Σε απεργία πείνας οδηγούνται, από την Πέμπτη 27 Μαϊου, ο πρόεδρος των Περιπτερούχων Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Κόγιας και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικών Περιπτερούχων Λάρισας, Παναγιώτης Κατεχάκης, αντιδρώντας στις συνεχόμενες αυξήσεις στη φορολογία των προϊόντων, που όπως σημειώνουν έχει φέρει τον κλάδο στο σημείο της απόγνωσης. Σημειώνεται ότι η απεργία πείνας γίνεται χωρίς τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων Αναπηρικών Κυλικείων & Καπνοπωλών.

Ads

«Εξωθούμαστε και πάλι στην ανεργία. Μην έχοντας άλλη επιλογή παρά την τρίμηνη επιμονή μας και τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων αλλά και την πλήρη ενημέρωση στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για το ότι ο κλάδος μας δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, διότι το πολύ χαμηλό τιμολογιακό κόστος δεν επιτρέπει σε εμάς τη βιωσιμότητα, για λόγους ευθιξίας εγώ προσωπικά και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ν. Λαρίσης θα κατέλθουμε σε απεργία πείνας» επεσήμανε στην Θεσσαλική εφημερίδα «Ταχυδρόμος», ο Κωνσταντίνος Κόγιας.

«Το μόνο που μας μένει είναι η απεργία πείνας, προκειμένου να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας που μέσα από αυτές συντηρούμε της οικογένειές μας. Αγωνιζόμαστε για να μην μείνουμε άνεργοι, το δικαίωμα της εργασίας δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς. Αρνούμαστε να επιδοτήσουμε τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Αγωνιζόμαστε 18 έως 24 ώρες ημερησίως για μεροκάματο πείνας» υπογράμμισε στον «Ταχυδρόμο» ο Κωνσταντίνος Κόγιας.

Η απόφασή τους, όπως τονίζουν οι απεργοί, αποτελεί το τελευταίο μέτρο πίεσης προς την κυβέρνηση, κατώτατου ποσοστού κέρδους στο 8,2% όσον αφορά στην πώληση τσιγάρων, οριστική απαλλαγή της περαίωσης και επαναπροσδιορισμό του ΕΦΚ στο 60%.

Ads

Επίσης για τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά κέρδους έχουν συρρικνωθεί μεταξύ 3% και 3,80% και προσθέτουν ότι αδυνατούν να συνεχίσουν τη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, που οδηγεί τις επιχειρήσεις τους στο λουκέτο.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων Αναπηρικών Κυλικείων & Καπνοπωλών, Θεόδωρος Μάλλιος, μιλώντας στο tvxs.gr, χαρακτηρίζει το πρόβλημα του κλάδου «πραγματικό και τρομακτικό», ωστόσο παίρνει αποστάσεις από την απεργία πείνας, σημειώνοντας ότι γίνεται για εντυπωσιασμό. Παράλληλα, εκφράζει τη διαφωνία του με τα αιτήματα των απεργών πείνας χαρακτηρίζοντας τα «αστήρικτα».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μάλλιος έχει προγραμματιστεί συνέλευση της Ομοσπονδίας για το Σάββατο στο «Τιτάνια», όπου θα αποφασίσουν οργανωμένες κινήσεις, καθώς υποστηρίζει ότι «τέτοιες κινήσεις, όπως η απεργία πείνας, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα». «Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, απλά θέλουν να εκμεταλλευτούν το θόρυβο που θα γίνει γύρω από το όνομά τους», προσθέτει.