Σήμα κινδύνου για τα σκουπίδια και τις οχλήσεις από τουριστικές δραστηριότητες σε παραλίες και προστατευόμενες περιοχές, εκπέμπουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επικαλούνται η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση “Καλλιστώ”, η “Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης” και η “Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία”, αποτελεί ο υγρότοπος του Αγ. Μάμα στη Χαλκιδική, που υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, ωστόσο, όπως αναφέρεται, φιλοξενεί εντός των ορίων του περισσότερα από δέκα beach bar.

Ads

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η εν λόγω κατάσταση προκαλεί την απομάκρυνση της άγριας ζωής και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, λόγω της αποψίλωσης του τοπίου, των αυθαίρετων κατασκευών, της ηχορύπανσης και της κίνησης των οχημάτων. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην παραλία της Νέας Ηράκλειας, ενώ έντονα προβλήματα αποκομιδής των απορριμμάτων εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Θερμαϊκού και του δήμου Προποντίδας, στη Χαλκιδική.

Τα παραπάνω φαινόμενα διογκώνονται τα Σαββατοκύριακα, όταν μεγάλοι πληθυσμοί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης επισκέπτονται τη Χαλκιδική, γεγονός που έχει οδηγήσει τη δημοτική αρχή στη συνεργασία ακόμη και με ιδιωτικά συνεργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα.