Αρχιερατική στολή αξίας 9.048 ευρώ αποφάσισε να προσφέρει ο δήμος Μυκόνου στο μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’. Έπειτα από αίτημα του πρωθιερέα του μητροπολιτικού ναού Μυκόνου, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Μυκόνου αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα αρχιερατικής στολής για τα δέκα χρόνια ποιμαντορίας του μητροπολίτη –την ίδια στιγμή που υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στο δήμο.

Ads

της Λίνας Φούντογλου

Το αίτημα για προσφορά αρχιερατικής στολής στο μητροπολίτη ως πνευματικό «αντίδωρο» για την προσφορά του στον τόπο, μπήκε ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Μυκόνου στις 31 Μαΐου, τη στιγμή που η γιορτή για τα δέκα χρόνια ποιμαντορίας του μητροπολίτη ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 5 Ιουνίου. Το γεγονός αυτό δείχνει οτι επρόκειτο για ήδη ειλημμένη απόφαση, σύμφωνα με τη Δέσποινα Νάζου, επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου και δημοτικής συμβούλου.

Όπως δήλωσε η κ. Νάζου στο tvxs.gr: «Ένα τέτοιο αίτημα είναι πολύ προκλητικό στους δύσκολους καιρούς που ζούμε καθώς πέρα απο τη γενική κρίση υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα στο δήμο». Η σπατάλη τόσων χρημάτων για το δώρο του μητροπολίτη προκαλεί το κοινό αίσθημα, τη στιγμή μάλιστα που στο νησί υπάρχουν απλήρωτοι δημοτικοί υπάλληλοι, άνθρωποι που έχουν χάσει τις δουλειές τους καθώς και ζητήματα υποδομής που καθυστερούν για οικονομικούς λόγους.

Ads

Ο πρωθιερέας Μυκόνου πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να δωρίσει τη στολή με αφορμή τη γιορτή της 5ης Ιουνίου στην Ερμούπολη Σύρου για τα 10 χρόνια της ποιμαντορίας του μητροπολίτη. Ο δήμαρχος Μυκόνου Θανάσης Κουσαθανάς δήλωσε πως ακόμη δεν έχει δοθεί το δώρο στο μητροπολίτη και οτι θα εξαρτηθεί απο το αν ο ίδιος δεχτεί την προσφορά. Την απόφαση προσφοράς ενός τόσο ακριβού δώρου καταψήφισαν η δημοτική σύμβουλος κ. Νάζου και οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης «Μύκονος-Επόμενη Μέρα» με επικεφαλής τον Ανδρέα Φιορεντίνο. Η αντιπολίτευση είχε προτείνει να προσφερθεί τουλάχιστον το ποσό για ένα κοινωφελή σκοπό.

Ο κ. Κουσαθανάς δήλωσε στο tvxs.gr πώς δεν καταλαβαίνει πού υπάρχει το πρόβλημα και οτι πρόκειται για αίτηση ενός ιερέα που είχε την ευαισθησία να πεί «κύριοι κάντε ένα δώρο στο δεσπότη σας για τα δέκα χρόνια ποιμαντορίας του». Ανέφερε επίσης πως πρόκειται για φανερές και νόμιμες αποφάσεις και οτι δεν υπάρχει θέμα με απλήρωτους εργαζόμενους στο νησί.

Τον ισχυρισμό αυτό αντικρούουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η Ειρήνη Συριανού, λόγου χάρη, που εργαζόταν με πεντάμηνη σύμβαση ως καθηγήτρια στα εικαστικά εργαστήρια του πολιτιστικού κέντρου του δήμου, ανέφερε στο tvxs.gr πως η ίδια και συνάδελφοί της δεν έχουν πληρωθεί για τρεις μήνες (Ιανουάριο-Μάρτιο) και κανένας δεν έχει απαντήσει αν πρόκειται να πληρωθούν. Δήλωσε επίσης «εκτός οτι χρωστάει ο δήμος για διάφορες παροχές, η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και αντί να είμαστε μαζεμένοι σπαταλάμε χρήματα κατ’ αυτόν το τρόπο». Τέλος, και ο κ. Μάκης Μωράκης, διαχειριστής του μπλόγκ Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, χαρακτήρισε προκλητική τη δαπάνη του δήμου «ενώ όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν ανοιχτές οικονομικές εκκρεμότητες».