Αποσύρει έπειτα από λιγότερο από ένα μήνα το περίφημο σύστημα σκουπιδιών ο δήμος Άνδρου, καθώς το σχέδιο δεν κατάφερε να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια που αντιμετωπίζει το νησί.

Ads

Στις εναλλακτικές λύσης περιλαμβάνεται η μεταφορά των σκουπιδιών με κοντέινερ στην Αθήνα, καθώς και η λύση της RAM Εurope που μειοδότησε στην Καλαμάτα. Μέχρι να ληφθεί κάποια απόφαση ωστόσο, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθεί η παλιά χωματερή, η οποία βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και έχει σφραγιστεί από τέλη Ιουνίου.

Κι αυτά παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δέχτηκαν πρόσφατα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων και επιβάλλουν κράτηση τριών μηνών στο δήμαρχο και πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που θα απορρίπτεται στην χωματερή στο μέλλον.

Έγκυρες πληροφορίες, που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα» αναφέρουν ότι υπάρχουν βίντεο αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύουν ότι τα σκουπίδια της Άνδρου συνεχίζουν να «χωνεύονται» από την παλιά χωματερή καθώς το σύστημα Σούκου δούλεψε ελάχιστα.

Ads

«Στις 2 Ιουλίου η Δημοτική Αρχή εγκατέστησε στο νησί ένα σύστημα ψυχρής επεξεργασίας απορριμμάτων, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και το οποίο υποτίθεται πως θα έλυνε το πρόβλημα. Από τότε και μέχρι και την Κυριακή 24 Ιουλίου, το σύστημα δεν λειτούργησε παρά μόνο για λίγες ώρες! Το αποτέλεσμα είναι τόνοι σκουπιδιών να έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του νησιού, με μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για την κάκιστη εικόνα που δίνεται στους επισκέπτες του νησιού μας», σημειώνουν σε επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη στις 26 Ιουλίου οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του δήμου Άνδρου.