Για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και παντελή έλλειψη των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής στα κρατητήρια της υποδιεύθυνσης αλλοδαπών Πατρών, κάνουν λόγο οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Αχαϊας ζητώντας την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού αλλά και κάθε άλλου φορέα.

Ads

Οι αστυνομικοί μιλούν για καταρράκωση κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων προειδοποιώντας για κινητοποίηση αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση.

Μιλώντας στο tvxs ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας Θανάσης Αθανασόπουλος, τόνισε πως είναι δραματική η εικόνα στα κρατητήρια της υποδιεύθυνσης καθώς σε έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει 14 άτομα στοιβάζονται καθημερινά 50 και 60 άνθρωποι. Ο κ. Αθανασόπουλος επισημαίνει πως οι αστυνομικοί δεν έχουν πάρει καμία απάντηση μέχρι σήμερα στις καταγγελίες τους από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καλεί οποιονδήποτε φορέα ή μη κυβερνητική οργάνωση να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την αλλαγή της κατάστασης αυτής.

«Είναι ντροπή για την Ελληνική Αστυνομία, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους κρατούμενους αλλά και για την εικόνα που παρουσιάζει η Υποδιεύθυνση», τονίζει χαρακτηριστικά ενώ επισημαίνει πως «σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύει άμεσα η σωματική ακεραιότητα τόσο των ίδιων των κρατουμένων όσο και των υπαλλήλων. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί εμπρησμοί ή και απόπειρες αυτοκτονίας από τους ανθρώπους που στην κυριολεξία υποφέρουν σε αυτό το χώρο».

Ads

Το έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας, έχει σταλεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από τις 23 Φεβρουαρίου και έχει κοινοποιηθεί στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πατρών και στη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία έστω για απάντηση στις καταγγελίες.