Μήλον της έριδος μεταξύ δύο μπλοκ θεωρείται ο δήμος Ικαρίας, με έναν υποψήφιο να στηρίζεται από το ΚΚΕ και άλλον ένα από το κοινό «μέτωπο» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ. Ωστόσο, μία τρίτη υποψηφιότητα διεκδικεί επίσης το δήμο, που, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Ηλία Γαγλία, έχει ως αρχή «να μην έχει καμία κομματική υποστήριξη. Για να νιώθουμε πιο ελεύθεροι, παραμένουμε ανεξάρτητοι και συμμετέχουμε ως τρίτο ψηφοδέλτιο».

Ads

Της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Πρόκειται για την Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών, η οποία έχει τις βάσεις της στην Κίνηση Πολιτών Ραχών, που δημιουργήθηκε το 1990 και υπάρχει μέχρι σήμερα, με ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Το 2006, με πρωτοβουλία της Κίνησης, και τη στήριξη πολιτών, δημιουργήθηκε ο συνδυασμός «Αυτόνομη Συσπείρωση στην Αυτοδιοίκηση στις Ράχες» που συγκέντρωσε ποσοστό 22% και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη ανάμεσα στις τέσσερις, τότε, υποψηφιότητες, χωρίς τη στήριξη κάποιας κομματικής παράταξης. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς και με βάση το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, ξεκίνησαν επαφές σε όλα τα χωριά και τους δήμους με αποτέλεσμα τη δημιουργία της «Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας», μια κίνηση που αφορά όλο το νησί. Σύμφωνα με την Προγραμματική Πολιτική Διακήρυξη του συνδυασμού «το ζητούμενο είναι μία ενεργός κοινωνία, με αιχμή του δόρατος μία Αυτόνομη, διορατική και αποφασιστική Δημοτική Αρχή».

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού και προτεραιότητα του συνδυασμού, είναι η υπερβόσκηση και η μη ελεγχόμενη αποίμενη κτηνοτροφία, που όπως υποστηρίζει ο υποψήφιος δήμαρχος «έχουν μετατρέψει μεγάλες εκτάσεις του νησιού σε έρημο», ενώ τονίζεται ότι το θέμα παραμένει άλυτο εδώ και πολλά χρόνια για λόγους ψηφοθηρίας. Ένα ακόμη θέμα που βρίσκεται μπροστά στην προγραμματική ατζέντα της «Συσπείρωσης» είναι η κατασκευή ΧΥΤΥ. Παρά τα 9 χρόνια που έχουν περάσει και τις 6 μελέτες που έχουν εκπονηθεί το έργο δεν έχει προχωρήσει. Η έλλειψη συγκοινωνίας και χωροταξικού σχεδιασμού είναι προτεραιότητες του προγράμματος της, μιας και η καθυστέρηση για την επίλυση τους, αποδίδεται σε ατολμία παλαιότερων δημοτικών αρχών και συμφερόντων.

Ads

Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών αμφισβητεί και επανατοποθετεί το ρόλο των τοπικών κομματικών παρατάξεων τονίζοντας ότι «θα μπορούσαν να επιτελέσουν πολύ σημαντικό έργο με τον εντοπισμό, την επεξεργασία και τη μεταφορά των τοπικών προβλημάτων στο κοινοβούλιο» επισημαίνοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Γι’ αυτό η ίδια συμμετέχει στις εκλογές «ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά ατομικά συμφέροντα». Παράλληλα, σχολιάζοντας το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ικαρία, αναφορικά με τη συμμαχία των λοιπών κομμάτων, απέναντι στην υποψηφιότητα που στηρίζει το ΚΚΕ, ο κ. Γαγλίας υποστήριξε ότι, «είναι μία ετερόκλητη συμμαχία, προβληματική και αντιφατική απέναντι σε ένα αντι – ΚΚΕ μέτωπο».