Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανέκρινε την ανάδειξη και αξιοποίηση του μονοπατιού, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, όπου από κάτω ήταν κατασκευασμένος αγωγός που κατέληγε στο υδραγωγείο της Καβάλας (τις γνωστές Καμάρες).
Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, θα το υλοποιήσει ο δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας “Οι δρόμοι του νερού”.

Ads

Πρόκειται για το σημαντικότερο μονοπάτι της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως για τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που διαθέτει.

“Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το μονοπάτι και συγχρόνως να ξανακυλήσει νερό στον παλιό αγωγό απ’ όπου υδροδοτούνταν η Καβάλα”, εξηγεί στη “Μ” ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμητσής και προσθέτει: «Ο δήμος έχει υποβάλει την πρότασή του, που τη διαμόρφωσε σε συνεργασία με την ΙΒ΄ Εφορεία Βυζαντινών μνημείων, στη διαχειριστική αρχή του διασυνοριακού προγράμματος Interreg και ελπίζουμε να εγκριθεί, καθώς ανάλογη πρόταση για την περιοχή του έχει υποβάλει και ο δήμος Σμόλιαν της Βουλγαρίας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε”.

Το μονοπάτι διέρχεται από πέντε πέτρινα γεφύρια και ελίσσεται πάνω στον παλιό σκεπασμένο μαρμάρινο αγωγό, όπου το νερό κυλούσε, για να καταλήξει στο εντυπωσιακό υδραγωγείο -τις Καμάρες- της Καβάλας.

Ads

“Στην πρότασή μας περιλαμβάνεται η αναστύλωση και των πέντε πέτρινων γεφυριών”, συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Παράλληλα θα τοποθετηθούν παγκάκια κατά μήκος της διαδρομής και επεξηγηματικές πινακίδες. Στόχος του δήμου είναι στον παλιό σκεπασμένο αγωγό να κυλήσει και πάλι νερό που θα είναι αξιοποιήσιμο, καθώς θα αρδεύει τμήμα του κάμπου του νομού.

Η διαδρομή


Η διαδρομή του μονοπατιού χωρίζεται σε δύο τμήματα.
Το πρώτο μισό, με μήκος 5 χιλιόμετρα, ξεκινάει από την Καβάλα και φτάνει έως τη Μάνα του Νερού, στην τοποθεσία Τρία Καραγάτσια. Το δεύτερο μισό, με μήκος 5,5 χιλιόμετρα, φτάνει έως το χωριό της Παλιάς Καβάλας. Το πρώτο τμήμα ακολουθεί τον δρόμο που ακολουθούσε και το νερό, για να υδροδοτήσει την πόλη στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ο Δρόμος του Νερού, έργο του 16ου αιώνα της οθωμανικής περιόδου, κατασκευάστηκε πάνω σε παλαιότερο βυζαντινό αμυντικό έργο και συγχρόνως έργο ύδρευσης για τη βυζαντινή Χριστούπολη. Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος το έχτισε το 1306.

Το υδραγωγείο (Καμάρες) είναι έργο του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, για να υδροδοτηθεί με πόσιμο νερό η διάδοχη πόλη της Χριστούπολης, η Καβάλα. Εκτός από τις Καμάρες έχει διατηρηθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κλειστού αγωγού, από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου έως την τοποθεσία Τρία Καραγάτσια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα τρέχει νερό από την πηγή Μάνα του Νερού, που επί αιώνες υδροδοτούσε την πόλη.

“Η ανάδειξη του μονοπατιού θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες να γνωρίσουν μνημεία της πόλης και να περιηγηθούν σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον”, κατέληξε ο κ. Σιμηστής.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μακεδονία, στις 23/07/2011.