Σοβαρό θέμα έχει δημιουργηθεί στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον αποκλεισμό δύο φοιτητών από μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Φυσικού Τμήματος, κάτι που όπως καταγγέλλουν συνάδελφοί τους φοιτητές, οφείλεται στις πολιτικές πεποιθήσεις τους.

Ads

Το θέμα έχει προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις από κάποιες φοιτητικές παρατάξεις, ενώ με την επιλογή της αρμόδιας επιτροπής μεταπτυχιακών σπουδών έχουν διαφωνήσει αρκετοί καθηγητές του Φυσικού Τμήματος, σημειώνει το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας που αναδεικνύει το θέμα.

Οι δύο φοιτητές έχουν βαθμολογία 8,5 ο ένας (και είναι ο καλύτερος φοιτητής στο έτος του), και 7 ο άλλος, που θεωρείται καλή βαθμολογία σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν τους έχει δοθεί σαφής απάντηση για ποιο λόγο έγινε ο αποκλεισμός τους, σε σχετική γραπτή αίτησή τους. Το γεγονός της μη αιτιολογίας της απόρριψης εκ μέρους των υπεύθυνων οργάνων, της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Φυσικού Τμήματος και της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης, σε συνδυασμό με την έντονη και πλούσια συνδικαλιστική και πολιτική δράση που είχαν αναπτύξει στο προπτυχιακό στάδιο σπουδών στον χώρο των αριστεριστών οι δύο φοιτητές, κάνει εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων αλλά και κάποιους καθηγητές να μιλούν ευθέως «για διωγμό άριστων φοιτητών» και για «ποινικοποίηση του φοιτητικού κινήματος».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας φοιτητής είχε πραγματοποιήσει, εκτός από τις υψηλού επιπέδου επιδόσεις του στο Πανεπιστήμιο, και σημαντικές εργασίες στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωσήφ Παπαματθαιάκης, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα δήλωσε πως: «Δεν έχω πλήρη γνώση του θέματος, το εξετάζω όμως ύστερα από μία ανεπίσημη καταγγελία και μετά τη διερεύνηση, θα πάρω θέση».

Ο πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Τσιρώνης, από την πλευρά του δήλωσε: «Στο Φυσικό Τμήμα έχουμε δύο προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, ένα Προχωρημένης Φυσικής κι ένα Μικροηλεκτρονικής. Οι δύο κύριοι έκαναν μία πανομοιότυπη αίτηση και στα δύο προγράμματα. Στο πρώτο πρόγραμμα είχαμε 29 αιτήσεις και πήραμε 12 φοιτητές και στο δεύτερο πρόγραμμα είχαμε 18 αιτήσεις και πήραμε 10 φοιτητές. Αν γίνει συζήτηση για τους δύο φοιτητές, πρέπει να γίνει συζήτηση και για τα προσόντα όλων των υποψήφιων φοιτητών, γιατί δυσαρεστήθηκαν και άλλοι φοιτητές που είχαν προσόντα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Στα Μεταπτυχιακά, ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, οι προϋποθέσεις είναι πολλές: Καλοί βαθμοί, καλές συστατικές επιστολές ή μπορούν να μην έχουν καλούς βαθμούς και να έχουν σημαντικές γνώσεις ξένων γλωσσών ή μπορεί να τα πάει καλά κάποιος στη συνέντευξη αν γίνει συνέντευξη, κ.λπ. «Το Φυσικό Τμήμα έχει τα ίδια κριτήρια τριάντα χρόνια. Οποιος νομίζει όμως ότι υπάρχει θέμα, μπορεί να διαβάσει στην ιστοσελίδα την αξιολόγηση του Τμήματος από ξένους καθηγητές» σημείωσε ο πρόεδρος του Φυσικού τμήματος.