Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή καταδικάστηκε και από το Εφετείο Θεσσαλονίκης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό ένοχος για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με αφορμή την υπόθεση διαγραφής προστίμων πρατηριούχου. Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε πως περνάει τη σταύρωσή του και δηλώνει πως περιμένει πλέον τη δικαίωσή του από τον Άρειο Πάγο στον οποίο προσέφυγε.

Ads


Αυτό σημαίνει ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τίθεται αυτομάτως σε αργία
μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση από τον Αρειο Πάγο στον οποίο ήδη προσέφυγε και πλέον πρέπει να αναδειχθεί νέος περιφερειάρχης. «Χάσαμε μία μάχη, αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο με τους συκοφάντες» ήταν η δήλωση του ίδιου του κ. Ψωμιάδη για τη νέα δικαστική απόφαση, κάνοντας εκ νέου λόγο για πολιτική δίωξη.

Ο Π. Ψωμιάδης ξεκαθάρισε ότι αν τεθεί σε αργία, πράγμα που θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιον, βάσει του «Καλλικράτη» θα τον αναπληρώνει ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης. «Και αν πάλι εκπέσω του αξιώματος μετά τον Άρειο Πάγο, γίνεται εκλογή μέσα στην αυτοδιοικητική μου ομάδα», σημείωσε, «Ο κ. Τζιτζικώστας είναι αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Εγώ είμαι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο “Καλλικράτης” το λέει ρητά: με αναπληρώνει ο πρώτος τη τάξει και ο αναπληρωτής νομάρχης. Και τα δύο αυτά στοιχεία, τα έχει ο αδελφός μου».

Ο Π. Ψωμιάδης είπε ότι του τηλεφώνησαν ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος θα τον επισκεφθεί το πρωί της Τρίτης. Όπως είπε, τον επισκέφθηκε, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Πάνος Καμμένος και του εξέφρασε την συμπαράστασή του, ενώ του τηλεφώνησαν και αρκετοί περιφερειάρχες.

Ads

«Καταδικάστηκε το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να δείχνει το κράτος απέναντι στους πολίτες», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Οι γνωστοί άγνωστοι κατάφεραν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα γι’ αυτό με δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου που προδίκαζαν την έκβαση της δίκης. Ακόμη και σήμερα, καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του ίντερνετ, με ύβρεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση επιχειρούν να επιβάλλουν την έκπτωσή μου με μία ξεκάθαρα πολιτική δίωξη. Ο λαός της Κεντρικής Μακεδονίας τους καταδίκασε μόλις πριν από πέντε μήνες. Όμως αυτοί συνεχίζουν».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, η επιδίωξη είναι «προφανής»: «να ακυρώσουν τη λαϊκή ψήφο, να περιφρονήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, ποινικοποιώντας συστηματικά την διοίκηση». «Ποτέ δεν έκρυψα την υπογραφή μου, δεν χρηματίστηκα, δεν χαρίστηκα, δεν δίστασα να συγκρουστώ ανοιχτά γι’ αυτά που πιστεύω. Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν συνολικά 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης. Ούτε υποβρύχια που γέρνουν παρήγγειλα, ούτε μιζοφόρες συμβάσεις για τηλεπικοινωνιακό υλικό υπέγραψα, ούτε off shore εταιρίες έχω, ούτε δημόσια χρήματα καταχράστηκα, ούτε δημόσια περιουσία ξεπούλησα, ούτε πρόστιμα επωνύμων μείωσα χίλιες φορές, ούτε συμμετείχα στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ούτε το μνημόνιο υπέγραψα», σημείωσε, επισημαίνοντας για το θέμα της μείωσης των προστίμων ότι ακολούθησε τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας, «δεν είχα δόλο να βλάψω κανέναν ούτε έβλαψα», συμπλήρωσε.

«Ενήργησα ανθρώπινα και στα πλαίσια του νόμου βοηθώντας έναν άγνωστο σε μένα καρκινοπαθή που χαροπάλευε και τελικά, δυστυχώς, απεβίωσε. Για ένα μαγαζί που έκλεισε υπό το βάρος της ανίατης ασθένειας. Αν οι υπάλληλοι οφείλουν να ενεργούν κατά το γράμμα του νόμου, εμείς οι πολιτικοί -οι εκλεγμένοι από το λαό- έχουμε υποχρέωση να τηρούμε το πνεύμα του νόμου. Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Θα τιμωρούμε τους παραβάτες, αλλά δεν θα εξοντώνουμε τους συμπολίτες μας», υποστήριξε απολογούμενος για να προσθέσει: «Όσοι μας κατηγορούν επειδή μειώσαμε το πρόστιμο σ’ έναν ετοιμοθάνατο, ας το πούνε ξεκάθαρα στο λαό. Ας πουν στον κοσμάκη που του παίρνουν το σπίτι γιατί χρωστά 1.000 ευρώ ότι “καλά του κάνουν”».

Στηρίζει Ψωμιάδη η ΝΔ

Τη στήριξή της στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε η ΝΔ, επισημαίνοντας πως δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες και σέβεται. «Ασφαλώς στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη και ευχόμαστε να ξεπεράσει σύντομα τη δικαστική και τη διοικητική περιπέτεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ψωμιάδη, μια πριν την ανακοίνωση της απόφασης και μια μετά.

Στη ΝΔ υπενθυμίζουν πως ο κ. Ψωμιάδης προτού να προχωρήσει στη μείωση του προστίμου είχε τη σύμφωνη γνώμη και της νομικής του υπηρεσίας, ενώ επισημαίνουν πως ο τότε νομάρχης προέβη στην κίνηση αυτή για ανθρωπιστικούς λόγους. Υπενθυμίζοντας πως η διοικητική ποινή δεν επιβάλλεται από δικαστικά όργανα, αλλά από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ουσιαστικά από τον αρμόδιο Υπουργό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζητά από τον κ. Ραγκούση να λάβει υπόψη του ότι ο νόμος για τον “Καλλικράτη” ισχύει από 1-1-2011 και δεν έχει αναδρομική ισχύ, όπως και το γεγονός ότι η επιβολή της αργίας διατάσσεται όταν η ποινική παράβαση έχει τελεστεί από πρόσωπο που έχει την ιδιότητα του Περιφερειάρχη κατά το χρόνο που συνέβη η παράβαση.

Επίθεση από τον Πεταλωτή στη ΝΔ

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που φέρεται να ακούστηκαν από την πλευρά της ΝΔ περί πραξικοπήματος: «Αν η ΝΔ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και αν πιστεύει ότι ασκούνται πολιτικές διώξεις με την εφαρμογή των νόμων, τότε πραγματικά δείχνει ότι είναι βαθιά νυχτωμένη και μακριά από την πραγματικότητα» υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής.

«Εκτός αν πιστεύει η ΝΔ ότι οι νόμοι στη χώρα μας μπορούν να εφαρμόζονται μερικώς και μόνο σε όσους, κατά την ίδια, πρέπει» πρόσθεσε.