Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης οι μετανάστες απεργοί πείνας και μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά των απεργών πείνας ο 22χρονος Ρέντα από το Μαρόκο ανέφερε ότι «οι απεργοί δίνουν έναν αγώνα για το αυτονόητο, για να έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους πολίτες αυτής της χώρας» και κατέληξε τονίζοντας ότι «οι μετανάστες έχουν εργαστεί και έχουν προσφέρει στην χώρα και πλέον διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το δικαίωμά τους να μπορούν να περπατούν ελεύθερα στον δρόμο.»

Ads

Του Λευτέρη Αρβανίτη, ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης

Το μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ανδρέας Θεοδωρίδης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ταξική θέση των μεταναστών, ενώ αναφέρθηκε και στην επιλογή εγκατάστασης των απεργών πείνας στο ΕΚΘ, τονίζοντας τη συμβολική σημασία του χώρου και την ανάγκη για κοινούς αγώνες των Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων. Τέλος επισήμανε ότι «έχουν δοθεί κατά καιρούς χιλιάδες υποσχέσεις στους μετανάστες και όλες έχουν αποδειχτεί ψεύτικες».

Ο δικηγόρος και μέλος της ομάδας νομικής υποστήριξης των απεργών πείνας Γιώργος Δαφνής δήλωσε ότι «η απεργία πείνας 300 μεταναστών έχει το δίκαιο αίτημα της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών και μεταναστών που ζούν και εργάζονται στη χώρα μας. Η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και σημερινής έχει οδηγήσει τους μετανάστες σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μετατρέποντας τους σε φτηνό εργατικό δυναμικό και αναγκάζοντας τους να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. Η μέχρι τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες για νομιμοποίηση των μεταναστών είναι ανεπαρκείς και δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την ίση μεταχείριση των μεταναστών στη χώρα μας, καθώς αυτοί μπορούν να εκπέσουν της νομιμότητας έστω και για τυπικούς και μόνο λόγους. Το κίνημα αλληλεγγύης, οι γιατροί και δικηγόροι που βρισκόμαστε στο πλευρό των απεργών στηρίζουμε τον αγώνα που οι ίδιοι επιλέγουν να δώσουν και ο οποίος είναι και δικός μας αγώνας».

Ads

Ο εκπρόσωπος τη πανελλήνιας ομοσπονδίας των γιατρών και μέλος της ομάδας των ιατρών που θα παρακολουθούν την υγεία των απεργών πείνας αφού ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση της ομοσπονδίας για στήριξη του αγώνα των μεταναστών, έκανε λόγο για υστερία και ανελέητη επίθεση του συστήματος και των ΜΜΕ στην απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει με αφορμή την στέγασή τους στη νομική σχολή Αθηνών.

Στηρίζει την απεργία πείνας η διοίκηση του ΕΚΘ

Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, στάθηκε στο πλευρό των απεργών πείνας και τόνισε ότι η στέγασή τους στο ΕΚΘ δεν παρεμποδίζει τις λειτουργίες της διοίκησης και των σωματείων που στεγάζονται στο χώρο. Εκτός από τη συγκεκριμένη αίθουσα που στεγάζονται οι μετανάστες, το ΕΚΘ παρέχει θέρμανση, τουαλέτες και εξυπηρέτηση σε πρακτικά ζητήματα.

Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης στο πλευρό των απεργών

Δεκάδες φοιτητές, συνδικαλιστές και πολίτες της Θεσσαλονίκης δηλώνουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες απεργούς πείνας. Πολλοί μάλιστα έχουν επισκεφτεί τους μετανάστες στο ΕΚΘ και έχουν συζητήσει μαζί τους, ενώ αρκετοί βοηθούν και στις πρακτικές δουλειές –καθαριότητα- που γίνονται στο χώρο. Αυτή την ώρα οι απεργοί πείνας και οι αλληλέγγυοι έχουν συνάντηση με την ομάδα των γιατρών, ώστε να υπάρχει άμεση εικόνα της κατάστασης της υγείας των μεταναστών.