Κατώτερη των προσδοκιών χαρακτηρίζουν, δεξιά και αριστερά, τα μέλη που συμμετείχαν στο διαπαραταξιακό όργανο την επιλογή του επιχειρηματία και προέδρου της Τεχνόπολης, Τάσου Τζήκα, ως υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του tvxs πως η όλη διαδικασία θα αποδεικνυόταν μια …«φούσκα».

Ads

Tου Βαγγέλη Στολάκη, Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης

Χτες το πρωί, το διαπαραταξιακό (που αποτελείται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης- πλην αυτής του Γιάννη Μπουτάρη- και τις κινήσεις πολιτών «Αλλάζουμε την πόλη», «Δώδεκα» και «Θεσσαλονίκη – Δημιουργική πόλη») γνωστοποίησε την απόφασή του να «ρίξει» τον Τάσο Τζήκα στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου απέναντι στον Κώστα Γκιουλέκα.

Στην επιλογή του επιχειρηματία βοήθησε η απόφαση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων – Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου (που και αυτός είχε καταθέσει υποψηφιότητα) να αποσύρει ευατόν, όταν ισοψήφησε με τον κ. Τζήκα. Ωστόσο, ο κ. Τρεμόπουλος δεν απέφυγε τις κατηγορίες από συντρόφους στο κόμμα του για προσωπικές στρατηγικές, που στόχο είχαν την προσωπική ανάδειξή του, και όχι την ευόδωση της κοινής προσπάθειας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πιο εύκολο, λένε σύντροφοί του, αν υποδεικνυόταν κάποια άλλη υποψηφιότητα από τους Οικολόγους.

Ads

Αυτό, εξάλλου, φαίνεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας», η οποία κατηγορεί για πολιτική ασυνέπεια την Οικολογία Αλληλεγγύη, του Μ. Τρεμόπουλου: « Πρέπει να σημειώσουμε την πολιτική ασυνέπεια της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» που, ενώ συμφώνησε με τα ζητήματα της πολιτικής συγκυρίας που έθεσε η Δημοτική μας Κίνηση και επεσήμανε την άρνηση του Τάσου Τζήκα να δεσμευτεί πολιτικά, απέρρριψε την πρότασή μας για κοινής αποδοχής υποψήφιο/α από το χώρο των «Οικολόγων-Πράσινων» – πράγμα που θα έδινε μια άλλη δυναμική στην κοινή προσπάθεια και όχι σε μια πολιτικά υποβαθμισμένη λύση”, δηλώνει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναζητά-πλέον- τη δική της, αυτόνομη υποψηφιότητα.

Από την άλλη, το ερώτημα που τίθεται για τους Οικολόγους Πράσινους είναι πως θα διαχειριστούν την υποψηφιότητα Τζήκα, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν την στηρίξει τελικά. «Τότε θα μείνουμε μόνοι μας και θα πρέπει να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα ενός επιχειρηματία με τους Οικολόγους», είναι ο φόβος στελεχών των Οικολόγων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η παράταξη των Οικολόγων “Οικολογία Αλληλεγγύη” συγκαλεί συνέλευση των μελών της, τη Δευτέρα, για να αποφασίσει ποια θα είναι η τελική στάση της.

«Έπρεπε» να αποφασίσουν

Το διαπαραταξιακό όργανο με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει πως μετά από ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων και συναντήσεων στις 24 Αυγούστου θα κατέληγε στον υποψήφιο δήμαρχο κοινής αποδοχής. Οι υποψηφιότητες που είχαν κατατεθεί ήταν τρεις. Αυτή του κυρίου Τζήκα, του Μιχάλη Τρεμόπουλου και του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας» Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

Βέβαια, υπήρχε και μια τέταρτη πρόταση που πρότεινε μια συλλογική υποψηφιότητα με υποψήφιο δήμαρχο τον εκπρόσωπο της κίνησης πολιτών «Δώδεκα», Κώστα Νικολάου και μέλη του συντονιστικού την Βιβιάννα Μεταλλινού από την κίνηση «Αλλάζουμε την πόλη», τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, τον Τάσο Τζήκα και το Μιχάλη Τρεμόπουλο. Η πρόταση αυτή ωστόσο δεν βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη του διαπαραταξιακού και απλά έμεινε «στην ιστορία». Μάλιστα όπως αναφέρουν στο tvxs τα μέλη της κίνησης, η εν λόγω πρόταση «καταπολεμήθηκε με πρωτόγνωρο τρόπο».

Το παρασκήνιο της μαραθώνιας διαδικασίας

Το βράδυ της Τρίτης, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και των κινήσεων πολιτών συγκεντρώθηκαν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, προκειμένου να καταλήξουν στον κοινό υποψήφιο. Όμως και αυτή τους η συνάντηση δε διαφοροποιήθηκε καθόλου από τις προηγούμενες, καθώς διεξήχθη εν μέσω διαφωνιών. Οι εκπρόσωποι αποφάσισαν να δώσουν τέλος σε αυτή την μαραθώνια διαδικασία με μια «ιδιόμορφη» ψηφοφορία. Ο καθένας που συμμετείχε είχε δικαίωμα διπλής ψήφου. Όπως ήταν λογικό οι τρεις υποψήφιοι προτίμησαν να δώσουν την πρώτη τους ψήφο, ο καθείς στον εαυτό του. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ψήφισε ως δεύτερο τον Τάσο Τζήκα, ενώ ο κ. Τζήκας έπραξε το αντίστροφο.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αρκέστηκε να υπερασπιστεί τη δική του υποψήφιότητα, ενώ αρνήθηκε να στηρίξει την υποψηφιότητα του κυρίου Τζήκα, καθώς ο δεύτερος δεν είχε τοποθετηθεί πολιτικά απέναντι στο «Μνημόνιο, τον «Καλλικράτη», τον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο και την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, που προσδιορίζουν το πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ως πολιτική προϋπόθεση για να υπηρετηθεί αξιόπιστα η ανάγκη ριζικής αλλαγής στο δήμο και την πόλη» σύμφωνα με την ανακοίνωσή που εξέδωσαν.

Η κίνηση «Αλλάζουμε την πόλη» αρχικά στήριξε την υποψηφιότητα του Μιχάλη Τρεμόπουλου και στη συνέχεια κατόπιν απόσυρσή του (η ώρα περνούσε και Τάσος Τζήκας και Μιχάλης Τρεμόπουλος είχαν ισοψηφίσει) στήριξε την υποψηφιότητα του προέδρου της «Τεχνόπολης».

Οι «Δώδεκα» από την πλευρά τους δε θέλησαν να πάρουν θέση και ενώ η ψήφος τους θα μπορούσε να βγάλει τη συνεδρίαση από το τέλμα στο οποίο έφτασε, αρκέστηκαν να αναφέρουν στο ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα που θα αποφασιστεί στους κόλπους του διαπαραταξιακού.

Στη συνεδρίαση το «παρόν» έδωσε και η δημοτική παράταξη της Χρύσας Αράπογλου «Θεσσαλονίκη – Πρωταγωνίστρια» δια του Λευτέρη Παπαδόπουλου, η οποία όμως δε ψήφισε, καθώς όπως είχε αναφέρει το προηγούμενο διάστημα δεν είναι σε θέση να προτείνει κάποιον υποψήφιο.

Τρεμόπουλος για Περιφεριάρχης

Έτσι και μετά την παραίτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τις πρώτες πρωινές ώρες μπήκε ένα τέλος στο κατά πολλούς «φιάσκο» του διαπαραταξιακού. Μάλιστα ο κ. Τρεμόπουλος βιάστηκε να αναφέρει πως θα διεκδικήσει τη θέση του υποψηφίου Περιφερειάρχη (κοινής αποδοχής) Κεντρικής Μακεδονίας.

Αν και η απόφαση δεν ικανοποίησε το σύνολο των εκπροσώπων που συμμετείχαν, οι εναπομείναντες τώρα, όπως, είναι λογικό θα πρέπει να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Τάσου Τζήκα.

Τα λογικά ωστόσο, πολλές φορές δε γίνονται. Ήδη η παράταξη του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογούν πλέον δικές τους διαδικασίες, η Χρύσα Αράπογλου και η παράταξή της περιμένει τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κίνηση πολιτών «Αλλάζουμε την πόλη» έχει καλέσει για την ερχόμενη Τρίτη ολομέλεια, στην οποία θα αποφασιστεί η μελλοντική στάση που θα τηρήσει, καθώς- όπως οι ίδιοι αναφέρουν- «με άλλους όρους ξεκίνησε το διαπαραταξιακό και αλλιώς εξελίχθηκε στη συνέχεια».

Συνεργασία ζήτησε εκ νέου ο Μπουτάρης

Από την άλλη πλευρά ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έσπευσε να καλέσει τον Τάσο Τζήκα σε συνεργασία και του ζήτησε μάλιστα να ταχθεί στο πλευρό της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη». Ο κ. Μπουτάρης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους πλην του Κώστα Γκιουλέκα. Μάλιστα, ανέφερε πως «με υποψήφιο εμένα, που κατά γενική ομολογία και κατά γενική μέτρηση, είμαι μια προσωπικότητα που ενώνει και κερδίζει, να πάμε να ανατρέψουμε το σύστημα».

Τις δηλώσεις αυτές έσπευσε να σχολιάσει καυστικά ο έτερος διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου, Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε με ειρωνικό ύφος: «Σπεύδω πρώτος να ανταποκριθώ στο …προσκλητήριο ενότητας του νέου Καίσαρα της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Καλώ του συνεργάτες της «προσωπικότητας που ενώνει και κερδίζει» να αποκαταστήσουν την επαφή του με την πραγματικότητα και να του υπενθυμίσουν, πως η έπαρση και η αλαζονεία είναι κακοί σύμβουλοι».

Το τοπίο αναμένεται να ξεθολώσει σύντομα η απόφαση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ανακοινώσει τις προθέσεις του μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου. Σήμερα φτάνουν στην Ιπποκράτους και τα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκόπησης για τον δήμο Θεσσαλονίκης, στην οποία «παίζουν» εκτός από όσους έχουν καταθέσει υποψηφιότητα και οι βουλευτές της πόλης.

Διαφωνούν, αλλά κατά βάθος συμφωνούν;

Η περίπτωση του διαπαραταξιακού στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει περίτρανα πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της συνέργειας των προοδευτικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να «αλλάξει το μοντέλο διοίκησης της πόλης». Το παρήγορο είναι ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και των κινήσεων πολιτών μέσα από τη διαφωνία τους, φαίνεται να…συμφωνούν. Το διαπαραταξιακό συμφώνησε από την αρχή των συζητήσεων πως στο δεύτερο γύρω των εκλογών θα στηρίξει τον αντίπαλο του Κώστα Γκιουλέκα. Κάτι τέτοιο θα κάνει και η «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, όπως ανέφεραν στο tvxs μέλη της δημοτικής κίνησης. Αλλά και από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έχει δηλώσει ότι σε κάθε περίπτωση θα ταχθεί στο πλευρό του αντιπάλου του Κώστα Γκιουλέκα.

Διαβάστε επίσης: Την υποψηφιότητα του Τάσου Τζήκα υποστηρίζει το διαπαραταξιακό