Μια ιδιαίτερη διαμαρτυρία διοργανώνεται τη Δευτέρα το βράδυ στα Τρίκαλα. Με αφορμή τον θάνατο των δυο φοιτητών στη Λάρισα, οι Πολίτες κατά της Κοινωνικής Ασφυξίας και φοιτητές του ΤΕΙ Τρικάλων έχουν καλέσει σε ολονύκτια διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της πόλης «για την κοινωνία που πεθαίνει από το κρύο». «Πρόκειται για μια διαμαρτυρία ενάντια στις δυσκολίες που βιώνει η κοινωνία», δηλώνουν οι διαμαρτυρόμενοι στο tvxs.gr.

Ads

 
Όπως εξηγούν οι διοργανωτές στο tvxs.gr, «η διαμαρτυρία πραγματοποιείται με αφορμή τον θάνατο των δυο φοιτητών στην Λάρισα, για να εκφράσει όμως την οργή όλων των πολιτών για τους 25 συνολικά θανάτους από το κρύο, για την εξαθλίωση στην οποία έχει οδηγηθεί η κοινωνία και εν γένει για την πολιτική που ασκείται και εφαρμόζεται με κάθε κόστος». Εξάλλου, όπως δηλώνουν, ανάμεσα τους υπάρχουν άνεργοι και άνθρωποι με οικονομικές δυσκολίες.
 
Οι εικόνες εξαθλίωσης έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή του και στις περιοχές της επαρχίας. Οι εικόνες μπορεί να μην είναι στον ίδιο βαθμό με αυτές της Αθήνας, αλλά σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα διογκώνεται. «Στην περιοχή των Τρικάλων  αφού πέσει το σκοτάδι αρχίζει να μυρίζει καμένο ξύλο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον το πετρέλαιο είναι απαγορευτικό σχεδόν για όλους», αναφέρουν οι διαμαρτυρόμενοι. 
 
image

Η διαμαρτυρία θα διαρκέσει από τις οκτώ σήμερα το βράδυ μέχρι τις οκτώ αύριο το πρωί. Ο καθένας θα παραμείνει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις αντοχές του. Μέχρι στιγμής πάντως τα μηνύματα που λαμβάνουν οι διοργανωτές τους επιτρέπουν να έχουν την εικόνα ότι πολλοί διαμαρτυρόμενοι θα παραμείνουν για όλη τη διάρκεια της νύχτας.
 
Στην σημερινή διαμαρτυρία θα συμμετέχουν και φοιτητές από το ΤΕΙ Τρικάλων. Το θέμα της διαβίωσης των φοιτητών στην περίοδο της λιτότητας, ιδίως όταν ο τόπος καταγωγής δεν είναι και τόπος σπουδών, έχει έρθει εκ νέου στο προσκήνιο με αφορμή το θλιβερό γεγονός της Λάρισας. Με την μείωση στους μισθούς και την αύξηση της ανεργίας καθίσταται πλέον δύσκολο στις οικογένειες να συντηρούν δυο σπίτια.
 
«Τα πράγματα είναι δύσκολα», δηλώνει στο tvxs.gr ο Θοδωρής Α., φοιτητής. «Πολλοί φοιτητές δεν έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν την ακρίβεια ή πόσο μάλλον να βάλουν πετρέλαιο. Όλοι έχουν πρόβλημα – ο καθένας στον βαθμό του». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυσκολίες των φοιτητών δεν είναι εμφανείς στην καθημερινή ζωή στο ΤΕΙ. Εξάλλου, όπως δηλώνει, «κανείς 18χρονος δεν θα ήθελε να δείξει ότι έχει πρόβλημα».
 
Στην σημερινή διαμαρτυρία οι φοιτητές δεν θα παρευρεθούν σαν φοιτητικός σύλλογος αλλά ο καθένας προσωπικά. Όπως δηλώνει ο φοιτητής κάποιες παρατάξεις «σαμποτάρουν» την διαδικασία επειδή θεωρούν ότι προέρχεται από τον αριστερό χώρο. «Όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, δεν καταλαβαίνω γιατί να βάζουμε μπροστά κόμματα και παρατάξεις», σχολιάζει.