμμίσει ως αίτια για την διολίσθηση του επιπέδου των σπουδών, δηλαδή την για δεκαετίες αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού, την άναρχη χωροταξική επέκταση ΑΕΙ και ΤΕΙ, το παρωχημένο και ελλειμματικό μοντέλο χρηματοδότησης, την ανορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων, τον τρόπο ανάδειξης των θεσμικών οργάνων και την ανοχή των φαινομένων βίας.

Υποψήφια Πρύτανις: Βασιλική Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας.

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις: Ορέστης Καλογήρου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής, Ιωάννης Νηματούδης, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Φωτεινή – Νιόβη Παυλίδου, Καθηγήτρια Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρολογικών Υπολογιστών.

«Το Αριστοτέλειο για την Παιδεία και την Κοινωνία»

Ένα βιώσιμο δημόσιο Πανεπιστήμιο θέτει ως στόχο το πρυτανικό σχήμα «Το Αριστοτέλειο για την Παιδεία και την Κοινωνία» προτάσσοντας την ανάγκη δημιουργικής εκμετάλλευσης της κρίσης. Βιώσιμο είναι, σύμφωνα με την κίνηση, το Πανεπιστήμιο που αποτελεί κέντρο παραγωγής γνώσης και αξιών και προετοιμάζει επιστήμονες έτοιμους να συμβάλλουν στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ευημερία της χώρας αλλά και κέντρο καινοτομίας στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Υποψήφιος Πρύτανης: Νίκος Καλογήρου, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων.

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις: Γεώργιος Καρακιουλάκης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Αχιλλέας Παπουτσής, Αν. Καθηγητής Τμήματος Χημείας, Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου, Καθηγήτρια Τμήματος ΤΕΦΑΑ

«Ακαδημαϊκή Κίνηση ΑΠΘ»

Το Πανεπιστήμιο ως μοχλό οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης θέλει να προωθήσει το σχήμα «Ακαδημαϊκή Κίνηση ΑΠΘ». Στο πρόγραμμα του εν λόγω συνδυασμού προτείνεται σειρά μέτρων για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των ελαστικών δαπανών λειτουργίας με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους. Προτείνονται επιπλέον παρεμβάσεις στη διοίκηση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων με στόχο τον εξορθολογισμό τους.

Υποψήφιος Πρύτανης: Στέργιος Λογοθετίδης, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής.

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις: Ελπίδα-Νίκη Εμμανουήλ-Νικολούση, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας.

«Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ»

Μία πρυτανική αρχή που αναδεικνύει τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την αποδόμηση του Πανεπιστημίου και δεν θα αρκεστεί στα διαχειριστικά καθήκοντα υπόσχεται το σχήμα «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ». Επιπλέον δηλώνει την αντίθεση της στη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την παράδοση της επιστημονικής έρευνας στο κεφάλαιο και την πολυδιάσπαση των σχέσεων εργασίας στο Πανεπιστήμιο απαιτώντας μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Υποψήφιος Πρύτανης: Γεώργιος Μαργαρίτης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις: Νικόλαος Νικολάου, Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής, Ελευθερία Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας, Γεώργιος Τσακλίδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών.

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επιμένει Ακαδημαϊκά»

Η αναβάθμιση των ακαδημαϊκών λειτουργιών και η καταπολέμηση των εκφυλιστικών φαινομένων που έχουν εκθέσει το Πανεπιστήμιο, όπως η αδιαφάνεια, η απουσία αξιολόγησης και η έλλειψη αξιοκρατίας είναι οι στόχοι που θέτει το πρυτανικό σχήμα «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επιμένει Ακαδημαϊκά». Επιπλέον κάνει λόγο για διεκδίκηση χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση στο ύψος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου του 5% του ΑΕΠ και για την έρευνα στο ύψος του 2% του ΑΕΠ καθώς και για διεκδίκηση της αυτοτέλειας και της ακαδημαϊκής οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης στα πρότυπα της Δύσης.

Υποψήφιος Πρύτανης: Ιωάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις: Σοφία Κουίδου – Ανδρέου, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Δέσπω Λιάλιου, Καθηγήτρια Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Ιωάννης Παντής, Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας.

«Συμμετοχικό, Ανοιχτό και Δημιουργικό ΑΠΘ»

Σε ένα δημιουργικό, δυναμικό, ανθρωποκεντρικό, δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, θα πρωτοστατεί στην έρευνα και την ανάπτυξη, θα αναδεικνύει τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του και θα εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στοχεύει το σχήμα «Συμμετοχικό, Ανοιχτό και Δημιουργικό ΑΠΘ». Επιπλέον προτάσσει ως προτεραιότητα τη συναινετική και συμμετοχική διοίκηση των πανεπιστημιακών οργάνων αλλά και τη συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της περιοχής μέσω της σύνδεσής του με την τοπική αγορά εργασίας.

Υποψήφιος Πρύτανης: Ανέστης Φιλιππίδης, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ.

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις: Βασιλική Δρόσου – Αγακίδου, Καθηγήτρια Νεογνολογίας, Ιατρικής Σχολής, Παρασκευάς Σαββαΐδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.