Ads

Θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να γίνει «Ανοιχτή Πόλη» όπως το Βερολίνο; Μπορεί η Θεσσαλονίκη να βελτιώσει τη διαβίωση των πολιτών και να φέρει τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής στην πόλη; Μπορούν οι μικρές και σχετικά ανέξοδες προτάσεις και λύσεις να βελτιώσουν την αισθητική εικόνα της;

Του Βαγγέλη Στολάκη – Oμάδα tvxs Θεσσαλονίκης

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που πραγματεύεται στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ανοιχτές Πόλεις» ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης, η παρουσίαση του οποίου έγινε το περασμένο Σάββατο στο «Ολύμπιον». Για το βιβλίο μίλησαν ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ηθοποιός Πέμυ Ζούνη και ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του περιοδικού Soul και συντονιστής του πάνελ Στέφανος Τσιτσόπουλος ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «είναι ένα βιβλίο πολύπλοκο και δαιδαλώδες. Οι πόλεις είναι γεωμετρικοί τόποι, όπου συναντώνται όνειρα και επιθυμίες ανθρώπων.

Ads

Είναι εύπλαστες και ευμετάβλητες, σαν πλαστελίνη. Το σχήμα που παίρνει κάθε πόλη έχει να κάνει με τα όνειρα των ανθρώπων που τις κατοικούν, αλλά και τις διοικούν».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας δήλωσε πως πρόκειται για «ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση της καθημερινής ζωής της πόλης και για δημάρχους, για υποψηφίους και για πολίτες ενεργούς, οι οποίοι νοιάζονται και σκέφτονται ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας».

Η Πέμυ Ζούνη σημείωσε πως «η σκέψη του συγγραφέα έχει κάποιο σκοπό. Έχει μία τεχνοκρατική γραφή, διατυπώνει προβλήματα, δεν χασομεράει πολύ στη γκρίνια, άρα σέβεται το αντικείμενο και δεν προβάλλει τη δική του κριτική ματιά. Σύντομα και καίρια προχωράει στη δική του πρόταση με λύσεις».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου επεσήμανε πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, απλές, λογικές, εύκολες, φτηνές και πολύ αποτελεσματικές στο τέλος, οι οποίες, αν υιοθετηθούν από μια δημοτική αρχή, μπορούν να αλλάξουν την πόλη, να ξαναφέρουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πόλης».

Τέλος ο συγκοινωνιολόγος και συγγραφέας Σταύρος Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «κάποιοι επιχειρούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη μια πόλη με ειδικές ανάγκες, ενώ δεν είναι.

Η Θεσσαλονίκη σήμερα θα έπρεπε να βρίσκεται σε μία εντελώς διαφορετική φάση. Το βιβλίο έχει επίκεντρο την πόλη, την πολεοδομία, τις συγκοινωνίες, το περιβάλλον, την καθημερινότητα των πολιτών στις πόλεις, με επίκεντρο πάντα τη Θεσσαλονίκη».

“Περισσότερα πάρκα και αθλητικούς χώρους” ζήτησε από τον πατέρα του ο γιος του κ. Κωνσταντινίδη, Ζαφείρης, ο οποίος πήρε το λόγο και ανέβηκε στη σκηνή.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό για θέματα και προβλήματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη και χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ανάμεσά στους παρευρισκόμενους ήταν ο σημερινός δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τσαρούχας, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Πασχαλίδης, η έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή, ο δήμαρχος Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΣΘ Κώστας Χατζαρίδης, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

Σημειώνεται πως το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Athens Voice Books», αποτελείται από 36 κείμενα που γράφτηκαν από το 1991 μέχρι το 2009 και δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Ημερησία», «Αγγελιοφόρος», «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Ελευθεροτυπία» και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις tvxs.gr και Reporter. Τα κείμενα συνοδεύονται από ασπρόμαυρες εικαστικές φωτογραφίες από τη καθημερινή ζωή των μεγαλουπόλεων. Το βιβλίο προλογίζεται από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρο Βούγια και τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου.