Να μην παραστεί στις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κωνσταντίνου, τον οποίο κατηγορούν ότι εξυπηρετεί τη σκοπιανή προπαγάνδα, ζητούν συντηρητικοί κύκλοι οι οποίοι απειλούν να μποϊκοτάρουν τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ηλιάδη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», «κορυφαίοι πολιτικοί αλλά και εκκλησιαστικοί παράγοντες απειλούν να μποϊκοτάρουν τη ΔΕΘ και ζητούν, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις της, να μην παραβρίσκεται σε αυτές ο πρόεδρος της Έκθεσης». Όπως αναφέρεται, «το ζήτημα του Κωνσταντίνου επαναφέρει πρώτος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ», ο οποίος «έχει διαμηνύσει αρμοδίως ότι θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ σε ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί την τρέχουσα εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την περιήγησή του στα περίπτερα δεν θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο της Έκθεσης. Ενημερώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να επισκεφθεί τα γραφεία της διοίκησης, όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως ο πρόεδρος και στελέχη του ΛΑΟΣ είχαν αντιδράσει με σφοδρότητα στο διορισμό του κ. Κωνσταντίνου στην προεδρία της ΔΕΘ: «Μάλιστα ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Βελόπουλος είχε καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της οποίας είχε πει ότι “εμένα με ενδιαφέρει αν είναι Έλληνας ή ελληνόφωνος ο κύριος, γιατί ως πρόεδρος της ΔΕΘ εκπροσωπεί την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση”».

Την ίδια ώρα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, «φέρεται αποφασισμένος να μην παραστεί στις τελετές αγιασμού και εγκαινίων, εφόσον θα συμμετάσχει σε αυτές ο κ. Κωνσταντίνου. Τη θέση αυτή αναμένεται να τη διατυπώσει και εγγράφως προς τη διοίκηση της ΔΕΘ, μόλις λάβει την πρόσκληση, για να παραστεί στις εκδηλώσεις, η οποία πρόκειται να σταλεί αύριο». Όπως αναφέρει η «Θεσσαλονίκη», «πέρα από το ζήτημα των επίμαχων δηλώσεων του προέδρου της ΔΕΘ ο κ. Άνθιμος έχει προηγούμενα με τον κ. Κωνσταντίνου, καθώς ο τελευταίος με την ιδιότητα του δικηγόρου για λογαριασμό πελατών του είχε κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή των εργασιών κατασκευής ξενώνα σε οικόπεδο 32 στρεμμάτων στο Πανόραμα, υπόθεση που είχε ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία».

Ads

Ερωτηματικά εγείρονται και γύρω από τη στάση που θα κρατήσουν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες που επίσης έχουν εναντιωθεί στο διορισμό του κ. Κωνσταντίνου, όπως οι κ.κ. Ψωμιάδης και Παπαγεωργόπουλος.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, έλεγε χθες στη «Θεσσαλονίκη»: «δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο ζήτημα», ωστόσο, «σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομίας, η πολιτική ηγεσία του οποίου θα παράσχει πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο της ΔΕΘ». Επιπλέον, η εφημερίδα σημειώνει πως «την κυβέρνηση είχε απασχολήσει το θέμα της δήλωσης Κωνσταντίνου ότι “εγώ είμαι ένας ευρωπαίος ελληνόφωνος κεντροαριστερός δικηγόρος” κατά το στάδιο της επιλογής του για τη θέση του προέδρου της ΔΕΘ. Τότε είχε ζητηθεί και εστάλη στο Μαξίμου ολόκληρη η ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης του λεγόμενου “Μακεδονικού Αναγνωστικού” και εκρίθη από τους επιτελείς του πρωθυπουργού ότι δεν δημιουργούσε απολύτως κανένα πρόβλημα».