Σε μια προσπάθεια να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη καθηγητών και βιβλίων, μαθητές του μουσικού σχολείου της Πτολεμαΐδας πήραν τα όργανά τους για μια μουσική διαμαρτυρία στα κεντρικά σημεία της πόλης.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», οι μαθητές έχουν καταλάβει τις τελευταίες ημέρες το σχολείο τους, αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση της παιδείας και την έλλειψη καθηγητών και βιβλίων.

Το μουσικό σχολείο Πτολεμαΐδας είναι καινούργιο, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί «διαμάντι της περιοχής». Σύμφωνα με τους μαθητές, όμως, πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο μαθητής Στέφανος Κατσίνας «στην ουσία το σχολείο πάσχει από σοβαρές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τη μουσική παιδεία Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν γίνονται τα περισσότερα βασικά μουσικά μαθήματα λόγω έλλειψης καθηγητών και βιβλίων μουσικής».

Το σχολείο έχει μόλις εννέα καθηγητές μουσικής, ενώ σύμφωνα με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες απαιτούνται είκοσι πέντε. Οι μαθητές καταγγέλλουν επίσης ότι δεν τους έχουν διανεμηθεί ακόμη τα βιβλία μουσικής και των αγγλικών, τα οποία αναγκάζονται να αγοράζουν, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των οικογενειών τους.

Ads

Οι μαθητές του μουσικού σχολείου ζητούν την πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων και τη μοριοδότηση, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «αν και κάνουμε 15-17 επιπλέον ώρες εβδομαδιαίως, όταν αποφοιτούμε δεν παίρνουμε κάποια πιστοποίηση που να δηλώνει τις μουσικές γνώσεις που αποκτήσαμε». Παράλληλα, επισημαίνουν την ανάγκη πλήρωσης όλων των κενών θέσεων των καθηγητών μουσικής με μόνιμους εκπαιδευτικούς και την άμεση διανομή των βιβλίων. Άλλά αιτήματά τους είναι η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και η ανάπτυξη σχολικών υποδομών, όπως σύγχρονα εργαστήρια, βιβλιοθήκες και εξοπλισμένα εργαστήρια φυσικής και χημείας.

Οι μαθητές κυκλοφόρησαν υπόμνημα για τη στήριξη των αιτημάτων και του αγώνα τους, το οποίο υπέγραψαν εκατοντάδες δημότες της Πτολεμαΐδας.