Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, ξύπνησαν αναμνήσεις που δεν περιορίσθηκαν στη μεγαλειώδη μεταπολιτευτική συγκέντρωση μπροστά από το Μακεδονία Παλλάς. Θύμισαν τις λαϊκές δεξιές φιέστες της δεκαετίας του 60΄, με ελληνικές σημαίες, βασιλικές κορώνες, πίστη στον ηγέτη και τη νεολαία της ΔΑΠ, παραταγμένη δεξιά και αριστερά της εξέδρας, να φωνάζει συνθήματα.

Ads

Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης -Ρεπορτάζ: Λευτέρης Αρβανίτης

Ο εκνευρισμός του νέου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για τον χαρακτήρα που πήρε η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος ήταν φανερός. Λιγότερο αμήχανος ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στο λόγο του περιέκλεισε και την κυβερνητική βούληση για το θέμα της χωροθέτησης του αγάλματος: «Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα ατενίζει μόνιμα τον Θερμαϊκό», είπε σε μια αποστροφή του λόγο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το παρόν τους έδωσαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός και ανιψιός του ιδρυτή της παράταξης, Κώστας Καραμανλή, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, πρώην υπουργοί και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, ο βουλευτής Άγγελος Κολοκοτρώνης εκπροσωπώντας τον ΛΑΟΣ, ο Κώστας Κιλτίδης από τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Φιέστα από το παρελθόν

Ads

Η σφοδρή κόντρα που είχε προκύψει από την εγκατάσταση του αγάλματος φαίνεται πως μετέτρεψε τα αποκαλυπτήρια του σε κομματική φιέστα. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από όλη τη Βόρεια Ελλάδα παραβρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια, ενώ για το σκοπό αυτό είχαν μισθωθεί περισσότερα από 6 λεωφορεία από τοπικές οργανώσεις της ΝΔ. Ιδιαίτερης υποδοχής έτυχε ο Κώστας Καραμανλής που αποθεώθηκε από τους συγκεντρωμένους.

Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού «ντύθηκε» την τελευταία στιγμή με την ελληνική σημαία (όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ορατό στους περαστικούς), «αποκαλύφθηκε» από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και αδελφό του πολιτικού άνδρα Αχιλλέα Καραμανλή.

Την απόφαση να στηθεί το άγαλμα του Καραμανλή στη νέα παραλία είχε πάρει πριν από 13 χρόνια ο τότε γαλάζιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

Τότε, είχαν άμεσα αντιδράσει φορείς της πόλης και κάτοικοι που θεώρησαν ότι πιθανή κατασκευή ενός μεγάλου αγάλματος στη νέα παραλία, θα αλλοίωνε αισθητικά τον χαρακτήρα της. Σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος κατασκευής του αγάλματος-στοίχισε περισσότερα από 240.000 ευρώ-, οι αντιδράσεις αυτές πάγωσαν την εγκατάστασή του για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης του δήμου είχε προκαλέσει και η απόφαση Παπαγεωργόπουλου να τοποθετήσει το άγαλμα στην πλατεία Αριστοτέλους. Αντίδραση που διατυπώθηκε και από την παράταξη του νυν δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη.

Τελικά με την προσωπική επίβλεψη του Αχιλλέα Καραμανλή το άγαλμα εγκαταστάθηκε στη νέα παραλία, μία μόλις ημέρα πριν παραδώσει τα κλειδιά του δημαρχιακού μεγάρου ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο νέο δήμαρχο.


Ανέκρουσε πρύμναν ο Μπουτάρης

Παρά τις δηλώσεις Μπουτάρη σχετικά με μετεγκατάσταση του αγάλματος και τις σαφείς επιθέσεις στον Αχιλλέα Καραμανλή, ήταν ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έκανε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος σήμερα το μεσημέρι.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για ένταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως θα την αντιπαρέλθει, καθώς, όπως είπε, δεν είναι στο χαρακτήρα του η γκρίνια και η μιζέρια. «Δεν θα επιτρέψω και καταδικάζω οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης. Ο Καραμανλής ήταν πρόεδρος όλων των Ελλήνων και έτσι θα παραμείνει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ημέρα μνήμης και τιμής ενός μεγάλου άνδρα που πρόσφερε πολλά», ήταν το σχόλιο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Δάκρυα και βασιλικές κορώνες

Στολισμένη με βασιλικές κορώνες ήταν ομιλία του στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξαδέλφου του Γιάννη Μπουτάρη και προέδρου της εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Νικόλαυ Μέρτζου: «Τώρα πια την πρωτεύουσα της Μακεδονίας φρουρούν οι Εθνάρχες των Ελλήνων σε σημαίνουσα ομοζυγία –στην Εγνατία ο Ελευθερωτής, στη Νέα Παραλία ο Αναμορφωτής», εννοώντας το άγαλμα του Κωνσταντίνου του Α΄ που βρίσκεται στο Βαρδάρη.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώσει ότι «οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί. Αυτό το έπραξε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς αυτό που ονομάζεται δημοκρατικός πολιτικός πολιτισμός, τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει η πατρίδα». Χαρακτήρισε, επίσης, «μόνιμη» τη θέση που τοποθετήθηκε ο ανδριάντας, δίνοντας απάντηση σε όλους όσοι αντέδρασαν με την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου».

Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, Αχιλλέας Καραμανλής ανέφερε πως ο αδελφός του «αγάπησε τη Θεσσαλονίκη, την αισθανόταν οικεία και συμμετείχε σε φιλικές κοινωνικές συναθροίσεις, κάτι που δεν έκανε στην Αθήνα».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε πως «είναι ο μοναδικός Μακεδόνας που έκλαψε για τη Μακεδονία. Άφησε τη ΝΔ ενωμένη και σήμερα τη βλέπει από ψηλά διχασμένη. Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Ενωμένη κεντροδεξιά, για να δει εξουσία». Μάλιστα, κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «λόγια, λόγια, λόγια τα σενάρια για τη μετακίνηση του αγάλματος. Όλοι αυτοί που λένε για τη μετακίνηση του στο τέλος θα κάνουνε γαργάρα».

Αντιδράσεις

Με επιστολή τους οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Παράταξης του ΚΚΕ, Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνουν πως: «Η αστική τάξη της πόλης μας τίμησε έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς εκπροσώπους της, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ήταν λογικό να παρευρεθούν σ’ αυτή την εκδήλωση οι σημερινοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης. Ήταν επίσης λογικό να μη παρευρεθούμε γιατί δεν είχαμε κανένα λόγο να τιμήσουμε τον εκφραστή της πολιτικής του «ανήκομεν εις την δύση» και του «καπιταλιστικού μονόδρομου» που σήμερα πληρώνει τις συνέπειές του με βάρβαρο τρόπο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα» .

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής των Οικολόγων Χρήστος Μάτης δήλωσε: «Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη ανδριάντας είναι «το ολόσωμο γλυπτό που τοποθετείται σε δημόσιο χώρο προς τιμήν του ατόμου που παριστάνει. Στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το πρόβλημα ανέκυψε εξαιτίας του γεγονότος, ότι η διαχείριση της τιμής δεν έγινε με ιστορικά και εικαστικά, αλλά με πολιτικά κριτήρια. Και αυτό δεν αποτελεί τιμή για κανέναν από όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Η πόλη πρέπει να κοσμείται από έργα τέχνης που να “παιδεύουν” και να εγείρουν προς τέρψιν και συζήτηση».