Την άρνηση φαρμακευτικής εταιρείας να παραδώσει τις ποσότητες ηπαρίνης, ουσίας απαραίτητης στο χειρουργείο αλλά και σε νεφροπαθείς ασθενείς, που έχουν παραγγελθεί κατήγγειλε η διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Η εταιρεία αρνείται να προμηθεύσει το φάρμακο επικαλούμενη τα απλήρωτα χρέη του νοσοκομείου. Η καταγγελία προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης που ερευνά για την ύπαρξη του αδικήματος έκθεσης σε κίνδυνο από την εταιρεία.

Ads

Συγκεκριμένα, προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι της δανέζικης εταιρείας έχουν τελέσει το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, αρνούμενοι να παραδώσουν στο υγειονομικό ίδρυμα φαρμακευτικά υλικά που είναι αναγκαία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ζήτησε η εισαγγελέας Άννα Καραμόσχογλου. Επιπλέον, η εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί αν όντως η εταιρεία είναι μονόδρομος για την προμήθεια του συγκεκριμένου φαρμάκου όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου στην καταγγελία τους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης δήλωσε στην εφημερίδα «Μακεδονία»: «Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα στο ΑΧΕΠΑ με την ηπαρίνη. Η διοίκηση του νοσοκομείου φροντίζει να υπάρχουν αποθέματα ηπαρίνης, οπότε οι αιμοκαθάρσεις γίνονται κανονικά. Καταφέρνουν να καλύπτουν τα όποια κενά. Κι αυτό είναι ζωτικής σημασίας, αφού αιμοκάθαρση χωρίς ηπαρίνη δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση. Αν συμβεί αυτό, τότε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πήγμα στο αίμα που βγαίνει εκτός οργανισμού, προκειμένου να φιλτραριστεί, και το πήγμα αυτό μπορεί να φτάσει στην καρδιά ή τον εγκέφαλο και να προκαλέσει ανακοπή ή εγκεφαλικό».

Από την μεριά της, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει αποστείλει δύο επιστολές στο ΑΧΕΠΑ, υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ για την αλλαγή της πολιτικής της όσο αναφορά την πληρωμή των προμηθειών.

Ads

Ειδικότερα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα, Ιωάννης Βιτώρος, δήλωσε: «Τους στείλαμε επιστολή τον περασμένο Φεβρουάριο και τους ενημερώσαμε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου έπρεπε να τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες του πρώτου 9μηνου του 2010 και μέχρι τα τέλη Μαΐου το υπόλοιπο του προηγούμενου έτους. Ακόμη, τους ενημερώσαμε ότι εφεξής θα δεχόμαστε με καθυστέρηση ενός μήνα την καταβολή του κάθε τιμολογίου. Δεν μας απάντησαν, επομένως δέχτηκαν αυτή την πολιτική μας».

Όσο αφορά το μονοπώλιο της προμήθειας του φαρμάκου ο κ Βιτώρος απαντάει ότι «οι έκτακτες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν και από το ελεύθερο εμπόριο, από τα φαρμακεία».

Η ηπαρίνη (σ.σ. αντιπηκτικό) είναι απαραίτητη σε ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ τη χρησιμοποιούν και οι νεφροπαθείς για την πραγματοποίηση των αιμοκαθάρσεων. Η ηπαρίνη διακρίνεται σε δύο μορφές, την κλασική και τη μικρού μοριακού βάρους. Είναι σε ενέσιμη μορφή και είτε τοποθετείται σε φιαλίδια είτε σε έτοιμες μικρές ενέσεις που περιέχουν ποσότητα 1-2 κυβικών εκατοστών η καθεμία. Το κόστος της είναι μικρό και δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ το κουτί ανά συνεδρία, ενώ ένας νεφροπαθής πρέπει να υποβάλλεται σε τρεις συνεδρίες την εβδομάδα.