Η Ανατολική Κλείσοβα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο οικολογικής καταστροφής σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Υπάρχει ορατός κίνδυνος καθολικού θανάτου των υδρόβιων οργανισμών, με άμεσες συνέπειες και στη δημόσια υγεία.

Ads

Σε απάντηση ερωτήματος των Βουλευτών Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου με ημερομηνία 17/ 6/ 2011, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Νίκος Αναγνόπουλος, αναφέρει πως η απόφραξη του στομίου επικοινωνίας με τον Πατραϊκό Κόλπο χρήζει άμεσης αποκατάστασης ενώ λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει ορατός κίνδυνος καθολικού θανάτου των υδρόβιων οργανισμών, με άμεσες συνέπειες και στη δημόσια υγεία, λόγω γειτνίασης με την πόλη του Μεσολογγίου.

Οι λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου – Αιτωλικού, με εξαίρεση το Αιτωλικό και την Ανατολική Κλείσοβα, αποτελούν ένα από τα πιο υγιή οικοσυστήματα της χώρας. Τεχνικά έργα, αποξηράνσεις βάλτων, απόβλητα και λοιπές παράνομες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει σημαντικά οικολογικά προβλήματα στις λιμνοθάλασσες του Αιτωλικού και της Κλείσοβας.

Σύμφωνα με εργασία που ολοκλήρωσε ο Φορέας Διαχείρισης από τη δεκαετία του 1980, γίνονται έργα για να περιοριστούν οι συνέπειες από τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1968 -1972 στο εν λόγω γεωγραφικό διαμέρισμα. Για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος λαμβάνονται διαχειριστικά μέτρα και αναπτύσσονται απαραίτητες υποδομές.

Ads

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα:

• Διάνοιξη ανατολικής και δυτικής γέφυρας Αιτωλικού, άρση αναχώματος για τη βελτίωση της κυκλοφορίας νερού στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα.
• Διάνοιξη διαύλου και στομίου επικοινωνίας, αφαίρεση παλαιών φραγμών για τη βελτίωση της επικοινωνίας της Αν. Κλείσοβας με τη θάλασσα.
• Αναβάθμιση ΒΙΟ.ΚΑ. Μεσολογγίου και Αιτωλικού.
• Κατάργηση του ιχθυοτροφείου «Πόρος» Αιτωλικού με σκοπό την κυκλοφορία νερού και του ιχθυοτροφείου Αν. Κλείσοβας, για δεύτερη φορά 2011 για την υποβοήθηση εξυγίανσής της.
Σε ότι αφορά τα έργα αποκατάστασης, ο κος Αναγνόπουλος επισημαίνει στο Δελτίο Τύπου πως «ενώ οι καταστροφικές παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν ενιαία βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού και τεράστιου κόστους, οι μετέπειτα προσπάθειες αποκατάστασης ακολουθούν τους ρυθμούς και το ύψος της εκάστοτε χρηματοδότησης καθώς επίσης, ως οφείλουν, οι παρεμβάσεις προγραμματίζονται σταδιακά λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα αποτελέσματα μετρήσεων για την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.»

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου εποπτεύει την περιοχή, συνεργάζεται με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, εκπονεί μελέτες για τους παράγοντες που επιβαρύνουν το οικοσύστημα της περιοχής και υποστηρίζει τις παραδοσιακές μορφές εκμετάλλευσης που ασκούν οι αλιείς.