Πράσινο και μόνο πράσινο επιθυμεί να δει το 48,1% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο των Helexpo-ΔΕΘ. Μετά τη δημιουργία των νέων υποδομών στη Σίνδο και την απομάκρυνση των περιπτέρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης ο χώρος θα αξιοποιηθεί εκ νέου και οι χώροι πρασίνου κερδίζουν την καρδιά της πλειοψηφίας των πολιτών της συμπρωτεύουσας.

Ads

Πιο διαλλακτικοί εμφανίζονται τρεις στους δέκα (ποσοστό 32,3%) που ψηφίζουν υπέρ ενός συνδυασμού χώρων πρασίνου με αθλητικές-πολιτιστικές-επιχειρηματικές υποδομές και δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της εταιρείας «To the Point» που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 700 κατοίκων της πόλης ενόψει της ΔΕΘ, ποσοστό 10,9% ζητά διάθεση της έκτασης στους φορείς της πόλης, ενώ υπάρχει και ένα 3%, που θα προτιμούσε να δει τις σημερινές εγκαταστάσεις των Helexpo-ΔΕΘ να μετατρέπονται σε χώρο εξυπηρέτησης εμπορικών σκοπών.

Η έρευνα αποτύπωσε ακόμη τη νοσταλγία, που προκαλεί στους Θεσσαλονικείς ο θεσμός της ΔΕΘ: ιεραρχώντας τα συναισθήματά τους γύρω από τη ΔΕΘ, σε ποσοστό 60,4% απάντησαν ότι αισθάνονται «πολλή ή αρκετή» νοσταλγία όταν τη σκέφτονται. Την ίδια στιγμή, πάντως, σε ποσοστό 43,9% δήλωσαν ότι νιώθουν «πολλή ή αρκετή» απογοήτευση, σε σχέση με τη ΔΕΘ, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό (49,8%) απάντησε ότι αισθάνεται «λίγη ή και καθόλου» απογοήτευση.

Περηφάνια σε σχέση με τον θεσμό διακατέχει το 41% των Θεσσαλονικέων, αν και το 52,7% των συμπολιτών τους δεν έχει την ίδια άποψη. «Λίγο ή καθόλου αισιόδοξοι» για τις προοπτικές της ΔΕΘ δηλώνουν πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (54%), ενώ πιο θετικά «βλέπει» τις προοπτικές της Διεθνούς Έκθεσης το 36,1%. Την ίδια ώρα, ο ενθουσιασμός της πλειοψηφίας γύρω από τη ΔΕΘ φαίνεται ότι έχει κάνει «φτερά»: επτά στους δέκα (ποσοστό 71,4%) δηλώνουν «λίγο ή καθόλου ενθουσιασμό» σε σχέση με τη ΔΕΘ, ενώ μόνο το 21,7% εξακολουθεί να τον διατηρεί.

Ads

Η πλειοψηφία του δείγματος (75,5%) θεωρεί ότι η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου συμβάλει περισσότερο στην προβολή της Θεσσαλονίκης, από ό,τι οι ειδικού ενδιαφέροντος ή κλαδικές εκθέσεις, ενώ το 47,6% δηλώνει ότι η ΔΕΘ προσφέρει περισσότερα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της εμπορικής κίνησης.