Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Πάτρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του Αφγανού πρόσφυγα που συνεθλίβη ανάμεσα σε δύο νταλίκες το περασμένο Σάββατο. Ο Ιταλός οδηγός της νταλίκας που χτύπησε θανάσιμα τον 24χρονο Αφγανό αφέθηκε ελεύθερος και μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων στην Πάτρα υποστηρίζουν ότι το θέμα πήγε να «κουκουλωθεί».

Ads

της Μαριλένας Καραβασίλογλου

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στην πλατεία Όλγας στην Πάτρα με αφορμή τον τραγικό θάνατο του νεαρού Αφγανού, είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων που οργάνωσαν τη διαμαρτυρία δηλώνουν ικανοποιημένα από την προσέλευση, καθώς συμμετείχαν αρκετοί πολίτες και μέλη της αφγανικής κοινότητας της πόλης, ενώ μοιράστηκαν φυλλάδια και ενημερώθηκαν σχετικά με το θέμα.

Ο 24χρονος Αφγανός που έχασε τη ζωή του, επιχειρούσε μαζί με περίπου 20 ομοεθνείς του να εισέλθει σε νταλίκα που ήταν σταματημένη σε φανάρι της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου, ελπίζοντας να διαφύγει στην Ιταλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες των Αφγανών αλλά και ενός Έλληνα περαστικού που επιθυμεί να καταθέσει, ο Ιταλός οδηγός της νταλίκας που ερχόταν από πίσω επιχείρησε να τους σταματήσει κορνάροντας και πλησιάζοντας επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να συνθλιβεί ο 24χρονος ανάμεσα στα δύο οχήματα.

Ads

Ο νεαρός μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο του Ρίου όπου και χειρουργήθηκε άμεσα, ωστόσο ξεψύχησε 5 ώρες αργότερα. Σύμφωνα με τους γιατρούς δεν υπήρχε ελπίδα επιβίωσης καθώς οι τραυματισμοί του ήταν εξαιρετικά σοβαροί. Ο 24χρονος Αφγανός ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί στην πατρίδα του όπου βρίσκεται η οικογένειά του.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο tvxs του Ανδρέα Βγενόπουλου, μέλους της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων στην Πάτρα, οι Αφγανοί κατάφεραν να κρατήσουν εκεί τον Ιταλό οδηγό ώσπου να έρθει η αστυνομία. Μεταφέρθηκε στην τροχαία, ωστόσο δεν κρατήθηκε, καθώς η αναφορά που έγινε ήταν για «ελαφρύ τραυματισμό» οπότε και αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέως.

Μέλη της Κίνησης έσπευσαν μετά το θάνατο του 24χρονου στην τροχαία, μαζί με τους Αφγανούς μάρτυρες, ζητώντας την άμεση εξέταση των μαρτύρων και τη σύλληψη του οδηγού ο οποίος πιθανότατα ήταν ακόμα στη χώρα. Ωστόσο, παρά τις διαμαρτυρίες των Αφγανών που υποστηρίζουν ότι ο οδηγός έπεσε πάνω τους επίτηδες, δεν βγήκε ένταλμα για τη σύλληψή του. Έφυγε ανενόχλητος από την Ελλάδα μετά το θάνατο του Αφγανού, ενώ η τροχαία καθησύχαζε ότι εάν χρειαστεί θα τον καλέσει πίσω με ένταλμα, εφόσον έχει τα στοιχεία του. Το επόμενο πρωί τα μέλη της Κίνησης προσέφυγαν σε εισαγγελέα και αρκετοί από τους Αφγανούς ήδη έχουν καταθέσει.

Σύμφωνα με τον κ.Βγενόπουλο, η αρχική αναφορά για «ελαφρύ τραυματισμό» και η αγνόηση του θέματος πιθανότατα έγινε σκόπιμα, καθώς παρόμοιο περιστατικό στο παρελθόν είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις. Πριν δύο χρόνια, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, Έλληνας οδηγός είχε συνθλίψει και τραυματίσει σοβαρά έναν Αφγανό ο οποίος ευτυχώς επέζησε, ωστόσο είχε νοσηλευτεί για μήνες. Τότε είχε ξεσηκωθεί αμέσως ο αφγανικός οικισμός της περιοχής, είχαν προκύψει σοβαρά επεισόδια και τελικά είχε συλληφθεί ο οδηγός.

Η αστυνομία, σύμφωνα με τα μέλη της Κίνησης, φοβούμενη πιθανές αντιδράσεις επιχείρησε αρχικά να περάσει το περιστατικό του Σαββάτου ως απλό τροχαίο και να το «κουκουλώσει». Εξάλλου είναι συχνό φαινόμενο να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν καταγγελίες που προέρχονται από μετανάστες. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Κίνησης με κατοίκους του αφγανικού οικισμού της Πάτρας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα, ενώ ο δικηγόρος της αφγανικής κοινότητας πρόκειται να ερευνήσει περαιτέρω τις συνθήκες της τραγωδίας.

Καθώς οι διαδικασίες έχουν κινηθεί ήδη, η συγκέντρωση δε στόχευε σε κάποια ενέργεια της πολιτείας, αλλά στη διαμαρτυρία για το λανθασμένο τρόπο που έγινε η διαδικασία και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την άδικη αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών.