Ανησυχία και γκρίνια είναι το κοινό χαρακτηριστικό των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη που προκύπτει από την απόφαση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος να καθυστερήσει κι άλλο τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξει ή θα δώσει το χρίσμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.

Ads

Του Βαγγέλη Στολάκη, ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης

Και ενώ η ΝΔ φαίνεται πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει κλείσει τις λίστες της με τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων και Περιφερειαρχών, στο ΠΑΣΟΚ ακόμα…ψάχνουν. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που σχολιάζουν πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην απόφαση του Πρωθυπουργού να δώσει στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης χαρακτήρα “ψήφου εμπιστοσύνης” προς την κυβέρνηση και την πολιτική της και πως οι υποψήφιοι στο σύνολό τους θα πρεσβεύουν τις αρχές και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι άλλωστε για το οποίο έχει κατηγορηθεί η ηγεσία της Ιπποκράτους. Η ανακοίνωση μάλιστα των υποψηφίων Περιφερειαρχών την ημέρα της κομματικής επετείου (στις 3 του Σεπτέμβρη) και μάλιστα από το βήμα της κομματικής φιέστας στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Εν αναμονή της λίστας

Το ΠΑΣΟΚ προ ολίγων ημερών έδωσε στη δημοσιότητα τα εβδομήντα πρώτα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων στους οποίους προσφέρει το χρίσμα. Τις επόμενες ημέρες, όπως άλλωστε έχει διαρρεύσει η Ιπποκράτους, θα ανακοινωθεί ακόμα μια λίστα, μεγαλύτερη αυτή τη φορά, με τα ονόματα 100 υποψηφίων της επικράτειας, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα των περισσοτέρων υποψηφίων δημάρχων της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από αυτούς που σωρηδόν έσπευσαν να ανακοινώσουν υποψηφιότητα διεκδικώντας τη στήριξη του κόμματος. Για το λόγο αυτό και αφού έχει δώσει το περιθώριο σε πολλούς από αυτούς να συζητήσουν και να έρθουν σε συνεννόηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους κλείνει σιγά- σιγά τα ανοιχτά μέτωπα.

Ads

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει τα ονόματα τεσσάρων υποψηφίων. Πρόκειται για τη Βούλα Τεκτονίδου στο Δήμο Αμπελοκήπων –Μενεμένης, το Δημήτρη Ράβναλη στο διευρυμένο δήμο Λαγκαδά που προέκυψε με τον Καλλικράτη, τη Χριστίνα Αλίρη στο Δήμο Ωραιοκάστρου και τον Απόστολο Καφαρίδη στο Δήμο Ευόσμου – Ελευθερίου Κορδελιού. Ήδη, σε πολλούς δήμους οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, ενώ δεν είναι και λίγες οι περιοχές ιδίως της Β’ Θεσσαλονίκης στις οποίες “τρέχουν” μυστικές δημοσκοπήσεις, προκειμένου να δοθούν τα χρίσματα και οι στηρίξεις στους καταλληλότερους και τους πιο δημοφιλείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη “πράσινη” λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα σημερινών δημάρχων οι οποίοι επιθυμούν να δοκιμαστούν εκ νέου από τους συμπολίτες τους. “Βέβαια μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις” αναφέρει τοπικό στέλεχος. “Ο Παπανδρέου είναι απρόβλεπτος”, συμπληρώνει, αναφέροντας ως παράδειγμα το δήμο Καλαμαριάς “που ενώ για πολλούς το χρίσμα έχει δοθεί στο σημερινό δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη τελευταία στιγμή μπορεί να δεδομένα να αλλάξουν και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Παυλίδου” που επίσης επιθυμεί να σηκώσει τη σημαία του ΠΑΣΟΚ.

Προβληματίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Αγκάθι ωστόσο συνεχίζει να παραμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ενώ ο Κώστας Γκιουλέκας έχει ξεκινήσει, ήδη, την προεκλογική του εκστρατεία και καταλήγει στα ονόματα των ανθρώπων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του (πρόσφατα συναντήθηκε μάλιστα εθιμοτυπικά και με το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ στην κορυφή της ατζέντας τους βρίσκονται συναντήσεις με παράγοντες της πόλης) το ΠΑΣΟΚ αρκείται στις επισκέψεις του γραμματέα του Κινήματος, Σωκράτη Ξυνίδη στη Θεσσαλονίκη. Οι συχνές επισκέψεις του κ. Ξυνίδη στην πόλη δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει τελικά. Και αυτό γιατί υπάρχουν οι φωνές που επιμένουν στην επιλογή ενός πολιτικού προσώπου και οι άλλοι που ισχυρίζονται πως για να κερδηθεί ο δήμος το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει μια από τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες, τις προερχόμενες από την κοινωνία.

Υπενθυμίζουμε πως άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει οι επιχειρηματίες Γιάννης Μπουτάρης, Νίκος Ευθυμιάδης, Τάσος Τζήκας και ο επί σχεδόν δυο δεκαετίες δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Και οι τέσσερις εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα έχουν τελικά την υποστήριξη της Ιπποκράτους, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και οι μεταξύ τους συζητήσεις για κάποια ενδεχόμενη συνεργασία. Μάλιστα, το σενάριο της στήριξης κάποιας υποψηφιότητας είναι το επικρατέστερο, καθώς τα ονόματα του Σπύρου Βούγια, της Εύας Καϊλή και της Χρύσας Αράπογλου βρίσκονται μακριά από τις σχετικές συνεδριάσεις. Μάλιστα, η τελευταία φαίνεται πως σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό θα υπουργοποιηθεί, μετά τα δυο «όχι» της στις προσκλήσεις Παπανδρέου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Θεσσαλονίκης – Πρωταγωνίστρια», πριν λίγο καιρό, εξέφρασαν εγγράφως στον κ. Ξυνίδη την αντίδραση και την ανησυχία τους για την κωλυσιεργία του κόμματος. Δεν λείπουν μάλιστα και αυτοί που διαμηνύουν δεξιά και αριστερά πως το αντιπολιτευστικό έργο της Χρύσας Αράπογλου «πάει στράφι», εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης.

7 Περιφέρειες το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ

Σε σκληρό πόκερ όμως φαίνεται πως οδηγείται και η επιλογή του υποψηφίου για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Και αυτό γιατί το κυβερνών κόμμα ψάχνει τον αντι – Ψωμιάδη του. Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο είναι η επιλογή ενός πολιτικού προσώπου για τη θέση αυτή. Τα ονόματα των Χάρη Καστανίδη, Γιάννη Μαγκριώτη, Μάρκου Μπόλαρη, Θεοδώρας Τζάκρη και Γιώργου Φλωρίδη είναι αυτά που έχουν πέσει επί τάπητος με επικρατέστερα αυτά των κυρίων Μαγκριώτη και Φλωρίδη. Παρόλο που ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει δηλώσει πολλάκις πως έχει να κάνει δουλειά στο Υπουργείο και δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος. “Αν του το ζητήσει δηλαδή ο ίδιος ο Παπανδρέου θα του αρνηθεί;”, σημειώνουν κομματικά στελέχη. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Τρίτο Κανάλι της Δημόσιας Τηλεόρασης ότι δεν θα θεωρούσε τιμωρία να περιοριστεί στα βουλευτικά έδρανα, στην περίπτωση που η άρνησή του σημάνει την έξοδό του από το υπουργικό συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας “παίζει” και το όνομα του δημάρχου Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος όμως επιμένει στην κάθοδό του για το δήμο Συκεών – Νεάπολης, όπως και ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος.

Υποψηφιότητες και ανασχηματισμός

Η επιτροπή για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ξαναπιάνει δουλειά στις 18 Αυγούστου, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως οι τελικές αποφάσεις θα συνδέονται με τις αλλαγές τις οποίες επιθυμεί να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου στο κυβερνητικό του σχήμα και θα ανακοινωθούν μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το “καλάθι” της Έκθεσης θα είναι άδειο από δώρα και παροχές και υπόσχεται ανάπτυξη και έξοδο της χώρας από την κρίση. Το επιτελείο του Πρωθυπουργού δουλεύει πυρετωδώς για τις τελευταίες λεπτομέρειες, μήπως και μετριαστούν οι αντιδράσεις του κόσμου που αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατά χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.