Όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς απευθύνονται πλέον σε δήμους και μητροπόλεις, ζητώντας βοήθεια σε τρόφιμα, ρούχα, αλλά και χρήματα. Πρόκειται για άτομα όλων των ηλικιών, που είτε δεν βρίσκουν δουλειά, είτε έμειναν άνεργοι.

Ads

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», οι δήμαρχοι και οι υπεύθυνοι των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτών των ατόμων θα αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες, καθώς κλείνουν επιχειρήσεις, μειώνονται οι θέσεις εργασίας και αυξάνεται η ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, στον δήμο Θεσσαλονίκης οι δικαιούχοι, μεταξύ των οποίων και πολύτεκνες οικογένειες, που έχουν εγγραφεί στις λίστες κοινωνικής βοήθειας ανέρχονται στους 700. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, ο μέσος όρος ηλικίας στο 70% των ανθρώπων αυτών είναι τα 50 έτη, ενώ το 80% είναι άνεργοι και κυρίως ανύπαντρες μητέρες γύρω στα 50 έτη, με 2 παιδιά. Από την καταγραφή που έχει κάνει ο δήμος σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι το 85% των ανθρώπων αυτών πάσχει από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αστέριο Δεληγιάννη, οι μερίδες συσσιτίου που παρέχει ο δήμος έχουν αυξηθεί κατά 20% ενώ και οι αιτήσεις για οικονομική υποστήριξη αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρσι.

Ads

Στον δήμο Θέρμης ξεκίνησε πριν από δύο μήνες να λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο ενώ αρχικά σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί 50 άπορες οικογένειες, έχει φτάσει να εξυπηρετεί 160. Μεταξύ αυτών, 10 μονογονεϊκές και 10 πολύτεκνες οικογένειες.

Στο Ωραιόκαστρο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη η Τράπεζα Ρουχισμού του δήμου, η οποία παρέχει ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια στα παιδιά των άπορων οικογενειών. Επίσης, αν και μέχρι τώρα τα συσσίτια τα είχε αναλάβει η Εκκλησία, ο δήμος ίδρυσε και Τράπεζα Τροφίμων, όπου απευθύνονται περί τις 150 οικογένειες. Ακόμα, κοινωνικές υπηρεσίες (τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις κα) παρέχονται από τον δήμο σε 800 ακόμα δικαιούχους, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Στον δήμο Καλαμαριάς το Κοινωνικό Παντοπωλείο ενώ μέχρι πέρυσι έδινε 30 δέματα με τρόφιμα κάθε 15 μέρες σε άπορες οικογένειες, τώρα δίνει 110. Οι μερίδες συσσιτίου από τις 40 μέχρι πέρσι, φέτος αυξήθηκαν σε 60. «Παρουσιάζεται αύξηση από 40% μέχρι 60% σε όλες τις κοινωνικές παροχές του δήμου», λέει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς, Κυριακή Φοροπούλου.

Στον δήμο Νεάπολης η αύξηση στις κοινωνικές παροχές κυμαίνεται στο 40%. Σημειώνεται επίσης ότι οι 1.500 μερίδες συσσιτίου που μέχρι πρόσφατα πρόσφερε καθημερινά η Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, δεν είναι πλέον αρκετές, σύμφωνα με τον πατέρα Βασίλειο Καλλιακμάνη. Ακόμα, ο δήμος Πολίχνης ενώ μέχρι πέρυσι έδινε τρόφιμα σε περίπου 30 άτομα, φέτος δίνει σε 250.

Στον Δήμο Ευόσμου, τα συσσίτια τα καλύπτει η Εκκλησία, που δίνει πάνω από 150 μερίδες καθημερινά, ενώ ο δήμος ίδρυσε τράπεζα ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος, Δ. Χατζηβρέττας, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια ανέρχονται σε 1.000 σε έναν πληθυσμό 120.000 του δήμου Ευόσμου.