Με 500 κενές διδακτικές ώρες στα μαθήματα μουσικών οργάνων, χωρίς σίτιση και με παρεμβάσεις του εισαγγελέα για τις μαθητικές καταλήψεις άνοιξε φέτος η αυλαία για το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έλειπαν από την έδρα τους από 25 έως 30 καθηγητές που θα κάλυπταν περίπου 20 ώρες μουσικών διδακτικών ωρών την εβδομάδα.

Ads

Μουσικό σχολείο χωρίς καθηγητές μουσικών οργάνων…

Μετά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν σε πανελλαδικό επίπεδο τα μουσικά σχολεία, στις 14 Οκτώβρη, το υπουργείο έδειξε να ευαισθητοποιείται και δεσμεύτηκε να καλύψει τα κενά των καθηγητών. Ωστόσο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

«Ο τρόπος που το χειρίστηκε το υπουργείο ήταν λανθασμένος. Αντί να στείλει αναπληρωτές καθηγητές με ωράριο τουλάχιστον 20 ωρών την εβδομάδα, έστειλε ωρομίσθιους καθηγητές με τετράωρη απασχόληση ανά εβδομάδα οι οποίοι θα πληρώνονται περίπου 160 ευρώ το μήνα» επισημαίνει στο tvxs, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Ads

«Το υπουργείο θέλησε να μοιράσει την ανεργία στους καθηγητές και να γλιτώσει τα κονδύλια» τονίζει ο κ. Στεφανόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο που επέλεξε το υπουργείο να καλύψει τα κενά αντιεκπαιδευτικό για τους μαθητές και αντιεργατικό για τους καθηγητές. Εν το μεταξύ, το πρόβλημα των κενών ωρών δεν έχει λυθεί πλήρως. «Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσή μας από τη διεύθυνση παραμένουν περίπου 80 ώρες κενές την εβδομάδα ενώ αυτούς τους δυο μήνες χάθηκαν στο σύνολο χιλιάδες διδακτικές ώρες με ευθύνη του υπουργείου που δεν έστειλε έγκαιρα στους καθηγητές».

Χωρίς πιστοποίηση μουσικών σπουδών…

Πάγιο αίτημα 22 χρόνων αποτελεί για τους μαθητές και τους γονείς των μουσικών σχολείων το πιστοποιητικό σπουδών.

«Το 90% των μαθητών που πηγαίνουν σε μουσικό σχολείο και επιθυμούν να ακολουθήσουν μουσικές σπουδές πηγαίνουν παράλληλα και στο ωδείο. Αυτό έχει να κάνει με το παράλογο γεγονός ότι από την ίδρυσή τους το 1988 και παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν από το νόμο τα μουσικά σχολεία δεν δίνουν πιστοποιητικό σπουδών» επισημαίνει ο κ. Στεφανόπουλος.

Ο νόμος αυτός εδώ και 22 χρόνια δεν εφαρμόστηκε για τα δημόσια μουσικά σχολεία και οι μαθητές πηγαίνουν στα ιδιωτικά ωδεία προκειμένου να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν το πτυχίο τους, πληρώνοντας αδρά.

… και χωρίς σίτιση

Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης υπολείπεται και σίτισης. Τα εν λόγο σχολεία διά νόμου παρέχουν σίτιση στους μαθητές καθώς έχουν ωράριο 08:00 – 16:00, δηλαδή εννέα διδακτικές ώρες ενώ πολλά παιδιά κάνουν καθημερινά μεγάλες και χρονοβόρες αποστάσεις από μακρινές περιοχές προκειμένου να μετακινηθούν προς και από το σχολείο.

«Η σίτιση γινόταν με πολλά προβλήματα τα περασμένα χρόνια. Φέτος η διεύθυνση της Νομαρχίας δρομολόγησε τις διαδικασίες για την ανάθεση της σίτισης σε κάποιον ανάδοχο. Ο διαγωνισμός έγινε και ο ανάδοχος βρέθηκε, ωστόσο, μια σειρά ενστάσεων από άλλους ιδιώτες, δεν επιτρέπει τη σίτιση των μαθητών στο σχολείο» τονίζει ο κ. Στεφανόπουλος. Μετά από κινητοποίηση των μαθητών με κατάληψη του σχολείου Δευτέρα και Τρίτη και παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής Νομάρχης δεσμεύτηκε να λύσει το πρόβλημα καλώντας τους προμηθευτές.

Παρεμβάσεις… μόνο από τον εισαγγελέα

Στις αρχές Οκτώβρη με δεδομένα τα προβλήματα και μετά από τις διαδικασίες της συνέλευσης πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, τριήμερη κατάληψη από τους μαθητές. Κατά τη διάρκεια τη κατάληψης η διεύθυνση του σχολείου έλαβε έγγραφο από την εισαγγελέα Θεσσαλονίκης που τη «συμβούλευε» να είναι αυστηρή στο ζήτημα της κατάληψης και στο σύλλογο των γονέων να ειδοποιήσουν τους γονείς πως οι μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη είναι παραβάτες. «Προσπάθησε να περάσει ένα κλίμα εκφοβισμού στο σύνολο της σχολικής κοινότητας, καθηγητές, μαθητές και γονείς» τονίζει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου.

Εντός 10 ημερών κλήθηκαν από την αστυνομία να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι 11 μαθητές που συμμετείχαν στο συντονιστικό της κατάληψης. Αρχικά έγιναν κάποιες καταθέσεις καθώς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Οι κλήσεις των μαθητών έγιναν τηλεφωνικά ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι γραπτές. Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από δικηγόρους κάποιοι από τους μαθητές δεν κατέθεσαν. Ακολούθησαν παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και των τεσσάρων ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στον εισαγγελέα προκειμένου να σταματήσει η ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών. Παρά την καθησυχαστική στάση του εισαγγελέα απέναντι στους φορείς, σήμερα, ένα ακόμη γονέας κλήθηκε γραπτώς στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας προκειμένου να δώσει κατάθεση για την περίοδο των καταλήψεων.