Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Κατερίνα Τοπαλίδου
Τα συνθήματα ήταν ευρηματικά και εύστοχα και αυτή τη φορά. Η ανταπόκριση των πολιτών ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη στις 21 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Παναγούδας. Το δεύτερο ραντεβού της πρωτοβουλίας «ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ δόθηκε στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αν και αποδέκτης των συνθημάτων δεν ήταν μόνο η Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία υπαναχώρησε από τα όσα αρχικά είχε εξαγγείλει σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
«Σήμερα η Ελλάδα συγκλονίζεται από την μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση που έχει γνωρίσει σε καιρό ειρήνης. Την ώρα αυτή η πνευματική ηγεσία της Εκκλησίας περιχαρακώνεται γύρω από τη διατήρηση των κεκτημένων της, ασκώντας ασφυκτική πολιτική πίεση προς όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις.
Την ώρα αυτή η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις εξαγγελίες της για συμμετοχή όλων, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στην αντιμετώπιση της κρίσης:
* Υλοποιεί όλες σχεδόν τις εξαγγελθείσες περικοπές και τα τεκμήρια για τους ιδιώτες,
* Ο φόρος επί των εισοδημάτων της Εκκλησίας από ακίνητα, εξαγγέλθηκε 20% και κατέληξε στο νομοσχέδιο ουσιαστικά σε 10%.
* Ο φόρος δωρεάς ακινήτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 5% και κατέληξε 0,5%.
* Ο φόρος δωρεάς χρημάτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 10% και κατέληξε 0,5/», αναφέρει το φυλλάδιο που διένειμαν τα μέλη της πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με το μέλος της- δικηγόρο, Ελεάννα Ιωαννίδου, οι υπογραφές πολιτών που ζητούν η Εκκλησία της Ελλάδας να φορολογηθεί για τα εισοδήματά της -όπως όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν μη κερδοσκοπικό σκοπό- έχουν φτάσει τις 30.000.
Ζητούμενο της πρωτοβουλίας είναι πλέον να «γίνει καταγραφή και έλεγχος του τρόπου κτήσης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και όλων των εκκλησιαστικών φορέων που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ, να επιβληθεί πόθεν έσχες στους ιεράρχες. Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδας να φορολογηθεί για τα εισοδήματά της, όπως όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν μη κερδοσκοπικό σκοπό. Να θεσπιστεί ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που θα βαρύνει μόνο τους πιστούς κάθε Θρησκείας και θα αποδίδεται στην αντίστοιχη θρησκευτική ή εκκλησιαστική οργάνωση και να αποτελέσει ο φόρος αυτός την μοναδική πηγή μισθοδοσίας των κληρικών»
Εκτός από τους απλούς πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσα της ομάδας μέσω του facebook, το παρόν τους έδωσαν εκπρόσωποι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, των Οικολόγων Πράσινων, της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, δημοτικοί σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης.
«Ότι το Κράτος και η Εκκλησία πάνε χέρι-χέρι, επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, με την υπαναχώρηση της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό και πρέπει η κυβέρνηση να είναι αποδέκτης διαμαρτυριών όπως η σημερινή”», δήλωσε στο TVXS ο δημοτικός σύμβουλος, Τραντάφυλλος Μηταφίδης.
«Είναι ένα θέμα σύνθετο η φορολόγηση της Εκκλησίας. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι εννοούμε ως εκκλησιαστική» ή «μοναστηριακή» περιουσία. Τι ανήκει στις μητροπόλεις, σε επιμέρους εκκλησίες και σε ιδρύματα που εποπτεύονται ή έχουν δημιουργηθεί από εκκλησιαστικούς θεσμούς, σε συνδυασμό με το κτηματολόγιο», δήλωσε από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων, Μχάλης Τρεμόπουλος.
Τα μέλη της ομάδας διένειμαν φυλλάδια με τις θέσεις τους και κρέμασαν πανό με συνθήματα υπέρ της αυστηρότερης φορολόγησης της εκκλησίας έξω από τη Μητρόπολη, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Βογατσικού. Αυτή τη φορά υπήρξε, μια( μεμονωμένη) αντίδραση περαστικού που θεώρησε τη διαμαρτυρία ως επίθεση εναντίον του …Χριστιανισμού. Την ίδια ώρα, ο μητροπολίτης Άνθιμος τελούσε ατάραχος το μυστήριο της βάφτισης, εντός του ναού. Ωστόσο, μια από τις εισόδους του Μητροπολιτικού Ναού ήταν κλειδωμένη, ενώ η αστυνομία έκανε αισθητή την παρουσία της περιμετρικά της Μητρόπολης.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών . Οι συγκεντρωμένοι, μέλη της ομάδας «υπογράψτε να φορολογηθεί και η Εκκλησία», κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «όχι προνόμια στην Εκκλησία», «ισοτιμία στη φορολόγηση» και «σταματήστε τη Θεοκρατία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >