Την έντονη αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε η απόφαση του νέου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να κάνει πράξη τη συμβουλή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου “κράτα την ανεξαρτησία σου” και να μην ορίσει κάποιο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος σε θέση αντιδημάρχου.

Ads

του Βαγγέλη Στολάκη (ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

Οι νέοι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης

Με χτεσινή της ανακοίνωση η “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” έκανε γνωστά τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων που αναλαμβάνουν επίσημα από την 1η Ιανουαρίου.

Ads

Ειδικότερα, την αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων αναλαμβάνει ο ένας εκ των δυο “αρχιστράτηγων” της παράταξης Ανδρέας Κουράκης. Την αντιδημαρχία Διαχείρισης Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο στενός του συνεργάτης Χασδάι Καπόν, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, η Καλυψώ Γούλα. Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, ορίστηκε η Μαρία Πασχαλίδου, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας ο “ντορικός” και πρώην αντινομάρχης Στάθης Αβραμίδης, Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού ο Σπύρος Πέγκας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας” τη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου καταλαμβάνει ο Θωμάς Ψαράς ενώ μέσα στις προσεχείς ημέρες θα γίνουν γνωστά και τα ονόματα των εντεταλμένων συμβούλων της νέας διοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί, πως για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προορίζεται ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος μάλιστα, άτυπα, έχει αναλάβει χαρτοφυλάκιο.

Στον πάγκο…τα κομματικά στελέχη

Η απόφαση αυτή του Γιάννη Μπουτάρη κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, που τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις σχετικές συναντήσεις, με νύχια και με δόντια προσπαθούσαν να τοποθετήσουν στη θέση δυο αντιδημάρχων, δυο προβεβλημένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Πρόκειται για τους Γιώργο Γεράκη και Λάζαρο Ζαχαριάδη, ο πρώτος Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής στην Α’ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατόρθωσαν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές συγκεντρώνοντας μάλιστα υψηλή σταυροδοσία.

Λίγο πριν από τη χτεσινή ανακοίνωση, ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, ο Θανάσης Παπάς, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα θα αναλάμβανε θέση αντιδημάρχου, μέσω της εφημερίδας “Μακεδονία” είχε προτείνει την “επανίδρυση” της δημοτικής παράταξης και ζήτησε αξιοποίηση όλου του δυναμικού της (https://www.makthes.gr/news/politics/66326/).

Αντιδράσεις για τις επιλογές Μπουτάρη

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο tvxs,gr δεν κρύβουν την πικρία τους για αυτή την εξέλιξη, ενώ μαρτυρούν πως “με τον τρόπο αυτό ο νέος δήμαρχος οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην έξοδο από την Πρωτοβουλία”. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη στην πρώτη συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας λίγα εικοσιτετράωρα μετά την “ιστορική” νίκη του πως: “ευχαριστούμε τα κόμματα για τη στήριξή τους αλλά από εδώ και στο εξής κουμάντο κάνουμε εμείς”.

Αντιδράσεις εκφράζονται και για το νέο Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τον οποίο αποκαλούν “παντελώς άγνωστο”. Σύμφωνα με ορισμένους, ο Γιάννης Μπουτάρης “επέλεξε μόνο τους στενούς του συνεργάτες, ενώ οι υπόλοιποι που στελεχώνουν τη νέα διοίκηση του δήμου θεωρούνται ακίνδυνοι καθώς δεν μπορούν να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στο μέλλον πηγαίνοντας κόντρα σε κάποια απόφαση του δημάρχου, όπως θα μπορούσε να συμβεί με κάποιους άλλους”. Μάλιστα, ορισμένοι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος κάνουν λόγο για κορύφωση της κόντρας “Πρωτόβουλων και Πασόκων” που είχε ξεκινήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση της στήριξης από πλευράς κυβερνώντος κόμματος και κατά τη διάρκεια όλης της προεκλογικής περιόδου.

Κύκλοι πάντως της Πρωτοβουλίας αναφέρουν πως πρόκειται για “ επιλογές καθαρά του νέου δημάρχου” και πως “οι τελικές του αποφάσεις σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων προσώπων και με τίποτα άλλο”.

Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν πως ο νέος δήμαρχος έκανε τις σημερινές επιλογές με σκοπό να τοποθετήσει στη δεύτερη θητεία των αντιδημάρχων, λίγο πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές, ανθρώπους που θεωρεί πως πρέπει να αποκτήσουν την απαραίτητη δημοσιότητα για να επανεκλεγούν.

Σημειώνεται πως η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στη 13:00 και τον όρκο, ο οποίος θα είναι πολιτικός όπως προβλέπει ο “Καλλικράτης”, θα αναγνώσει ο Γιάννης Μπουτάρης. Το Σάββατο 1 Ιανουαρίου στις 12:00 θα γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής μεταξύ του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του νέου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ενώ την Κυριακή 2 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι δημαιρεσίες εκλογής νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.