Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου κρίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η τύχη ενός ακόμα ελεύθερου χώρου έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων στην Κυψέλη για το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης και μάλιστα με την υπογραφή του Δήμου Αθηναίων ενώ την ιδιοκτησία του χώρου έχει το πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ads

Πρόκειται για το πάρκο του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Κυψέλη και συγκεκριμένα στην έκταση που περικλείεται από τις οδούς Κοτυλαίου, Κρίσσης, Ερατούς και Πυθίας. Η έκταση περιβάλλει την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και ανήκει στην ιδιοκτησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ιδιοκτησία που προέκυψε μετά από δικαστική διένεξη το 2001 με την Μητρόπολη Νευροκοπίου. Το Πατριαρχείο έχει αποφασίσει την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου με το σύστημα της αντιπαροχής και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη βρεθεί επενδυτής και σχεδιάζεται η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το 2005 ο Δήμος Αθηναίων είχε αποφασίσει την διατήρηση του χώρου ως πράσινο και το Πατριαρχείο είχε συμφωνήσει σε αυτή τη λύση με την προϋπόθεση να του αποδοθεί άλλος χώρος ως αντάλλαγμα στην Αθήνα.
Ωστόσο δε βρέθηκε ποτέ άλλος χώρος και η εταιρία που ετοιμαζόταν να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο άσκησε έφεση στη συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Το 2008 όμως και ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να προσβάλλει νομικά την απόφαση για ανταλλαγή των οικοπέδων με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των σχεδίων του εργολάβου.

Η υπόθεση κρίνεται την προσεχή Τετάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ads