Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δημοσιεύτηκε κείμενο αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας με υπογραφές 118 πανεπιστημιακών. Τη συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο, η ΕΔΟΘ, ΕΛΜΕ και Διδασκαλικοί σύλλογοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η ΕΝΙΘ, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Πρυτανείας του ΑΠΘ και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Επίσης συμμετείχαν ο σύλλογος Αλβανών μεταναστών «Μητέρα Τερέζα», η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» το Ρατσισμό» και ο σύλλογος Νιγηριανών Θεσσαλονίκης.

Ads

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Αρβανίτης(Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

Σε κοινή τους δήλωση όλοι οι συμμετέχοντες φορείς στη συνέντευξη τύπου αναφέρουν ότι «όπως είναι γνωστό η απεργία πείνας των 300 μεταναστών – εργατών εισέρχεται πλέον στην 3η εβδομάδα και, ειδικά στην Αθήνα, μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και μάλιστα από την Τρίτη σταμάτησαν να πίνουν και τσάι.

«Επειδή η αλληλεγγύη είναι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» των εργαζομένων και όλων των καταπιεσμένων, στη συγκεκριμένη συγκυρία επιβάλλεται να εκφραστεί από όλους μας. Επειδή το αίτημα των απεργών για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα όλων των μεταναστών που ζουν και να εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδικάτων και κοινωνικών φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου. Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη σιωπή ή –το αντίθετό της- τη λαϊκιστική υστερία να «γίνονται νόμος» στην κοινωνία μας.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των απεργών μεταναστών, την υποστήριξη μας στα αιτήματά τους και καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί με δίκαιο τρόπο σ΄ αυτά».

Ads

Απεργοί: «Σημάδια κόπωσης στην υγεία αλλά όχι στον αγώνα»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου εκπρόσωπος των απεργών πείνας μεταναστών ενημέρωσε φορείς και δημοσιογράφους για την κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας και τη συνέχιση του αγώνα του. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας χειροτερεύει, καθώς έχουν ήδη χάσει αρκετό βάρος και παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που πίνουν τσάι και πλέον ως ένα επιπλέον μέσο πίεσης στη κυβέρνηση θα πίνουν μόνο νερό με αλάτι και ζάχαρη. Οι συνθήκες στο ΕΚΘ, σε αντίθεση με την κατάσταση στην Αθήνα είναι καλές, ενώ γιατροί παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους σε καθημερινή βάση. Οι απεργοί πείνας στην Αθήνα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το κτήριο που στεγάζονται και ακόμη και αν επέμβει η αστυνομία θα παραμείνουν εκεί μέχρι θανάτου. Μάλιστα απέστειλαν κείμενο στους ιδιοκτήτες του κτηρίου της Αθήνας ζητώντας να σεβαστούν τα δικαιώματα και τα αιτήματα των εκεί συντρόφων τους ».

Οι αλληλέγγυοι φορείς

Ο εκπρόσωπος των μεταναστών ενημέρωσε φορείς και δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με την κυβέρνηση και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν την ευθύνη για ότι συμβεί. Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι τους απεργούς πείνας επισκέφτηκε χθες η ηγεσία του ΠΑΜΕ και ο γραμματέας του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μεταναστών.

Ο κ. Μαριόγλου, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, χαρακτήρισε ανατριχιαστικό αυτό που συμβαίνει με τους απεργούς πείνας και τόνισε ότι πρόκειται για Ευρωπαϊκό και όχι στενά Ελληνικό πρόβλημα. Τόνισε ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι η καταστολή και οι αστυνομικές επιχειρήσει, αλλά η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για νομιμοποίηση των μεταναστών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι « πρέπει να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων, να ασφαλίζονται, να έχουν περίθαλψη και ίσα δικαιώματα, άλλωστε η θέση του ΕΚΘ και του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ότι οι μετανάστες είναι θύματα των εργοδοτών όπως και οι Έλληνες και οι πολιτικές του φράκτη και των στρατοπέδων γεννούν το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Το κράτος πρέπει να δώσει πολιτική λύση στο ζήτημα και να πετά το μπαλάκι στους κοινωνικούς φορείς». Μάλιστα επεσήμανε ότι το ΕΚΘ σε συνεργασία με άλλους φορείς έχει αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας να δοθεί άμεσα λύσει στο ζήτημα.

Ο κ. Φραγκίσης εκπροσωπώντας την ΕΔΟΘ δήλωσε ότι « είναι αυτονόητο ότι οι μετανάστες πρέπει να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα, επομένως ο αγώνας των μεταναστών είναι και δικός μας αγώνας. Οι φορείς πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να πιέσουν για πολιτική λύση. Η αλληλεγγύη των φορέων της πόλης θα κάνει τη διαφορά στην έκβαση του αγώνα τους. Ζητάμε και εμείς, μαζί ε τους μετανάστες την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και δεν ανεχόμαστε τη λύση της καταστολής και τις πολιτικές του φράκτη και των αστυνομικών λύσεων».

Η κ. Κωνσταντζίκη, μέλος της διοίκησης του δικηγορικού συλλόγου – που έχει πάρει απόφαση στήριξης του αγώνα των απεργών πείνας– , τόνισε ότι «δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι, αλλά παράνομες πολιτικές. Δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε γκρίζες ζώνες. Θα ενισχύσουμε και εμείς τον αγώνα των απεργών πείνας».

Ο Στρατής Πλωμαρίτης, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, αφού δήλωσε την αλληλεγγύη των γιατρών στο δίκαιο αίτημα των απεργών πείνας για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, συμπλήρωσε ότι « καλεί την κυβέρνηση, έστω και αυτή την ώρα να αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα των απεργών πείνας για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που για χρόνια ζουν και εργάζονται εδώ. Ο ελληνικός λαός δεν θα αντέξει να χαθεί ανθρώπινη ζωή. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι μια ζωή στη παρανομία δεν τη θέλει κανείς. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπαλατζάρεται με τίποτε άλλο, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Πρυτανείας του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος δήλωσε ότι «τα αιτήματα που προβάλλονται δεν αφορούν μόνο τους μετανάστες αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ως λαός έχουμε μεγάλη ιστορική ευαισθησία που δεν επιτρέπει να ξεχνάμε τους μετανάστες και τα δίκαια αιτήματά τους. Εμείς ως πανεπιστημιακοί και καθηγητές έχουμε ευθύνη και ζητάμε να λάβουν όλοι σοβαρά τις βασικές ανθρώπινες αξίες και το δικαίωμα στη ζωή».

Εκπροσωπώντας τα Πρωτοβάθμια Σωματεία ο Γιάννης Αμανατίδης δήλωσε ότι «διδασκαλικοί σύλλογοι, δάσκαλοι και καθηγητές έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αυτό αγώνα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες και εμείς έχουμε γίνει ρατσιστές».

Ο Νίκος Γκλαρνέτατζης μιλώντας ως εκπρόσωπος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας τόνισε ότι « η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τους μετανάστες εδώ και χρόνια σε πολιτικά πειραματόζωα, εφαρμόζοντας σε αυτούς μέτρα που αργότερα πλήττουν και άλλες κοινωνικές ομάδες. Πρόκειται για μια λογική που οι μετανάστες παρουσιάζονται ως σάκος του box. Από την άλλη προωθείται η φασιστική λογική που προβάλλει τον μετανάστη ως αποδιοπομπαίο τράγο, που φταίει για όλα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας. Το επιχείρημα ότι οι μετανάστες φταίνε για την κρίση είναι φασιστικό και καλύπτει τους πραγματικούς υπαίτιους. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης και κάνει το φύλακα της Ευρώπης. Η απεργία πείνας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αντίστασης και για τους Έλληνες εργαζόμενους και οφείλουμε να τη στηρίξουμε και να την υπερασπιστούμε».

Ο εκπρόσωπος της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», τόνισε την αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταναστών και καταδίκασε την πολιτική καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Τέλος μετανάστες από το σύλλογος Αλβανών μεταναστών «Μητέρα Τερέζα» και το σύλλογο Νιγηριανών Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας και δήλωσαν ότι τα αιτήματά τους είναι αιτήματα όλων των μεταναστών.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε πορεία μεταναστευτικών συλλόγων της πόλης σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας.

Μήνυμα προς τον ιδιοκτήτη του Υπατία από τους απεργούς πείνας Θεσσαλονικης

«Eίδαμε εικόνες από το μέρος όπου μένουν οι σύντροφοί μας. Έχουμε να πούμε ότι σίγουρα οι συνθήκες αυτές δεν βοηθούν τον αγώνα μας και τη συνέχισή του με τον τρόπο που πρέπει. Ακούσαμε ότι ανησυχείτε για την ιδιοκτησία σας. Θέλουμε όμως να σας πούμε ότι είμαστε μορφωμένοι άνθρωποι, έχουμε ξεκινήσει απεργία πείνας για να αγωνιστούμε και δεν μας ενδιαφέρει να βλάψουμε το κτήριο ή τα πράγματά σας. Μπορείτε να ελέγξετε, όπως άλλωστε το κάνετε καθημερινά, και να διαπιστώσετε και μόνος σας, ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως ζημία».

«Θέλετε να μας βοηθήσετε; Κάνατε ένα πρώτο βήμα που δεχτήκατε να μας φιλοξενήσετε ως αγωνιστές απεργούς πείνας κι όχι ως άστεγους ζητιάνους. Αν όμως θέλετε να μας βοηθήσετε πραγματικά και όχι να κάνετε την απεργία πείνας πιο δύσκολη απ’ όσο ήδη είναι, σας παρακαλούμε να σκεφτείτε ποια αξία είναι για σας πιο σημαντική: η υποτιθέμενη ασφάλεια του κτηρίου σας, ή ένας πολύ σοβαρός αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Σας ζητούμε κάτι πολύ εύκολο και απλό: Να ανοίξετε κι άλλα δωμάτια για τους συντρόφους μας, ώστε να τους προστατεύσουμε από την κακοκαιρία και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη».

Αλληλεγγύη στον αγώνα των 300 απεργών πείνας από 118 Πανεπιστημιακούς

“Για να έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και ελπίδα σε μια χώρα που αναζητά το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο του πλέον ευάλωτου, του αδύνατου κρίκου.

Για το μετανάστη και την μετανάστρια που με το αίμα τους, την υποβαθμισμένη εργασία και τη δημιουργικότητα τους, κινούν τη μηχανή της «εθνικής οικονομίας».

Για εκείνον και εκείνη που αναζητώντας την ελευθερία ή διωκόμενοι από την ανέχεια, τον πόλεμο ή κάποια «ειρηνευτική» κατοχή, διαπερνούν τα σύνορα για μια καλύτερη ζωή.

Για τους μετανάστες και τις μετανάστριες που έδωσαν τη ζωή τους στα εθνικά σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, τα 13.000 τεκμηριωμένα θύματα του δόγματος της ασφάλειας από το ’93 μέχρι σήμερα, και τους/τις δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους/ες
.

Για τα παιδιά των μεταναστών που από την κούνια μεγαλώνουν με νομικούς/κοινωνικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς.

Για να γίνουν συνείδηση, αγώνας και λόγος τα κοινά ταξικά συμφέροντα των ελλήνων και των μεταναστών που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο σε κάθε λογής υπηρεσίες, στις οικοδομές, στα εργοστάσια, στην ύπαιθρο, στην οικιακή εργασία – όπως και τα κοινά ταξικά συμφέροντα των ανέργων.

Γι’ αυτούς και για χίλιους ακόμα ανείπωτους λόγους:

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών

Ζητάμε τη νομιμοποίηση χωρίς όρους όλων των μεταναστών/τριών

Στηρίζουμε το αίτημα των απεργών για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες”