Ακινητοποιημένα βρίσκονται δεκάδες επιβατηγά, οχηματαγωγά και τουριστικά πλοία σε λιμάνια της χώρας καθώς τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που είχαν εκδοθεί από το παράρτημα του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά δεν είναι έγκυρα, όπως έχει διαπιστώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η υπόθεση έχει δημιουργήσει “ασφυξία” καθώς χιλιάδες επιβάτες και τουρίστες βρίσκονται αποκλεισμένοι.

Ads

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Νίκος Λίτινας έκανε λόγο την προηγούμενη Δευτέρα για 57 σκάφη, τα πιστοποιητικά των οποίων ελέγχονται προκειμένου να διαπιστωθεί ποιά από αυτά είναι νόμιμα ή όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των πλοίων που έχουν προμηθευτεί πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από το Ρωσικό Νηογνώμονα είναι πολύ περισσότερα. Ο ακριβής αριθμός αυτών ωστόσο είναι άγνωστος καθώς το σύστημα μηχανοργάνωσης του Τμήματος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου δεν λειτουργεί.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προσπαθεί να βρει λύσεις σε αυτή την κατάσταση υπό την πίεση των ιδιοκτητών σκαφών που διαμαρτύρονται ότι έχουν πληρώσει στο Ρωσικό Νηογνώμονα για την έκδοση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας. Παράλληλα, τα δρομολόγια της ναυσιπλοΐας επηρεάζονται από τα δεκάδες πλοία που βρίσκονται ακινητοποιημένα σε πολλά λιμάνια, ενώ χιλιάδες τουρίστες και επιβάτες βρίσκονται «αποκλεισμένοι» ακόμη και στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Το Υπουργείο ζητά από τον Ρωσικό Νηογνώμονα να αναλάβει τις οποιεσδήποτε ευθύνες του αναλογούν και να δώσει λύσεις στην έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από την άλλη ζητά από τους εκπροσώπους των ξένων Νηογνωμόνων στην Ελλάδα να δώσουν εντολή στους επιθεωρητές τους να ελέγξουν τα πλοία και να δώσουν πιστοποιητικά, σε όσα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, εξετάζεται το ενδεχόμενο το κόστος των πιστοποιητικών να το αναλάβει το υπουργείο για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ads

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή να συνεχιστούν οι έλεγχοι και οι έρευνες προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί με το θέμα των μη έγκυρων πιστοποιητικών των πλοίων. Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκης επανήλθε χθες στο θέμα, λέγοντας ότι ο «κατήφορος της ανίκανης και επικίνδυνης αυτής κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό. Φθάσαμε στο σημείο οι πολίτες να κάνουν κατάληψη σε πλοίο, όπως έγινε στα Σφακιά, άλλοι να μετακινούνται με βάρκες και να ακυρώνονται καθημερινά χιλιάδες κρατήσεις».