Οξύνονται οι αντιδράσεις κυρίως από την επαρχία στο σχέδιο «Αθηνά» που προωθεί η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την Παρασκευή οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, Δημήτρης Κουνενάκης και Σήφης Αναστασάκης απέστειλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Ads

 
Η κίνηση έρχεται ως συνέχεια της απόφασης παραίτησης των μελών των δημοτικών συμβουλίων των δυο πόλεων του Λασιθίου που είχε ληφθεί σε έκτακτες συνεδριάσεις τους στις 6 Μαρτίου 2013, με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» και την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον νομό.
 
Τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
 
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της 6ης Μαρτίου, το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου υπέβαλε την παραίτησή του αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά», γιατί, όπως αναφέρει, εξαφανίζεται ο Άγιος Νικόλαος και γενικότερα ο νομός Λασιθίου από τον χάρτη ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε αντίθεση μάλιστα με την υπόλοιπη Κρήτη.
 
«Εξουσιοδοτούμε τον δήμαρχο να μεταφέρει σε όσους αρμοδίους, κυβερνητικούς, κοινοβουλευτικούς ή κομματικούς παράγοντες, τη βούληση όλων όσοι παριστάμεθα στη σημερινή συνεδρίαση να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάφωρη και πολυεπίπεδη αδικία, που υφίσταται ο τόπος μας» τονίζει από την πλευρά του το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας.
 
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης ήταν το 2010 υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ενώ με τη στήριξη του κόμματος της Ιπποκράτους ήταν υποψήφιος και ο δήμαρχος Αγίου – Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης.
 
Αρβανιτόπουλος: «Αναγκαίο το σχέδιο Αθηνά»
 
Ως το αναγκαίο βήμα για να ανταποκριθεί η Πολιτεία στις ανάγκες μιας σημαντικής και αναγκαίας διόρθωσης στον εκπαιδευτικό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».
 
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος ενώ τόνισε ότι λόγοι μικροκομματικοί, τοπικιστικοί και ψηφοθηρικοί γέμισαν πόλεις και κωμοπόλεις με τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, επισήμανε πως ο χρόνος που γίνεται αυτή η προσπάθεια εξορθολογισμού δεν είναι ο κατάλληλος, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε πως, αντιθέτως, είναι επείγουσα προτεραιότητα η υλοποίηση του σχεδίου ώστε οι φοιτητές τον Σεπτέμβριο να μην φοιτούν σε «ιδρύματα-πουκάμισα αδειανά», αλλά και να έχουν πτυχία ανταγωνιστικά.
 
«Επειγόμαστε από τον χρόνο. Ο διάλογος δεν ήταν προσχηματικός, είδαμε τις αστοχίες και τις διορθώνουμε. Θέλουμε να συνδέσουμε τον αναπτυξιακό χάρτη με τον ακαδημαϊκό. Και πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα. Δεν θεωρώ ότι ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση, αλλά είναι το πρώτο βήμα μιας αναγκαίας διόρθωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
 
Υποστήριξε δε πως ακολουθείται κατά γράμμα η διαδικασία, όπως νομοθετήθηκε από τον νόμο 4009 που ψηφίστηκε από συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών και που προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων.